Episcopia Sălajului ar trebui să înţeleagă mai bine că „dar din dar se face Rai”

 

Dincolo de scopul principal al Bisericii, pe care îl cunoaştem în linii mari, cu toţii, o componentă văduvită de interes în ultimii ani a fost şi este încă, concretizarea în fapte a vorbelor mari. Dincolo de predici, spovedanii, acatiste şi sfinţiri, slujitorii Bisericii de pretutindeni trebuie să fie conştienţi  că acţiunea şi fapta sunt mai preţioase decât vorba. Şi cum vorba trece iar faptele rămân, e bine ca Biserica, prin disponibilitate şi generozitate, înainte de toate, să arate enoriaşilor mai puţin norocoşi, şi nu numai lor, sprijin, ajutor la nevoie, suport concret şi nemijlocit. Criticile noastre la adresa acestei instituţii n-au fost puţine, de la bugetul alocat ei, umflat de şase ori, primit pentru acest an şi până la risipa grosolană a fondurilor, donaţiilor, banilor strânşi de la pupături de oase sfinte până la lipsa acută, pe plan general, a activităţilor de caritate şi multe alte aspecte pe care le-am prezentat de nenumărate ori în articolele noastre. Dacă ele au avut reverberaţii în lăcaşurile de cult sălăjene şi ulterior s-au regăsit, măcar parţial, în acţiunile şi activităţile Episcopiei Sălajului, aşa cum ne-au fost prezentate recent, înseamnă că nici rândurile noastre nu au fost scrise în zadar.

Astfel, din activităţile cu implicare directă din partea Episcopiei judeţului nostru, sunt menţionate în comunicatul de presă adresat redacţiei noastre, serviciile de găzduire şi îngrijire, pe o perioadă determinată a copiilor proveniţi din familii cu dificultăţi, prin centrul de la Mănăstirea Bic,”Sf. Pantelimon” sau Centrul social „Sf. Ioan Botezătorul” care oferă găzduire şi îngrijire persoanelor vârstnice. Complexul social-cultural de pe lângă parohia Intrarea în Biserică a Maicii Domnului – Şimleu Silvaniei, oferă de asemenea  activităţi care să susţină promovabilitatea şcolară, prin sprijinirea copiilor care provin din familii cu risc social sau a copiilor ce  excelează la materiile de studiu, dar nu au posibilitatea de a face performanţă şcolară din cauza lipsei resurselor financiare din familie. Există în cadrul aceluiaşi complex şi o cantină socială şi un adăpost unde se oferă, în regim gratuit, masă pentru elevii de liceu şi familiile nevoiaşe din oraş, serviciu de care au beneficiat un număr de 23 de persoane. Alte două Centre de zi beneficiază de sprijinul Episcopiei, Centrul ” Sf. Ştefan” din Zalău şi Centrul de pe lângă parohia Iaz, centre în care este oferit sprijin şi asistenţă pentru aproximativ 50 copii.” se arată în comunicatul de presă episcopal.

În ceea ce priveşte proiectele pentru anul 2015, Episcopia Sălajului a programat Inaugurarea Centrului „Sf. Georghe” din cadrul Parohiei Ortodoxe Românaşi, în cadrul căruia să  funcţioneze servicii în regim rezidenţial pentru copii şi persoane vârstnice precum şi un centru de zi pentru copiii din comună. Inaugurarea Complexului social-cultural de pe lângă parohia Intrarea în Biserică a Maicii Domnului –Şimleu Silvaniei, destinat copiilor proveniţi din familii cu risc social şi continuarea demersului iniţiat în urmă cu 7 ani, de susţinere a copiilor defavorizaţi, oferind burse lunare de studiu şi ajutor material ca în fiecare an. „Tot în acest sens, prin preoţii din fiecare parohie, căutăm să identificăm cazurile sociale disperate urmând să ajutăm, potrivit resurselor, în campanii realizate la sărbătorile mari, persoanele care necesită sprijin. O altă activitate pe care o vom continua şi în acest an va fi legată de campanii de informare, consiliere şi de sensibilizare legate de jocurile de noroc, consumul de alcool şi violenţa domestică”, ne-a declarat preotul Claudiu Nichita, consilier social în cadrul Episcopiei Sălajului. Aşteptăm aşadar, atât din partea domniei sale, a preoţilor Ionuţ Pop şi Gabriel Gârdan- cei care ne-au oferit aceste informaţii, cât şi din partea conducerii Episcopiei Sălajului, mai multă implicare şi s-o spunem pe şleau, mai multă aplecare către adevăratele nevoi ale enoriaşilor, mai multă generozitate financiară, mai ales pentru cazurile sociale sau medicale disperate pe care le-am readus în vedere Episcopiei. Sunt sute de cazuri, multe din ele  izolate, de copii sau familii care trăiesc la limita sărăciei departe de orice stare de normalitate socială sau umană şi care au nevoie de ajutor indiferent sub ce formă ar veni acesta. Iar dacă sponsorizările au un regim ceva mai încâlcit, legislativ vorbind, există multe alte căi prin care Episcopia, prin parohiile şi bisericile din subordine, poate ajuta concret, direct, acum, şi nu peste luni sau ani. Aşa cum pretutindeni suntem aproape sufocaţi de anunţuri venite de la biserici, bisericuţe sau mânăstiri care cerşesc, la propriu, donaţii, mereu şi mereu pentru aceleaşi ziduri, candelabre, investiţii în obiecte şi lucruri, îndrăznim şi noi să cerem ajutorul Bisericii, în numele celor care au nevoi grele şi mari, oameni năpăstuiţi pe care nu-i aude şi nu-i vede nimeni. Şi nu sunt puţini cei care au nevoie de acest ajutor. Le sugerăm astfel preoţilor, indiferent de rangul lor, să trimită din binele primit tot de la oameni, măcar o mică parte, către destinaţii care au suflet şi respiră, şi nu către cele care zac inerte şi de multe ori inutil, sub tot soiul de forme, culori sau lumini.

Biserica ne-a învăţat că „dar din dar se face Rai”, iar dacă Episcopia Sălajului începe să ajute enoriaşii prin astfel de proiecte, şi sub alte forme decât cele pe care le ştim, înseamnă că speranţele pentru mai mult şi mai bine n-au pierit. Pentru că posibilităţi sunt, slavă Domnului! Un pic mai multă bunăvoinţă şi drag mai mare de oameni mai trebuie.

 

12 Thoughts to “Episcopia Sălajului ar trebui să înţeleagă mai bine că „dar din dar se face Rai””

  1. „Este absolut imposibil să ajungi fără milostenie măcar până la porţile cerurilor. Fără milostenie, însăşi rugăciunea este fără rod”. (Părintele Arsenie Boca)
    Un articol de pus pe gând, pentru cei care pot sa ajute insa nu o fac mereu.

    1. Anonim

      adica ? trebuie sa-i dau bani la popa ca sa-mi fie iertate pacatele? sau e destul daca platesc apa, curentul pe cas scarii si femeia de serviciu, in locul unul vecin care are momentan „dificultati” financiare?
      ce nu inteleg eu : fata de cine trebuie sa arat milostenie ? fata de biserica, reprezentata de preoti si alti asemenea lor, sau fata de alti oameni, care chiar o duc rau si nu sunt umflati si imbuibati ca si preotii?
      ma mir ca la preoti nu le este rusine sa ceara bani, mai ales la familiile care sunt mult mai sarace decat ei?

  2. Zălăuan

    România este un stat laic şi nu există o clarificare clară a relaţiilor stat-biserică. Dacă gunoaiele de guvernanţi au luat bani de la şcoli şi spitale şi plătesc salariile popilor, în schimb, ei nu au precizat nicio obligaţia bisericilor care primesc bani de la stat. Porcii de guvernanţi sunt mulţumiţi cu sprijinul bisericii, în campaniile electorale. Oricum, nu dau din banii lor, fură din banii românilor !

    1. Anonim

      bine zis ! pai daca ii intrebi pe parlamentari nostri ce au realizat, primul lucru o sa-ti spuna ca au ajutat biserica !

      1. Anonim

        biserica si pe ei insasi 🙂 mai nou parlamentarii sunt din ce in ce mai saraci, doar copii lor fac averi imense !

        1. rautate si invidie

          sunt curios, daca a afcut vreun ziar o ancheta privind averile alesilor nostri, mai exact a neveste/soti de parlamentari, primari si consilieri judeteni si locali, dar cel mai important pe parinti lor si copii lor. Asa de curiozitate, ca avere are senatorul Pop Gheorghe pe fecior/fat, Asemni la Nosa. Sa nu uiram de Seres, care e amarat saracul doar familia lui prospera in draci.
          un ex. l-am avut cu ex-primarul Berceanul, care el era sarac lipit, dar copii lui faceau averi si care pe banii primariei si fonduri europene.

  3. Anonim

    de curiozitate, stiti cine finanteaza aceste centre asazise de pe langa biserici? primariile, deci cetatenii. nu da episcopia sau biserica bani pentru intretinerea lor. sa ne lase preotii cu atata generozitate si milostenie ca sunt departe de ce ar trebui sa fie.

  4. grigore

    in primul rand trebuie stiut ca nu in urma articolelor publicate de fituica voastra s-au facut toate lucrurile acelea bune,ci cu mult inaintea voastra.Dar cum voi va laudati degeaba si dezinformati opinia publica prin fituica de doi bani ,asta e,sa fiti de ras in continuare!

    1. Anonim

      unde esti preot, grigore?
      si daca ai dreptate, cum de sti numai tu si mesesanu?
      naspa e cu biserica asta a nostra, cum dracul de nu ii raman bani sa-si faca si un pic de publicitate? baga toti banii in curul lor

      1. Anonim

        pai grigore, meseseanul si alte „nume” sunt una si aceeasi persoane, de-aia au dreptate „toti” :))
        E un om care are probleme mintale, lasati-l in pace.

  5. Mesesanu

    Asa este d-le Grigore.Se stie bine de cand ajuta Episcopia oameni necajiti ,dar asazisii ziaristi au tinut ascuns acest lucru.Scriau tot felul de minciuni sa invrajbeasca poporul.

Leave a Comment