Veşti bune pentru pensionarii care au lucrat în cooperativele şi fabricile comuniste

Olivian Vadan 25 aprilie 2013 6
Veşti bune pentru pensionarii care au lucrat în cooperativele şi fabricile comuniste

Potrivit unor modificări la Legea arhivelor naţionale, documentele care atestă vechimea în muncă vor fi cautate şi verificate de firme specializate. Contra cost, pensionarii le vor putea consulta şi vor primi adeverintele.
Din anii 90, arhivele fostelor IAS-uri, CAP-uri sau fabrici comuniste s-au împrăştiat în mai multe direcţii. După ce întreprinderile au intrat în faliment, documentele au fost mutate la Casele de Pensii, au fost preluate de societăţi comerciale apărute între timp ori, pur şi simplu, s-au pierdut. De exemplu, doar în Sălaj, sunt 9.000 de pensionari care nu şi-au mai putut dovedi anii de muncă. Însă, din nefericire, situaţia este identică la nivelul întregii ţări.
Modificările la Legea arhivelor naţionale dau voie firmelor comerciale să presteze servicii arhivistice. De la instituţiile vechi, acestea vor putea prelua documentele. În baza unor solicitări, pensionarii vor avea astfel acces la datele înscrise în documente înainte de Revoluţia din 89.
Contactat, unul dintre principalii iniţiator ai acestor modificări, deputatul PDL, Lucian Bode, ne-a declarat că, într-un final, după ani de tergiversări, Parlamentul a adoptat modificările propuse de el la Legea arhivelor naţionale. “Sunt extrem de bucuros şi mulţumit, totodată, de faptul că, în sfârşit, după trei ani de dezbateri şi tergiversări, Parlamentul României a adoptat modificările propuse de mine la Legea 16/1996”. Parlamentarul mai face cunoscut că va reveni, pe parcursul acestor zile, cu informaţii legate de “epopeea” acestor modificări.
Cu toate acestea, deputaţii care au propus modificarea Legii nu au stabilit şi cât trebuie să plătească bătrânii pentru acces la documente. Lucian Bode susţin, însă, că suma nu poate fi decât una modică, în timp ce majorarea, oricât de mică ar fi ea, este binevenită, în condiţiile în care majoritatea dintre foştii agricultori au pensii minime, şi anume 350 de lei.

Comentarii

comments

6 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. Anonim 26 aprilie 2013 at 12:56 - Reply

  DE CE NU A ADOPTAT-O PDL-UL IN 4 ANI BAI GUNOIULE? NU ATI AVUT VREME, TREBUIA SA FURATI.

 2. Anonim 28 aprilie 2013 at 23:24 - Reply

  ideea e ca Magazin Salajean devine tot mai mult un fel de mazeta a PD-L. Faceti totul cat mai portocaliu… Intre timp nici Basescu nu mai e pedelist

 3. Anonim 29 aprilie 2013 at 06:30 - Reply

  hoitu ala analfabet, este mare scula in opozitie pana ce va ajunge la brutarie unde ii este locul cu adevarat.

 4. Anonim 29 aprilie 2013 at 09:37 - Reply

  Mi se par niste comentarii rautacioase,de fapt chiar sunt,este un lucru foarte bun,chiar daca este obtinut mai tarziu.Mama mea se afla intr-o asemenea situatie ma bucur ca o sa pot rezolva aceasta problema a ei cu pensia.

 5. Anonim 29 aprilie 2013 at 18:07 - Reply

  Da daca niste inconstienti au distrus arhiva,Ce fac fostii angajati ?

 6. Anonim 3 mai 2013 at 06:35 - Reply

  Macar astea si din opozitie incearca sa faca ceva! Va amintiti de USL care cind era in opozitie, nici macar nu binevoia sa mearga la lucru in parlament.

Lasa un Raspuns »