Inspectorii Antifraudă s-au transformat în “musafiri nepoftiţi” la petrecerile de Revelion

Restaurantele, cluburile şi localurile din municipiul Zalău, în care s-au organizat petreceri în noaptea dintre ani, au fost verificate de inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Acţiunea de control, intitulată sugestiv „Revelion 2016”, a scos la inveală nereguli pentru care inspectorii antifraudă au dispus amenzi contravenţionale.

După cum a explicat Alexandru Cristea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale Antifruadă Fiscale (DGAF), în cadrul operațiunii „Revelion 2016”, inspectorii DGAF au efectuat șase controale specifice în municipiul Zalău, județul Sălaj, în perioada 28 – 30 decembrie 2015. În timpul verificărilor, inspectorii antifraudă au dispus aplicarea unei amenzi contravenționale în valoare de 10.000 de lei, precum și confiscări de sume și bunuri în cuantum de 1.072 de lei. Amenda a fost aplicată administratorului unei pensiuni din judeţ, care avea la comercializare 116 sticle de vin fără documente legale.
”Acțiunea de control, Revelion 2016, este în curs de desfășurare, iar în perioada 31decembrie 2015 – 5 ianuarie 2016, la nivelul întregii țări, inspectorii antifraudă au verificat modul în care operatorii economici au înregistrat sumele încasate pentru pachetele de revelion vândute, precum și încasările din seara de revelion care nu au fost cuprinse în pachetele respective. Acțiunea Revelion 2016 se bazează pe monitorizarea ofertelor organizatorilor, iar în etapa de predocumentare au fost configurate profilele de risc și eșantionul verificat, pe baza datelor din surse deschise și proprii, referitoare la capacitatea localurilor, numărul pachetelor oferite la vânzare, cuantumul aprovizionărilor și înregistrarea acestora în evidențele contabile”, a precizat reprezentantul DGAF.

În noaptea dintre ani, inspectorii antifraudă au fost „petrecăreţi” sub acoperire

Potrivit unor surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, mai mulţi proprietari de restaurante din judeţ le-au recomandat clienţilor să-şi păsteze bonul fiscal în noaptea de Revelion. Şi asta pentru că inspectorii antifraudă „deghizaţi” în petrecăreţi, conform ordinului de serviciu, au verificat subtil bonurile fiscale ale comesenilor, vânzările suplimentare, dar şi numărul petrecăreţilor. „Sunt aproape convins că şi la noi, la petrecerea de Revelion am avut inspectori antifraudă la masă. Au achitat masa, au venit la distracţie şi apoi au început să întrebe în drepta şi în stânga, pe petrecăreţi, dacă au primit bon fiscal. Sunt convins că au tras cu ochiul şi la vânzările din local. Ştiţi, la câte unul i se mai termină ţigările, altul vrea, poate, alt tip de băutură decât cel inclus în meniu şi vă daţi seama, pentru toate aceste vânzări suplimentare trebuie eliberate bonuri fiscale. Nu am ce să comentez, sunt profesionişti, să ştiţi!”, a declarat opersoană care se ocupă de administrarea unui local din municipiu.
Tot premergător Sărbătorilor de iarnă, în perioada 1-28 decembrie 2015, în urma controalelor desfășurate la 15 operatori economici din domenii de activitate precum comerțul cu produse alimentare (carne și produse din carne), comerț cu produse nealimentare sau morărit și panificații, inspectorii antifraudă au dispus amenzi contravenționale în valoare totală de 112.900 de lei și confiscări în cuantum de 25.925 de lei. Potrivit purtătorului de cuvânt al DGAF, conform articolului 11 – („Secretul fiscal”) din Codul de procedură fiscală, numele agenţilor economici sancţionaţi de inspectorii antifraudă nu poate fi făcut public. „Funcţionarii publici din cadrul organului fiscal, inclusiv persoanele care nu mai deţin această calitate, sunt obligaţi, în condiţiile legii, să păstreze secretul asupra informaţiilor pe care le deţin ca urmare a exercitării atribuţiilor de serviciu”, se arată în primul alineat al articolului.

Leave a Comment