Aşa se toacă banii din programele de sănătate! Spitalul Judeţean a cumpărat medicamente la preţuri cu 60 la sută mai mari decât valoarea lor reală

Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău primeşte bulină neagră într-un raport de audit pe care Curtea de Conturi l-a întocmit în urma unor verificări derulate în 2015 atât la Ministerul Sănătăţii şi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, cât şi la 21 de case judeţene de asigurări de sănătate, cu privire la programele naţionale de sănătate.

Raportul de audit al performanţei privind Programele Naţionale de Sănătate derulate în perioada 2012-2014 la Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate arată că spitalele din ţară au cumpărat aceleaşi medicamente şi materiale sanitare de la aceiaşi furnizori, însă la preţuri diferite, uneori diferenţele de preţ de la o unitate la alta ajungând şi la 60 la sută. De vină ar fi Agenţia Naţională pentru Programe de Sănătate care nu a controlat implementarea programelor naţionale, deşi avea această atribuţie.
În 2015, Curtea de Conturi a evaluat modul în care Ministerul a fundamentat necesarul de fonduri şi a coordonat, monitorizat şi controlat modul de derulare şi implementare în perioada 2012-2014 a programului naţional de diabet zaharat şi programului naţional de tratament pentru boli rare.
Auditul a vizat şi modul în care CNAS şi 21 de case judeţene din ţară au fundamentat necesarul de fonduri şi au respectat principiile de legalitate, economicitate, eficienţă în utilizarea fondurilor alocate în perioada 2012-2014 pentru achiziţia de medicamente în cadrul programului naţional de diabet zaharat, a celui de diagnostic şi tratament pentru boli rare, a programului naţional de ortopedie şi a programului naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficiență renală cronică. Casa de Asigurări de Sănătate Sălaj nu a fost vizată de auditul din 2015.

Preţul este dat de procedura de achiziţie aleasă
Potrivit raportului amintit, „Agenţia Naţională pentru Programe de Sănătate a întocmit rapoarte anuale care conţin date centralizate privind indicatorii de evaluare realizaţi şi transmişi de către DSP-urile şi unităţile sanitare care au derulat programele de sănătate, fără însă a analiza şi motiva costurile de achiziţie ale medicamentelor/materialelor sanitare care variază de la o unitate sanitară la alta”.
În acest fel s-a ajuns în situaţia în care, pe Programul de diagnostic şi tratament pentru boli rare – Sindom imunodeficienţă primară, spitalele din România „au achiziţionat medicamente şi materiale sanitare prin proceduri de achiziţie diferite – de la achiziţia directă până la achiziţia publică deschisă – ceea ce a condus la cumpărarea de către spitale a aceluiaşi medicament de la acelaşi furnizor, însă la preţuri diferite”, susţine Curtea de Conturi. În susţinerea acestei concluzii, instituţia dă compară situaţia identificată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov şi cea de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău. Ambele au achiziţionat medicamente de la acelaşi furnizor, cu precizarea că unitatea sălăjeană şi-a permis luxul de a plăti cu 60 la sută mai mult decât instituţia din Braşov. Mai exact, se precizează în raport, cei de la Braşov au achitat 706 lei, adică preţul cel mai mic, în timp ce SJU Zalău a scos din buzunar 1.166 de lei.
Curtea de Conturi a găsit aceleaşi disfuncţionalităţi şi în cadrul Programului de diabet zaharat: spitalele au achiziţionat consumabile pentru pompele de insulină de aceeaşi marcă/tip la preţuri diferite, de la acelaşi furnizor. Concluzia trasă de către inspectorii Curţii este că „unităţile sanitare care au aplicat procedura de achiziţie prin licitaţie deschisă au obţinut, de regulă, un preţ de achiziţie mai mic faţă de cel obţinut prin alte proceduri de achiziţie, respectiv cumpărarea directă, cerere de ofertă online sau negociere fără publicarea unui anunţ”.

Şeful CJ Sălaj: „Când cumperi mai puţin, plăteşti mai mult”
Contactat, Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, instituţie sub a cărei aripă funcţionează SJU Zalău, ne-a declarat că reprezentanţii unităţii medicale au verificat achiziţiile de medicamente din perioada 2012-2014, pentru a identifica medicamentul ce ar fi fost achiziţionat la supra-preţ. „În raport se spune că un spital a cumpărat la un preţ mai mare decât altul, situaţie de înţeles dacă este vorba despre modalităţi diferite de achiziţie. Este normal ca pentru o cantitate mai mare de produse cumpătate prin licitaţie să se plătească o sumă mai mică decât pentru câteva medicamente, luate prin cumpărare directă. Iar spitalul din Zalău nu se poate compara cu cel din Braşov din punct de vedere al cantităţilor de medicamente de care are nevoie”, a explicat Marc.

Medicamentul „buclucaş”: 18 doze de imunoglobulină
Dilema a fost elucidată de către managerul unităţii medicale, Laurenţiu Barna, care a precizat că SJU Zalău a făcut achiziţia în baza unui referat de urgenţă. „Este vorba despre imunoglobulină, medicament necesar pentru un pacient diagnosticat cu o boală rară. A fost prima achiziţie de acest fel pe care am făcut. Am întocmit un referat de urgenţă şi am cumpărat 18 doze prin SEAP, întrucât la acel moment, pentru achiziţii prin licitaţie exista pragul de 15.000 de euro. Cheltuiala noastră a fost de 7.000 de euro”, susţine managerul. Acesta a adăugat că instituţia pe care o conduce nu este singura din ţară care a plătit 1.166 de lei pentru o doză: „Am făcut verificări, şi în aceeaşi situaţie se regăsesc Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov şi Spitalul din Miercurea Ciuc. Şi, oricum, nu ne-a costat mai mult decât decontează Casa de Asigurări”.
Potrivit lui Barna, din anul următor, SJU Zalău a început să achiziţioneze imunoglobulina prin licitaţie, astfel că sumele plătit pentru o doză au scăzut, în unele situaţii, sub 700 de lei.

One Thought to “Aşa se toacă banii din programele de sănătate! Spitalul Judeţean a cumpărat medicamente la preţuri cu 60 la sută mai mari decât valoarea lor reală”

Leave a Comment