Vicepreşedintele PNL Sălaj, Corin Penciuc, la „Rotisorul politic”: „Nu toţi sunt la fel”

Magazin Salajean 7 aprilie 2011 0

Un nou client la emisiunea „Rotisorul politic” de la Radio Transilvania Zalău, o emisiune realizată în parteneriat cu ziarul Magazin Sălăjean şi cu ZTV.ro: vicepreşedintele PNL Sălaj, Corin Penciuc, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Sălaj. În această pagină vă ofer, ca de obicei, câteva fragmente, editate, din dialogul purtat cu interlocutorul menţionat.

„USL, o forţă care poate aduna până la 60 la sută din voturile electoratului din Sălaj”

Rep.: Ce ne puteţi spune despre funcţionarea în Sălaj a Uniunii Social – Liberale, a acestei noi structuri politice?

Corin Penciuc: Este o formulă prin care opoziţia încearcă să vină cu un program coerent pentru noua legislatură, începând din 2012. Este o formulă prin care se creează o nouă forţă politică prin care se încearcă, practic, scoaterea de la guvernare a actualei structuri, PD-L, care timp de patru ani nu a reuşit să genereze performanţă în domeniul politic şi nici în ceea ce priveşte guvernarea României. Mă refer la faptul că foarte multe dintre elementele de evaluare sunt negative pentru România. Standardul de viaţă al cetăţenilor a scăzut foarte mult şi practic există o destructurare în întreg sistemul administrativ al României în momentul de faţă. Noi am încercat să creăm în primul rând o forţă politică care să vină cu un proiect politic şi, în faza a doua, cu un program de guvernare care să poată aduce voturi, care să poată recâştiga încrederea românilor în sistemul politic din România.

Rep.: S-a semnat şi în Sălaj protocolul de constituire al USL. Noutăţi, faţă de ceea ce s-a spus public?

C.P.: Prea multe noutăţi deocamdată nu avem. S-a semnat protocolul – cadru, urmează să discutăm o serie de elemente care sunt legate de modul în care vom opera în cadrul acestui program politic. Există câteva chestiuni practice care trebuie discutate. Practic, PNL şi PSD reprezintă în momentul de faţă, sub această umbrelă, a USL, o forţă care poate aduna până la 60 la sută din voturile electoratului din Sălaj şi nu numai din Sălaj.

Rep.: Veţi extinde colaborarea şi în afara celor două puncte importante, şi anume preşedinţia Consiliului Judeţean şi primăria municipiului reşedinţă de judeţ?

C.P.: Da, există discuţii în acest sens, deşi calculul hârtiei ne arată că practic fiecare formaţiune politică în parte ar putea aduna mai multe voturi decât USL. Pare un paradox, dar e o formulă care, în momentul de faţă, probabil prin ceea ce se întâmplă în actul de guvernare, prin ceea ce simt cetăţenii creditează cu voturi mai multe fiecare dintre cele două formaţiuni decât dacă ar merge în Uniune. Dar, urmează să mai facem o serie de evaluări şi să vedem în ce mod reuşim să punem la punct un protocol – cadru cu anexe care să ne dea posibilitatea de a opera în condiţiile dintre cele mai bune în cadrul Uniunii. Formula de succes este cea în cadrul Uniunii.

„Nici PNL şi nici PSD nu îşi pierd identitatea”

Rep.: Discuţie deja veche. Îşi pierde PNL identitatea prin această nouă formulă politică?

C.P.: Nu, nu îşi pierde identitatea. Nici PNL şi nici PSD. Este o formulă politică prin care încearcă să preia guvernarea şi să vină cu chestiuni credibile în faţa electoratului, fiecare venind în actul de guvernare cu programul de guvernare în secţiunea lui. România are nevoie de elemente de guvernare liberală, mă refer de la chestiuni care ţin de fiscalitate până la cele care ţin de mediul de afaceri şi concurenţă şi chestiuni care ţin de creşterea economică, de standardul de viaţă al cetăţenilor, în ultimă instanţă. Un lucru extrem de important pentru că raţiunea de a construi un program de guvernare este de a aduce bunăstarea. Ori bunăstare poţi să aduci atâta timp cât dinamizezi economia, atâta timp cât reuşeşti să implementezi proceduri liberale în dezvoltarea economică. Practic este singura soluţie viabilă în momentul de faţă în România care se află într-o groapă în ceea ce priveşte problemele economice şi sociale.

„Guvernul Băsescu – Udrea – Boc nu a reuşit să vină cu nicio măsură care să scoată România din criză”

Rep.: Ieri, cam pe la miezul nopţii, am ieşit din recesiune, din criză, nu se ştie… Între timp, dl. Emil Boc, care a anunţat această veste, a nuanţat spunând că nu a lăsat să se înţeleagă că după această ieşire, din recesiune, din criză, ce-o fi, va curge cu lapte şi miere…

C.P.: Da, este o glumă a domnului prim-ministru Emil Boc. Ieşirea din recesiune necesită timp şi necesită măsuri. Deocamdată, actualul Guvern, e practic Guvernul Băsescu – Udrea – Boc, nu a reuşit să vină cu nicio măsură care să scoată România din criză. Efectele crizei în România sunt dramatice. Mă refer doar la două elemente, dacă doriţi. Faptul că şomajul a ajuns la un nivel extrem de ridicat, peste 650.000 de români se află în şomaj, peste 200.000 de IMM-uri au fost închise prin geniala politică economică dusă de eminenţele cenuşii ale PD-L şi de aici o serie de aspecte extrem de neplăcute care se repercutează asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor. Scăderea salariilor la bugetari cu 25 la sută, o depresie în mediul economic, atât în public cât şi în privat duce la o evaluare negativă în ceea ce priveşte elementele de performanţă ale actualului Guvern.

Rep.: Cel puţin, statistic, am fi ieşit din criza asta…

C.P.: Nici măcar statistic nu am ieşit. Există fluctuaţii în ceea ce priveşte anumite zone economice. Există oportunităţi, bineînţeles, dar ele trebuie valorificate, în sensul de a se pune la punct o legislaţie mai ales în domeniul financiar – fiscal. Cu creşterea impozitelor, cu măsuri excesive de control, cu o serie de elemente care ţin de depresia care se află în momentul de faţă în zona economică atât la nivelul întreprinderilor mari şi mai ales la nivelul IMM-urilor nu cred că România are o variantă rapidă de a ieşi din actuala criză. Dar există chestiuni care ţin şi de factorul extern. Dacă creşte valoarea investiţiilor, dacă băncile îşi deschid din nou oferta spre cetăţean şi spre IMM-uri, există variante prin care România, în decurs de şase luni, un an, ar putea ieşi din această criză. E o diferenţă între recesiune şi criză. Criza, ca s-o elimini, necesită măsuri ferme în domeniul legislativ şi în domeniul practicii economice ca să dinamizezi zona economică. (….)

„Discursul PD-L este profund nociv”

Rep.: Mulţi spun, şi din zona PD-L, că probabil o fi o guvernare cu probleme, dar nu există soluţii nici din partea PNL şi PSD. Adică toţi sunt la fel. Lipsă de încredere în clasa politică. Lipsă de încredere în personalităţile politice importante de la nivel naţional ş.a. Cum vedeţi dvs. această chestiune?

C.P.: Nu toţi sunt la fel. Ei au guvernat România patru ani şi nu au făcut nimic. Vin cu un asemenea discurs care nu cred să-i mai ajute la a capacita cetăţeanul să le dea prea multe voturi.

Există o oarecare criză de încredere în ceea ce priveşte liderii politici la nivel naţional, dar echipele pe care le au, şi mai ales faptul că în ultimii patru – cinci ani au intrat foarte mulţi tineri în politică şi oameni cu expertiză deosebită în domeniul politic, social, economic, social, eu cred că România are şansa de a revigora clasa politică şi de a veni cu programe şi proiecte care pot să recâştige încrederea cetăţenilor în ceea ce înseamnă clasa politică. Dar discursul PD-L este profund nociv. Pentru că în cursul guvernării pedeliste, dacă vă uitaţi la cifre, corupţia practic s-a generalizat, există o serie de elemente care ţin de funcţionalitatea serviciilor publice care s-au degradat foarte mult din cauza în general unor măsuri luate de miniştrii PD-L şi nu văd prea multe elemente pozitive în ceea ce priveşte această guvernare. Aşa că ei nu pot să aibă decât un discurs de acest gen, să încerce să-i bage şi pe alţii în acest coş din care ei nu mai pot ieşi. (…)

„Sănătatea are mari probleme în momentul de faţă”

Rep.: Sunteţi de curând şi preşedinte al Colegiului Medicilor Dentişti din Sălaj. Care sunt problemele importante ale acestei bresle?

C.P.: Sănătatea are mari probleme în momentul de faţă. Şi în stomatologia sau medicina dentară se regăsesc deficienţele din sistemul sanitar, în sensul că statul nu vine cu nicio ofertă de finanţare pentru serviciile stomatologice şi din cauza asta foarte mulţi cetăţeni suferă. Termenul e corect, suferă foarte mult din cauză că nu pot accesa servicii primare. În stomatologie, faţă de alte domenii, prestaţiile de servicii sunt destul de scumpe, ţinând cont că în ultimii doi – trei ani veniturile populaţiei au scăzut foarte mult, secţiuni întregi ale populaţiei practic nu mai pot accesa o serie de servicii de bază stomatologice. Din acest punct de vedere, eu am intrat cu o serie de proiecte atunci când am cerut colegilor să îmi dea votul pentru preşedinţia Colegiului Medicilor, în sensul că eu cred că trebuie să fie pus la punct un program de profilaxie naţională pentru medicina dentară, în care statul să vină să plătească o serie de acte terapeutice cetăţenilor şi mai ales copiilor, pentru a se proteja pe termen mediu sau lung de afecţiuni stomatologice.

Lumea nu ştie foarte mult despre ele, dar o serie de boli care ţin de zona buco-dentară afectează cetăţenii care suferă de alte boli, mă refer la bolile sistemice. Este inuman ca statul să nu vină cu un suport financiar în a ajuta cetăţeanul să-şi rezolve o serie de probleme care ţin de stomatologie.

Rep.: O întrebare pe care şi-o pun cu siguranţă mulţi români: de ce sunt aşa de scumpe aceste servicii stomatologice? Scumpe faţă de alte lucruri…

C.P.: Da, scumpe faţă de alte lucruri. Stomatologia este o ramură a medicinii foarte tehnologizată. Specializările costă foarte mult. Absolut toate materialele sunt din import, începând de la un simplu anestezic (…), şi sunt terapii costisitoare. Ţinând cont că întreaga activitate este privată şi statul nu vine să ajute cu nimic cetăţeanul în ceea ce priveşte susţinerea financiară de a accesa serviciile medicale pentru o serie de categorii sociale actul stomatologic este, într-adevăr, scump. Dar, raportat la ceea ce a fost în urmă cu 10, 15 sau 20 de ani, o serie de lucrări dentare sau o serie de alte acte terapeutice nu au crescut cu mult mai mult în termeni reali. Viaţa în general e mai scumpă. Dar, ca să răspund direct întrebării: faptul că totul merge pe importuri, pentru că există o linie tehnologizată şi mai ales alinierea la cerinţele de standard vest în ceea ce priveşte securitatea sanitară ridică foarte mult costul în momentul de faţă.

Rep.: De ce nu există un pachet minimal de asigurări şi în domeniul stomatologic?

C.P.: Există. E o întrebare foarte bună. Există în legislaţia actuală, prin contractul – cadru şi norme, un pachet minimal, dar, din păcate, Casa de Asigurări de Sănătate nu dă bani în această direcţie. Pot să vă spun că există o serie de medici care au contract cu Casa, dar la o finanţare de 8, 10 sau 12 milioane (de lei vechi) nu poţi să faci mai nimic, pentru că nu acoperă nici măcar partea de sterilizare a instrumentarului pe care trebuie să îl faci în decurs de o lună pentru a-i asigura cetăţeanului securitatea sanitară. Sunt mari probleme în direcţia asta. Întrebarea este corectă. Statul are obligaţia şi morală, şi nu numai morală, de a veni şi a susţine financiar cetăţeanul. (…)

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »