Trebuie sa oferim sanse egale tuturor

Magazin Salajean 1 noiembrie 2007 0

Trebuie sa oferim sanse egale tuturor

In pauza competitionala datorata minunatei campanii, minunatelor campanii pentru votul uninominal si pentru alegerea deputatilor romani in Parlamentul European, facem un dribling scurt printre fundasii politicieni, oricum, acum sunt ocupati sa numere malaiesul pentru mass-media, si tragem un sut, asa, un demivoleu, catre portarul apolitic al Salajului, dl. prefect Andrei Todea. Si voi, acuma, ati inceput sa radeti. Cititi mai jos si vedeti ca a prins mingea, a facut o figura frumoasa. Ma rog, fie vorba intre noi, sutul a prins si un smoc de iarba. E clar: trebuie sa fac mai multa miscare.

Calendarul este respectat la punct si la virgula

Rep.: Cum stati, sa zicem asa, cu pregatirile pentru desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, care vor avea loc in 25 noiembrie a.c.?

Andrei Todea: In ceea ce priveste pregatirile pentru alegerile europarlamentare, suntem in grafic, calendarul este respectat la punct si la virgula. Din acest punct de vedere, chiar nu avem nici o problema. Biroul Electoral Judetean este constituit. Cei trei judecatori, presedintele, loctiitorul si membrul, sunt alesi si deja si-au inceput activitatea, au activitate de permanenta aici la Institutia Prefectului, unde au primit biroul. Deci, din acest punct de vedere suntem in grafic. Sectiile de votare sunt delimitate, sunt 295 de sectii de votare. Ele au fost afisate, s-au facut deja si publicatiile, s-au tiparit in formatul A0, nu am reusit sa le tiparim decat la Cluj, pentru ca acolo exista singura tipografie din zona care poate sa faca asemenea publicatii si ele au si fost distribuite deja la fiecare primarie, ca sa le afiseze, atat la sediul primariei, cat si la sediile sectiilor de votare. Am trimis, de asemenea, listele care ne-au venit din teritoriu cu persoanele neimplicate politic pentru a fi trase la sorti de catre presedintele Tribunalului, pentru presedinti ai sectiilor de votare, avem lista trimisa. Sigur, aceasta tragere la sorti se va face numai cu cinci zile inainte de data de referinta, adica in jur de 20 noiembrie.

Rep.: Exista ceva noutati cu privire la organizarea simultana a alegerilor pentru europarlamentare si a referendumului pentru votul uninominal?

Andrei Todea: Din pacate, nu pot sa va spun foarte multe lucruri despre acest lucru. Asta stim si noi, am studiat legislatia, ca avem doua legi separate. Una este legea de organizare a referendumului, si alta este legea pentru organizarea europarlamentarelor. Asa cum bine stim, legea pentru alegerea europarlamentarilor a fost modificata printr-o ordonanta de urgenta, in luna august a acestui an, iar legea referendumului este cea dupa care am organizat referendumul pentru demiterea presedintelui Romaniei din luna mai a acestui an. Atata pot sa spun, acum, ca daca ramanem pe aceeasi legislatie – si din cate am inteles si am vazut din declaratiile de presa ale ministrului Internelor si Reformei Administrative – se vor organiza sectii de votare in conformitate cu cele doua legi, adica nu se va putea face o mixtura intre cele doua, si, in acest fel, va trebui sa organizam sectii de votare separat, pentru referendum, si pentru europarlamentare.

Ne vom descurca si in aceasta situatie

Rep.: Este bine, este rau? Daca va puteti exprima o opinie

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »