Viitorul sef al UDMR, obligat sa mentina criteriul demografic

Magazin Salajean 12 ianuarie 2011 0

Viitorul sef al UDMR, obligat sa mentina criteriul demografic

Liderii UDMR Salaj, alaturi de omologii lor din Bihor si Satu-Mare, au adoptat o strategie comuna pentru Congresul care va avea loc in 26-27 februarie 2011, la Oradea. Astfel, filialele amintite vor sa-si creasca influenta in cadrul structurilor de conducere a UDMR. Prin acest mod, udemeristii din cele trei judete vor sa modifice statutul Uniunii, astfel incat sa securizeze criteriul demografic care sta la baza UDMR. Care candidat va sustine aceasta optica, acela va primi sustinerea celor trei judete cu o semnificativa populatie de etnie maghiara. Insa, pana la urma, se pare ca cel putin liderii UDMR Salaj s-au hotarat in privinta candidatului pe care urmeaza sa-l sustina la Congres. Noi am decis deja numele candidatului pe care urmeaza sa-l sustinem. Kelemen Hunor s-a angajat ca in structurile de conducere ale UDMR va exista un echilibru intre zonele demografice. De exemplu, maghiarii din secuime au anumite necesitati, poate altele decat cele ale noastre, asa ca, si din acest punct de vedere, trebuie mentinut criteriul demografic care sta la baza Uniunii, a declarat presedintele UDMR Salaj, deputatul Seres Denes.

In viziunea celor trei filiale, Consiliul Permanent al UDMR trebuie structurat astfel: presedintele UDMR, fostii presedinti ai UDMR (Marko Bela – n.r.), presedintele executiv, presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali (in prezent e Biro Rozalia – n.r.), liderii celor sase filiale UDMR cu populatie maghiara cu pondere de peste 20 la suta (Covasna, Harghita, Mures, Bihor, Satu-Mare, Salaj), un reprezentant al judetelor cu etnici maghiari sub 20 la suta din totalul populatiei, precum si un reprezentant al tineretului UDMR.

Pana la aceasta ora se stiu trei candidati la sefia UDMR, in conditiile in care Marko Bela a anuntat ca nu mai candideaza, si anume: ministrul Culturii, Kelemen Hunor – presedinte executiv al UDMR, consilierul prezidential pe tema minoritatilor nationale, Peter Eckstein Kovacs si deputatul de Covasna, Olosz Gergely.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »