USL Sălaj merge mai departe

Delegaţia Permanentă a PNL a decis, în urma ieșirii de la guvernare, să acorde deplină libertate tuturor organizaţiilor judeţene ale partidului ”de a încheia orice alianţă care va fi necesară în scopul asigurării bunei guvernări locale, a stabilităţii administraţiei publice locale în interesul cetăţenilor”.
După alegerile din vara anului 2012, PSD și PNL au cooptat în alianța de la nivel local UDMR-ul și au format majorități în Consiliul Județean și Consiliul Local Zalău. Practic, cele trei partide au continuat colaborarea avută în mandatul 2008-2012. Având în vedere ieșirea PNL de la guvernare, există posibilitatea modificării majorităților din consiliile locale. Totuși, cei doi foști co-președinți ai USL Sălaj, Tiberiu Marc, respectiv Radu Căpîlnașiu, transmit un mesaj de stabilitate politică și susțin la unison menținerea înțelegerilor făcute după alegerile din 2012. ”În momentul de față discutăm doar de spargerea USL la nivel guvernamental și trecerea PNL în opoziție. În Sălaj, îmi doresc să funcționăm și să mergem mai departe cu proiectele pe care ni le-am propus în 2012. Dacă se vrea renegocierea protocolului, o să o facem, dar înțelegerile au fost locale și nu cred că trebuie afectate de ce se întâmplă la nivel național”, ne-a declarat președintele PNL Sălaj, Radu Căpîlnașiu.

Tiberiu Marc: ”Pot interveni modificări la Prefectură și deconcentrate”
Președintele PSD Sălaj, Tiberiu Marc, recunoaște că există posibilitatea ca anumiți directori liberali să fie schimbați, însă la nivelul consiliilor locale își dorește respectarea protocolului din 2012. ”Nu avem niciun motiv să stricăm majorităţile existente astăzi la nivel local. Însă, la nivelul funcţiilor de subprefect şi de directori de deconcentrate vor putea interveni unele modificări, în funcţie de viitoarea structură guvernamentală. Oricum, în aceste zile, urmează să purtăm cu cei de la PNL, şi nu numai, o serie de discuţii pentru a putea lua deciziile care se impun”, a precizat Marc.
Momentan, PNL Sălaj are directori la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, Registrul Auto Român, Compania de Apă, Electrica, Serviciul de Ambulanță și Inspectoratul Școlar Județean. De asemenea, liberalii l-au susținut în funcția de subprefect pe Lucian Băican.

UDMR nu are pretenții, PDL stă la cotitură
Atât la nivel local, cât și la nivel național, UDMR a fost la putere oricând i s-a cerut sprijinul. Liderul UDMR Sălaj, Seres Denes, spune că maghiarii își doresc continuarea înțelegerii avute cu PSD și PNL în 2012. ”Chiar dacă la nivel central s-au făcut alte înțelegeri, la nivel local am avut o colaborare bună și nu ne dorim nimic altceva decât ceea ce s-a stabilit în 2012”, a fost mesajul președintelui UDMR Sălaj.
Marginalizați din 2008 încoace la nivel local, cei din PDL susțin că sunt dispuși la orice alianță. ”Poziția noastră de după alegerile din 2012 nu s-a modificat. Cei care au spus <> și au trecut asta în <> au revenit asupra deciziei. Odată cu denunțarea protocolului USL așteptăm din partea lor să-și reconsidere poziția față de PDL, iar noi suntem dispuși la orice fel de alianță la nivel local, făcută în interesul celor care ne-au ales”, a subliniat președintele PDL Sălaj, Lucian Bode.

PSD cooptează UDMR la guvernare
PNL a votat ieşirea de la guvernare, iar acum cer demisia premierului şi îl ameninţă pe Victor Ponta cu moţiunea de cenzură. De la o majoritate cu 70 la sută în Parlament, premierul Victor Ponta rămâne cu o susţinere fragilă, în timp ce Crin Antonescu a lăsat să se înţeleagă că ar putea reveni la Putere într-o nouă majoritate. Cu 274 de parlamentari, USD controlează în acest moment aproape 48 la sută din Parlament, PSD, PC şi UNPR putându-şi asigura o majoritate, fragilă, dar suficientă pentru învestirea unui nou guvern doar cu sprijinul celor 17 parlamentari ai minorităţilor. Dacă acestora li s-ar alătura şi cei de la UDMR, USD ar scăpa de emoţii. Pentru învestirea unei noi echipe la Palatul Victoria este nevoie de 288 de voturi în Parlament, o formulă de sprijin USD-UDMR-minorităţi având 317 susținători. Reprezentații maghiarilor și-au exprimat intenția de a forma noul arc guvernamental, cerând în schimb un post de vicepremier, două portofolii de ministru și mai multe funcții de secretar de stat.

USL nu și-a respectat programul de guvernare
Principalele măsuri asumate de Uniunea Social-Liberală prin programul de guvernare au fost reducerea CAS cu un punct procentual în 2013, cotă diferențiată de 16, 12 respectiv 8 la sută pentru impozitul pe venitul salarial până în 2016, creșterea salariului minim brut pe economie la 1.200 de lei, CAS redus cu 5 la sută la angajator, TVA de 19 la sută și un TVA de 9 la sută la produsele agricole. Nici una din aceste măsuri nu au fost adoptate. Parțial a fost majorat salariul minim brut pe economie până la 850 de lei, iar TVA-ul a fost redus la 9 la sută la produse de panificație.

Leave a Comment