Compania suspectată că distribuie dezinfectanţi diluaţi are contract cu Spitalul Judeţean din 2008

O investigaţie jurnalistică de amploare realizată de Gazeta Sporturilor arată că un biocid furnizat de către Hexi Pharma şi folosit în peste 300 de spitale din România este diluat de 10 ori. Cea mai mare unitate spitalicească din judeţ se numără printre spitalele în care dezinfecţia se face cu respectivul dezinfectant.

Produsele cu care se face dezinfecţia în Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău sunt asigurate de către Hexi Pharma, compania implicată în amplul scandal al dezinfectanţilor diluaţi. Potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii unităţii medicale, Spitalul achiziţionează produsele firmei amintite din 2008 încoace. Pentru anul în curs, valoarea contractului dintre cele două părţi depăşeşte 76.000 de lei şi prevede asigurarea a 602 litri de dezinfectant lichid (Hexio-Iod, Hexio-Iod Scrub, Hexio-Cid şi Hexio-sept AF) şi a 62 de bucăţi de tablete Hexaclor pentru dezinfecţie.
Întrebat dacă SJU Zalău a verificat în vreun fel dacă produsele respectă concentraţia de substanţe dezinfectante de pe etichetă, managerul Laurenţiu Barna ne-a declarat: „Obligaţiile legale ale spitalului privind verificarea substanţelor de pe etichetă, în conformitate cu dispoziţiile legislative în vigoare sunt verificarea cantitativă şi calitativă la recepţia acestor produse verificarea unor documente”. Este vorba despre avizul eliberat de către Ministrul Sănătăţii, Comisia Naţională pentru Produse Biocide, fişa tehnică de securitate, certificatul ISO 9001/2008 şi certificatul de conformitate. De asemenea, susţine Barna, sunt verificate condiţiile de depozitare şi păstrare a produselor biocide, atât în magazia Spitalului, cât şi în depozitele speciale de biocide din secţii şi compartimente.
În ceea ce priveşte eficienţa produselor biocide, aceasta este verificată „prin recoltarea probelor de încărcătură microbiană de pe suprafeţe şi din aer, după efectuarea curăţeniei şi dezinfecţiei din toate secţiile şi compartimentele”, explică Barna, dând asigurări că până în prezent „nu s-au identificate neconfirmităţi în condiţiile respectării procedurilor, protocoalelor de lucru a concentraţiilor recomandate de producător şi a timpului de acţiune”.

După ploaie, chepeneag! Încep controalele la sânge!
Ministerul Sănătăţii a dispus Corpului de Control demararea unor controale mixte împreună cu Inspecţia Sanitară de Stat şi Serviciile de Control în Sănătate Publică din cadrul direcţiilor de sănătate publică, se arată într-un comunicat al MS. Potrivit sursei citate, respectivele controale se vor derula în strânsă legătură cu ancheta penală aflată pe rolul Parchetului General. „În cadrul acestor controale vor fi ridicate probe din dezinfectanţi pentru a fi trimise la testare în vederea stabilirii eficienţei acestora. De asemenea, se vor recolta probe separat şi vor fi trimise la laboratoare pentru a verifica dacă concentraţiile înscrise pe etichetă sunt în concordanţă cu conţinutul”, a transmis Ministerul.
În cursul zilei de joi, MS a dispus, prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică, ca toate unităţile sanitare din ţară care utilizează dezinfectanţii achiziţionaţi de la compania Hexi Pharma să verifice prin autocontrolul propriu eficienţa acestora. DSP-urile judeţene vor supraveghea acest proces şi, de asemenea, prin sondaj vor recolta probe suplimentare pe care le vor analiza în laboratoarele proprii.
Contactat, directorul DSP Sălaj, Ligia Marincaş, ne-a declarat că dezinfectatele incriminate se folosesc în cinci din cele şase spitale din judeţ, excepţie făcând Spitalul Orăşenesc Jibou.

Spitalul Judeţean vrea în Planul Strategic de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale
România este una dintre ţările europene cu cea mai mare frecvenţă în spitale a bacteriilor rezistente la tratament. Una dintre cauzele acestui fenomen este scăparea de sub control a infecţiilor intra-spitaliceşti. În acest context, Ministerul Sănătăţii a lansat Planul Strategic de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale 2016-2018, în care urmează să fie cuprinse 112 spitale din România. Acesta include un ansamblu de măsuri care vizează prevenţia, reducerea incidenţei, monitorizarea şi creşterea capacităţii de diagnostic a infecţiilor nosocomiale.
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a prezentat planul spunând că infecţiile nosocomiale nu sunt raportate în România, ţara noastră având sub 1 la sută astfel de cazuri pe hârtie, în condiţiile în care celelalte state europene arată o situaţie mult mai realistă de aproximativ cinci la sută incidenţă. Tocmai de aceea, dacă planul va avea succes, ar trebui să crescă raportarea numărului de infecţii nosocomiale pentru că se urmăreşte o raportare exactă.
În urma consultării cu DSP Sălaj, conducerea Spitalului Judeţean a iniţiat demersurile necesare pentru a fi inclus în acţiunea Ministerului.
Potrivit statisticilor DSP, unităţile medicale din judeţ au raportat anul trecut doar 54 de infecţii intraspitaliceşti, 51 dintre acestea fiind înregistrate la SJU Zalău.

4 Thoughts to “Compania suspectată că distribuie dezinfectanţi diluaţi are contract cu Spitalul Judeţean din 2008”

  1. Tăunu

    Felicitări lui Tolo şi grupului său de ziarişti care au învins acest capitalism putred şi corupt. De fapt, medicii ştiau de 10 ani că dezinfectantul nu este bun dar au muşamalizat afacerea. Ghinionul lor a fost că mai există un ICECHIM, ăla unde a fost şefă Elena Ceauşescu, care a făcut analiza, una două.Deci se poate dacă vrei şi nu eşti corupt. După porcii de patronii români care au asasinat 64 de tineri, la Colectiv, după alţi porci de patroni români care au otrăvit milioane de români cu produse alimentare infestate, ba cu E Coli, ba cu Salmonela, cu enterococi fecali, a venit rândul sănătăţii să fie lovită de aceşti porci de patroni. Români, treziţi-vă, avem nevoie de o mână de Fier pentru a face ordine-n ţară !

  2. Anonim

    Nicu Gârbovan de la ASP se ocupă cu distribuţia locală de astfel de substanţe. Poate îl întreabă DNA-ul şi pe el despre conflictul de interese.

  3. kolo

    De ce trebuie sa ne aliniem.mereu si noi, ca judet, la trendul national si sa alegem aceiasi firma criminala care produce apa de ploaie si ne baga bolnavii in sicrie? Alta firma producatoare nu mai exista pe lumea asta? Una cinstita si care nu se joaca cu vietile oamenilor??

Leave a Comment