Autoritățile sunt în alertă! Gripa a ajuns în Sălaj

268 de cazuri de gripă au fost confirmate în perioada 7-13 ianuarie, în 19 judeţe, potrivit ultimelor date publicate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSBT). Printre acestea se numără şi Sălajul. De la începutul sezonului rece, mai exact în prima lună a anului, în judeţul Sălaj, au fost confirmate două cazuri, la două persoane cu vârste de 15, respectiv 49 de ani. Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Ligia Marincaş, persoanele au fost spitalizate şi în prezent  starea lor de sănătate este bună, fiind externate. De asemenea, în ceea ce privește infecţiile repspiratorii IACRS  (inspecţiile acute ale căilor respiratorii superioare), înregistrate în prima perioadă a lunii ianuarie, acestea au ajuns la 875, în scădere comparativ cu luna anterioară cu 3,5 la sută.

Cele mai multe cazuri de gripă, înregistrate în Capitală

Cele mai multe cazuri de gripă, la nivel naţional, în perioada precizată, au fost înregistrate în Bucureşi -142 de cazuri, Constanţa – 37 de cazuri, Bacău -16, Arad -12, Iaşi – şapte, Braşov – şase, Dâmboviţa, Galaţi şi Prahova – câte cinci cazuri, Mureş – trei, Alba, Buzău, Satu-Mare, Timiş, Vrancea şi Sălaj – câte două cazuri, Bihor, Covasna, Gorj, Neamţ şi Ilfov – câte un caz.

DSP Sălaj recomandă celor care prezintă semne de boală să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare şi instituirea unui tratament corect. Medicii informează că simptomele gripei sunt asemănătoare cu cele ale altor infecţii virale respiratorii. Spre deosebire de o răceală obişnuită, gripa este produsă de virusurile gripale şi prezintă un risc crescut de complicaţii şi chiar decese, la persoane cu vârsta de peste 65 de ani, cu afecţiuni medicale cronice, precum: diabet, boli cardiovasculare, boli respiratorii, obezitate, la copii cu vârste fragede şi femei gravide. Pentru a preveni contactul cu virusul gripal se recomandă a se evita persoanele cu simptomatologie gripală, evitarea aglomeraţiilor, spălarea şi dezinfectarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun. De asemenea, măsurile de igienă personală, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi în special prin gripă. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecţie adecvate – căciuli, mănuşi etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea medicului. Foarte important este ca pacienții diagnosticați cu gripă să nu își administreze tratament cu antibiotic, gripa fiind o boală de natură virală și nu bacteriană! Persoanele vârstnice, în special celor cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, li se recomandă să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute. În această perioadă, trebuie să se acorde o atenţie specială copiilor – aceştia nu trebuie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportaţi pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător. Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.

Leave a Comment