În peste 1.400 de apartamente din Zalău, Facturi mai mici cu o treime în urma reabilitării termice a locuinţelor

Alte 400 de persoane care locuiesc în municipiul Zalău, în blocurile „Perla”, V2 şi 15, plătesc facturi la încălzire cu 30 la sută mai puţin. Şi asta datorită faptului că locuinţele lor au fost incluse în programul de reabilitare termică a locuinţelor, demarat de Primăria Municipiului Zalău, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin Autoritatea de Management POR 2007-2014 şi Agenţia de Dezvoltare Regională Nord- Vest.

Reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe „Perla”, V2 şi 15 din municipiul Zalău, constituite în asociaţii de locatari, a ajuns la final. După cum a explicat în cadrul unei conferinţe de presă Radu Nistorescu, administratorul public al municipiului Zalău, după 18 luni de implementare (31 octombrie 2014), proiectul a fost finalizat. În acest proiect au intrat 215 apartamente şi un număr de 400 de persoane care locuiesc în aceste apartamente. Astfel, lucrările principale de reabilitare termică a celor trei blocuri de locuinţe au inclus: izolarea termică a faţadei blocurilor prin aplicare unui start de polistiren de 15 cm, înlocuirea tâmplăriei exterioare a ferestrelor şi uşilor de acces în bloc – acolo unde a fost necesar, închiderea balcoanelor şi a logiilor cu tâmplărie termoizolantă, termohidroizolare planşeului peste utimul nivel cu sistem compozit de 20 cm, izolarea termică a planşeului peste ultimul nivel în cazul prezenţei şarpantei, termoizolarea plaşeului peste subsolul neîncălzit cu polistiren de grosime 10 cm – unde a fost cazul şi reparaţii la şarpantă – după caz. Beneficiariidirecţi ai aproiectului sunt asociaţiile de proprietrai ale celor trei blocuri din Zalău, prin membrii acestora. Pentru lucrările realizate, constând în reabilitarea termică a locuinţelor, proprietarii din blocurile precizate trebuie să achite, conform programului, doar 20 la sută din valoarea investiţiei. „Valoarea totală a bugetului proiectului a fost de 2.871.506,78 de lei. Din această valoare, sum aeligibilă nerambursabilă – 1.463.199,74, atât din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEADR) cât şi din bugetul de stat. Cofinanţarea eligibilălocală a fost de 975.466,50 lei şi include atât contribuţia asociaţiilor de proprietrai cât şi cea de la bugetul local. Valoarea neeligibilă a proiectului este de 432.840,54 de lei – sumă acoperită din bugetul local şi de către asociaţiile de proprietari”, a precizat administratorul public al oraşului. Cu acest plan, municipalitatea a încheiat seria celor 12 proiecte de realibitare termică a blocurilor de locuinţe, derulate în Zalău. În total au fost reabilitate 28 de blocuri, cu aproximativ 1.400 de apartamente, în principal spaţii cu destinaţii de locuinţă, iar valoarea estimativă a acestor proiecte se ridică la circa 21,45 de milioane de lei, respectiv 4,84 milioane de euro.
Prin reabilitarea celor 28 de blocuri, potrivit furnizorului de gaz în municipiul Zalău, la finalul anului 2013 înainte de finalizarea reabilitărilor termice volumul de gaz distribuit în blocurile incluse în program a fost de 897.208 mc gaz pe an, iar la finele anului 2015 – după finalizarea lucrărilor, acesta a scăzut cu 640.183 pe an. Astfel, economia înregistrată a fost de 257.025 mc pe an, aproximativ 29 la sută din consumul de gaz de 897.208 mc pe an în varianta fără proiect.

Interes crescut din partea zălăuanilor pentru reabilitarea locuinţelor prin fonduri europene

În această perioadă municipalitatea demarează un nou program de reabilitare termică a locuinţelor (2014-2020). Astfel, pentru perioada următoare de finanţare, la Primăria Zalău sunt înregistrate mai multe cereri de reabilitare. „În această etapă, perioada de programare 2014-2020, pe lângă cele 15 blocuri, lista mai include şi şase blocuri pentru care unitatea administrativ teritorială (UAT) Zalău a elaborat în anul 2014 documentaţii tehnice, a depus cereri de finanţare, dar evaluarea s-a suspendat din cauza epuizării fondurilor alocate acestei linii de finanţare, la momentul respectiv. Pentru aceste blocuri documentaţia se actualizează”, a precizat Radu Căpîlnaşiu – primarul municipiului Zalău, în cadrul conferinţei. Cele 15 blocuri incluse în noul program de reabilitare sunt: blocurile de locuinţe C2, C3, A96 şi Gulliver situate pe bulevardul Mihai Viteazul; blocul G24, G26, G28 de pe strada Victor Deleu; bloc 18 situat pe strada Gheorghe Doja; bloc I 58 şi V1 – strada Crişan; bloc SB34 şi P+8 – strada Simion Bărnuţiu; bloc P 15 – situat pe strada Ioan Sima, bloc M 6 pe strada Avram Iancu; bloc D22 de pe strada Dumbrava, bloc S18 – strada Sărmaş şi bloc L – strada 9 Mai. De asemenea, cele şase blocuri pentru care s- a întocmit documentaţia tehnico-economică sunt: blocurile 2A şi 2C – strada Simion Bărnuţiu; blocul B35 – strada Armoniei, blocul D4 – strada General Dragalina, blocurile A şi B de pe strada Unirii , respectiv bulevardul Mihai Viteazul şi blocul 30-32 de pe strada Gheorghe Doja.

Costul lucrării, suportat în proporţie de 25 la sută de proprietari

Cetăţenii din municipiul Zalău care au aleg să-şi reabiliteze termic locuinţa prin fondurile europene – proiect cofinanţat de Ministerul Dezvoltării prin primării, trebuie să suporte 25 la sută din costul lucrării. Până în prezent, odată cu încheierea primei etape de reabilitare, cetăţenii trebuiau să plătească 20 la sută din valoarea lucrărilor. Noua “cotă” include şi lucrări mai ample nu doar aveloparea clădirii şi înlocuirea tâmplăriei, ci şi: schimbarea acoperişului, a instalaţiei electrice şi chiar a lifturilor,acolo unde este cazul. Plata cetăţenilor, cei 25 la sută din costul lucrării, se poate realiza în rate, iar în cazul familiilor cu venituri reduse, municipalitatea acordă sprijin financiar.
De precizat este faptul că municipiul Zalău a fost, în prima etapă a propiectului, pe primul loc în regiunea de Nord-Vest la partea de eficienţă energetică, cu cele mai multe contracte şi valoarea cea mai mare pentru reabilitarea termică a blocurilor.

5 Thoughts to “În peste 1.400 de apartamente din Zalău, Facturi mai mici cu o treime în urma reabilitării termice a locuinţelor”

  1. Anonim

    A inceput campania?

  2. Anonim

    da cata spaga ai luat din reabilitare? de urmarirea penala a ta, nistorescu si toti care ati semnat nu zici nimic? dna a luat demult documentele

  3. Anonim

    Pentru intelijentu’ anonim de la 20:45 :

    Ce nu-ti convine ca se fac si lucruri bune in oras, iti izoleaza apartamentul construit de Ceausescu si primit de la gunoiu de Petre Roman gratis.
    Ce sa zica cei din blocurile noi sau de la case unde nu le suporta nimeni 75 % dinn valoarea investitiei cu anveloparea.

  4. maria

    nu trebuia sa se faca consolidarea blocurilor in prima faza ?

  5. victoria

    a-ti vazut cum arata centrul Clujului ? credeti ca aia sunt prosti sa anvelopeze fara consolidare ?

Leave a Comment