Virgil Ţurcaş, directorul executiv al APIA Sălaj, la „Rotisorul politic”: „Investitorii în agricultura României ar trebui să fie o prioritate pentru orice guvernare”

Magazin Salajean 31 martie 2011 0

Virgil Ţurcaş, directorul executiv al APIA Sălaj, la „Rotisorul politic”: „Investitorii în agricultura României ar trebui să fie o prioritate pentru orice guvernare”

Un nou client la o ediţie specială a emisiunii „Rotisorul politic” de la Radio Transilvania Zalău, o emisiune realizată în parteneriat cu ziarul „Magazin Sălăjean” şi cu ZTV.ro: Virgil Ţurcaş, directorul executiv al Centrului Judeţean Sălaj al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). În această pagină vă ofer câteva fragmente, editate, din dialogul purtat cu interlocutorul nostru.

„Trebuie să spunem foarte clar că suntem doar la început de drum”

(…) Rep.: Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Cu ce se ocupă această instituţie?

Virgil Ţurcaş: Este o instituţie fundamentală. A fost construită înainte cu un an de aderarea României la Uniunea Europeană. Atunci s-au pus bazele acestei instituţii, o instituţie prin care se derulează o serie de fonduri comunitare. Mai bine spus, se absorb bani pentru agricultură din UE. Mai sunt şi alte instituţii care fac acest lucru, dar pe componente. Noi acoperim palierul subvenţiilor pe agricultură.

Avem partea de dezvoltare a spaţiului rural care este acoperită mai mult de OJDRP la nivel de judeţ. Şi ei fac acelaşi lucru, cu o componentă oarecum culisată, să spun aşa, spre această zonă a dezvoltării rurale, infrastructură, proiecte, dezvoltarea spaţiului rural în general. Este o instituţie vitală, pentru că România are un specific aparte, ponderea populaţiei în mediul rural este una mult peste media din ţările UE. În consecinţă, şi îndeletnicirile de această natură. Sigur, aici trebuie să spunem foarte clar că suntem doar la început de drum. Avem foarte mult de lucru din acest punct de vedere, pentru că tendinţa oricărei ţări, dorinţa oricărei guvernări este să dezvolte, să urbanizeze şi principala problemă la noi este fărămiţarea terenurilor agricole.

Rep.: Nu se ocupă prea multe instituţii de această dezvoltare rurală, de relaţia, să spun, cu banii UE?

V.Ţ.: Sunt instituţii care inter-relaţionează. Potenţialii beneficiari ai acestor fonduri sunt şi unităţile administrativ-teritoriale pe anumite componente, sunt, după cum v-am spus, oficiile judeţene de dezvoltare rurală şi pescuit, agenţiile de plăţi şi intervenţie în agricultură şi alte instituţii. Pe de altă parte, beneficiarii proiectelor sunt cei pe care eu i-aş numi investitori. Investitorii în acest moment în agricultura României ar trebui să fie o prioritate pentru orice guvernare, pentru că ei sunt cei care creează plus valoare.

„Eu cred că suntem într-un parteneriat onest cu fermierii”

Rep.: Au fost cel puţin două dezbateri publice, mai mult sau mai puţin mute, ca să mă exprim aşa, privind desfiinţarea direcţiilor agricole şi chiar a direcţiilor sanitar – veterinare în judeţe. Cum apreciaţi aceste idei? Sau au fost focuri de paie, anumite zvonistici plecate spre anumite scopuri?

V.Ţ.: Da, direcţiile agricole sunt cele care fac politicile agricole. Practic este prelungirea directă a Ministerului Agriculturii, a politicilor agricole. Ei transpun la nivel de judeţ legislaţia. Aceste instituţii, în domeniul agricol, trebuie să colaboreze. Şi direcţiile sanitar – veterinare sunt o componentă a domeniului amintit, dar au şi componentă de siguranţă a alimentelor. Au un model de organizare la fel ca şi în multe ţări din UE. Dincolo de cealaltă problemă, de sănătate animală, gestionarea bolilor ş.a. prin legislaţia actuală direcţiile sanitar – veterinare nu sunt considerate instituţii agricole, dar avem o legătură directă cu aceste instituţii, pentru că cei care solicită sprijin sau investitorii de diferite forme de organizare – în special cei care sunt pe sectorul zootehnic – au o legătură directă şi cu direcţiile sanitar – veterinare, de înregistrare a exploataţiilor, de autorizare, dar şi din alt puncte de vedere. Ceea ce mi-aţi prezentat dvs. într-adevăr am văzut şi eu în presă, am citit acest lucru.

A fost o iniţiativă nu de desfiinţare, ci de reorganizare a Agenţiei Naţionale Sanitar – Veterinare, şi implicit a direcţiilor sanitar – veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, care prevedea preluarea componentei de siguranţă a alimentelor la Ministerul Sănătăţii. Cealaltă componentă care rămânea urma să fie reorganizată în subordinea Ministerului Agriculturii sau la nivel de judeţe în colaborare cu direcţiile agricole. E un subiect care deja este închis, pentru că direcţiile sanitar – veterinare şi autoritatea naţională au rămas sub actuala formă de organizare. Instituţiile agricole nu-şi doresc altceva decât o colaborare foarte bună cu direcţiile sanitar – veterinare, mai ales pe această componentă zootehnică.

Dacă este o colaborare foarte bună la vârf, şi la nivel de teritoriu, de judeţ putem să mizăm pe o absorbţie ridicată a fondurilor europene şi pe o dezvoltare a acestei componente agricole, de la forme de organizare a persoanei fizice, întreprinderi familiale, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau forme de organizare ale persoanei juridice, pentru că repet, avem nevoie, mai ales în judeţul Sălaj, de aceşti investitori, cum îmi place mie să le spun, sau exploataţii care se dezvoltă de la an la an. Avem proiecte speciale în acest sens. Avem mulţi solicitanţi în judeţul Sălaj. Ei cunosc aceste lucruri. Noi am încercat să ducem cât mai aproape informaţia de ei, la nivel teritorial. Eu cred că suntem într-un parteneriat onest cu fermierii. (…)

(interviul integral îl puteţi viziona pe www.ztv.ro)

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »