Tiberiu Marc si Alexandru Serban la Rotisorul politic: Criticam cu argumente, pe o tonalitate normala

Magazin Salajean 30 noiembrie 2006 0

Tiberiu Marc si Alexandru Serban la Rotisorul politic: Criticam cu argumente, pe o tonalitate normalaInvitatii, clientii emisiunii Rotisorul politic de vineri de la Radio Transilvania au fost Tiberiu Marc, presedintele PSD Salaj si Alexandru Serban, consilier judetean PSD. Clienti de la PSD, pentru ca exact vineri a avut loc conferinta judeteana extraordinara a organizatiei judetene, un bun prilej pentru a rotisa problemele principalului partid de opozitie. Va ofer un scurt rezumat al dialogului purtat cu cei doi reprezentanti judeteni ai PSD.

Este nevoie de un proiect politic

Rep.: Va intreb cum veti castiga alegerile, atata vreme cat vin bani cu nemiluita de la Guvern pentru administratiile locale (am vazut astazi intr-un ziar local, in speta in Magazin Salajean, ca Primaria Zalau va trebui sa returneze o gramada de bani, pentru ca nu ii va putea cheltui), atata vreme cat este clar ca in mass-media nationala exista un puternic curent anti-PSD…Care ar putea fi principalele mize prin care PSD sa-si intoarca electoratul inspre el?…

Tiberiu Marc: Sigur, este adevarat ca in acest moment are loc un transfer de resurse financiare catre administratiile locale dupa criterii exclusiv politice si eu cred ca de o amploare fara precedent. In general, atunci cand se intampla asemenea lucruri si cand singurul criteriu care decide este apartenta politica, sunt primarii si vor fi si altele, in afara de cea de la Zalau, care nu vor putea utiliza banii. Din mai multe motive. Unii pentru ca nu stiu, altii pentru ca au primit mai mult decat au nevoie, altii pentru ca perioada pana la sfarsitul anului este foarte scurta si nu pot fi indeplinite conditiile pentru achizitii publice, asa cum o cer reglementarile, de fapt eu chiar suspectez actualul Guvern ca a transferat o gramada de bani in speranta ca acesti bani nu vor putea fi cheltuiti si ei se vor intoarce la buget. Si in anii trecuti, in cei 16, aproape 17 ani, care s-au scurs de la Revolutia din 1989, in comunele si orasele judetului s-au intamplat lucruri mai mult sau mai putin importante in zona edilitara, cea care este in principal gestionata de primari, si, cu toate astea, in foarte multe locuri, primarii au fost schimbati. Inca optiunile electoratului merg dincolo de ceea ce, la un moment dat, poate fi destinat ca si fonduri unor comunitati locale. Aspiratiile lor sunt dincolo de zona edilitara si administrativa, motiv pentru care si noi ne-am gandit, la nivelul conducerii partidului, dupa dezbateri care au fost destul de indelungate, si am ajuns la concluzia ca este nevoie de un proiect politic si de o oferta politica suficient de convingatoare pentru segmentele din electorat carora noi ne adresam in principal. Si prin acest proiect – Romania sociala – pe care il lansam acum si despre care vom discuta si astazi in conferinta judeteana extraordinara, el urmeaza sa fie finalizat pana la Congres, cand va fi lansat ca si oferta noastra politica- incercam sa gasim care sunt zonele vulnerabile si care sunt cele mai potrivite semnale si mesaje pe care PSD le poate transmite catre electorat, ca si o alternativa credibila la actuala guvernare.(…)

Alexandru Serban: Fiind partid de opozitie, sigur ca ne gandim sa castigam alegerile, prin monitorizarea a tot ceea ce se intampla, de la arcul guvernamental, pana la scara localitatilor, si, pe de alta parte, sa venim cu solutii alternative. Acesta ar fi un prim set de masuri. Al doilea: in perioada preelectorala, modalitatea cea mai evidenta si castigatoare in acelasi timp este de a plasa oamenii in raport de asteptarile semenilor nostri. Pentru ca orice plasare in fruntea listei a unor oameni asupra carora planeaza anumite suspiciuni, fie ca au ajuns acolo din considerente mai putin ale valorii sale, este din start sortita pieirii. Iar in comunele unde avem consilieri, unde avem primari si viceprimari, prin prestatia lor care este analizata periodic la nivelul organizatiei judetene, analizam si mentinem un contact permanent cu pulsul, cu barometrul simpatiei de care ei se bucura in comune.

Critici la adresa PSD. Raspunsuri

Rep.: Principalele critici care se aduc PSD. Pe plan local se spune, sunteti criticati ca nu atacati actuala putere din judetul Salaj. Este adevarat, este fals?

Tiberiu Marc: Da, este foarte adevarat ca ni se reproseaza acest lucru, faptul ca nu criticam destul de tare, destul de virulent si apasat actuala putere. Am incercat sa facem intotdeauna, atunci cand am avut argumente, si sa o facem pe o tonalitate care sa fie normala. Eu nu cred in stridente, nu cred ca jignirile si cuvintele tari sunt argumentele cele mai bune. (…)

Alexandru Serban: Aveti dreptate in intrebarea pe care ati formulat-o. Un important lider local, nu m-a admonestat, dar mi-a spus, voi de ce nu iesiti mai virulent. I-am spus ca mie mi se pare mai normal ca prin arta dialogului trebuie sa rezolvam toate problemele. Sigur, eu mi-as insusi un punct de vedere la ceea ce ziceati adineauri, si anume ca nu am monitorizat destul nici faptele, realizarile noastre. De multe ori, sunt multe lucruri bune in comunele, in orasele noastre, la initiativa consilierilor nostri, si poate nu intotdeauna au fost facute cunoscute asa cum ar fi trebuit. (…)

Rep.: O alta acuza, prezenta de la alegerile din noiembrie 2004. PSD, un partid de corupti.

Tiberiu Marc: Aceasta acuza este marea pacaleala utilizata de Alianta atunci cand a incercat sa transmita electoratului ca PSD ar fi un partid in care foarte multe persoane au probleme legate de legalitate. Nimic nu s-a adeverit in acesti doi ani, cu exceptia unor dosare politice instrumentate principalilor nostri lideri. (…) A fost o placa utilizata cu un anumit succes. Nu mai cred in ea.

Alexandru Serban: Pana la urma, judetul Salaj eu as spune ca poate sa stea linistit din acest punct de vedere, intrucat nu cunosc, personal, cazuri, de coruptie evidenta in randul membrilor de partid. Si m-as bucura sa ramanem la acelasi nivel in continuare. As vrea sa va mai spun ceva. Organizatia PSD Salaj, sub acest fel privite lucrurile, se situeaza pe un alt loc decat cel de la nivel national. Adica undeva mai sus. (…)

a consemnat Daniel Sauca

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »