Tiberiu Marc, presedintele reales al Consiliului Judetean Salaj: „Rezultatele de la locale ne dau suficiente argumente pentru a privi parlamentarele cu incredere”

Magazin Salajean 15 iunie 2012 0

Dupa alegerile locale de duminica am purtat un scurt dialog cu presedintele reales al Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc. Despre „invatamintele” alegerilor din 10 iunie, despre obiectivele presedintelui CJ pentru urmatorul mandat si despre negocierile ce au loc in aceasta perioada pentru alegerea vicepresedintilor Consiliului Judetean.

„Este evidenta o participare la vot mai numeroasa ”

Rep.: Care sunt, in opinia dumneavoastra, „invatamintele” alegerilor locale de duminica?

Tiberiu Marc: Daca analizam sub aspect aritmetic lucrurile, atunci este evidenta o participare la vot mai numeroasa, care poate avea mai multe cauze. Una dintre ele cred ca este o dorinta de a vota a cetatenilor, constienti fiind de faptul ca votul lor este util, ca alegerile vor fi corecte si ca votul lor va fi contabilizat asa cum e normal. O alta cauza este, cred, si prezenta pentru prima data la vot a unui electorat care, pana acum a absentat, nesimtindu-se reprezentat. O a treia cauza este si mobilizarea pe care am facut-o, pentru ca, in ziua votului, la prima estimare prezenta la vot era una scazuta si, in tot cursul zilei, noi am insistat si am facut apel la salajeni sa mearga la vot. Poate fi si un vot – in opinia mea care, evident, este subiectiva – care sa elimine orice supriza. Voturile masive, primite de USL, dovedesc acest fapt, si la Zalau si la judet. Deci, din punct de vedere al participarii la vot si a numarului de voturi care au fost valabil exprimate, cresterea este de aproximativ 15.000 fata de 2008, ceea ce e semnificativ. Numarul de voturi nule, cel putin pentru presedintele Consiliului Judetean, a fost mai mic decat in 2008, cu toate ca a fost mai dificil de votat, tinand seaman de faptul ca am candidat la presedinte si la Consiliul Judetean pe USL, iar in unele localitati am candidat si separat. Asta a fost, tehnic, destul de dificil, daca tinem seama si de structura electoratului nostru, a unor persoane care sunt mai in varsta sau care au o anumita dificultate in a percepe aceste lucruri. Sub aspect politic, este evidenta prezenta unui partid care n-a existat in 2008, a unui partid care a reusit sa mobilizez un anumit tip de electorat care n-a fost reprezentat si eu cred ca va trebui sa avem in vedere si acest aspect in perspectiva alegerilor generale.

„Continuarea proiectelor incepute deja este obiectivul numarul 1”

Rep.: Care sunt obiectivele perioadei urmatoare pentru Tiberiu Marc, pe de o parte ca presedinte al Consiliului Judetean, iar pe de alta parte ca presedinte al filialei judetene a PSD si copresedinte al USL Salaj?

T.M.: Din punct de vedere administrativ, din punct de vedere al presedintelui Consiliului Judetean, continuarea proiectelor incepute deja este obiectivul numarul 1. Sunt proiecte in derulare, proiecte mari, cu finantare, in principal, din bani europeni. Mai apoi, in pespectiva anului 2014, vom revedea strategia de dezvoltare, o vom readapta la noile mutatii si la schimbarile care s-au produs in ultima perioada si, in functiile de noile nevoi care apar si de ceea ce am constat si in timpul campaniei, vom construi proiecte care sa rezolve aceste probleme. Urmeaza sa vedem, prin noua proiectie financiara pentru 2014-2020, care sunt domeniile in care se vor aloca bani europeni si sa folosim cat se poate de mult aceasta sursa de finantare, care a fost, de altfel, motorul dezvoltarii judetului in ultimii ani. Am spus ca infrastructutra ramane importanta si drumurile judetene raman, in continuare, ca principal obiectiv in atentia mea, dar voi continua sa dezvolt si servicii, mai ales in zona sociala, servicii de sanatate, servicii de asistenta sociala si, in principal, servicii mai simple si mai putin costisitoare, dar care pot fi foarte eficiente, cum sunt ingrijirile la domiciliu sau servicii de sanatate, mai ales in mediul rural, la beneficiari. Chiar daca nu este in prerogativele directe al Consiliului Judetean, preocuparea pentru locurile de munca va fi una constanta si toti operatorii economici raman in atentia noastra. Incercam sa dezvoltam proiecte mai mari sau mai mici, in zona rurala in principal, pentru a crea locuri de munca si aici, pentru a evita depopularea si a compensa fenomenul de imbatranire, oferind tinerilor in principal, oportunitati de afaceri in zona de turism. Desigur, activitatile agricole raman si ele importante si cred ca si Guvernul va gasi politicile potrivite ca sa dezvolte agricultura. Concret, pentru Salaj cred ca zootehnia este o oportunitate, tinand seama de specificul judetului. Alimentarea cu apa din sursa Cluj ramane un obiectiv important, pentru ca ea ar rezolva pe termen lung, insemnand 30-50 de ani, problema apei in judet, atat cantitativ cat mai ales calitativ. Pentru toate proiectele care se deruleaza de catre primarii si care au o componenta de cofinantare, vom continua sa asiguram o cofinantare de la Consiliul Judetean, la fel ca in mandatul trecut. Trebuie insa sa ne armonizam proiectele, mai ales sub aspectul calendarului lor, pentru ca am constatat ca proiectele noastre, in special cele de drumuri, se suprapun cu proiectele cu alimentare cu apa si canalizare ale comunelor, ceea ce duce la intarzieri sau lucrari suplimentare, care aduc costuri suplimentare.

„USL ar putea obtine trei deputati si doi senatori”

T.M.: Din punct de vedere politic, raman in atentie alegerile generale. Deja am inceput evaluarile rezultatelor de la alegerile locale, pentru ca urmarim, ca si obiectiv, sa obtinem cat mai multe mandate parlamentare. In opinia mea, si dupa calculele care le-am facut, USL ar putea sa obtina, cu o singura exceptie, toate celelalte mandate parlamentare, adica trei de deputati si doua de senatori. Cred ca rezultatele din alegeri si mai ales modul in care s-a desfasurat campania, tinand seama de tot ceea ce este omenesc intr-o campanie, sub aspectul emotiilor si intereselor care sunt evidente, care conteaza si peste care nu se poate trece, USL a functionat bine in Salaj, rezultatele sunt bune si , contrar carcotasilor care vedeau un viitor apocaliptic pentru USL, o destramare, un razboi intern, lucrurile nu s-au intamplat deloc asa. Vreau sa le multumesc pentru asta tuturor celor care au avut intelepciunea sa treaca peste unele emotii, peste unele instincte de moment care sunt normale si firesti. Vorbim despre oameni, nu despre alt fel de „actori” in campania electorala, cu asteptarile lor si cu tot ceea ce inseamna din punct de vedere emotional o campanie. Am convenit de la inceput sa ducem o campanie pozitiva, decenta si civilizata si asa am facut. Cred ca rezultatele de la locale ne dau suficiente argumente pentru a privi parlamentarele cu incredere si sa ne realizam obiectivul, asa cum vi l-am spus, adica, poate cu o exceptie, sa castigam toate mandatele de parlamentari.

„Trebuie sa spun ca Lucian Bode nu este persoana care poate sa adune trei partide pentru a face o majoritate”

Rep.: Cel putin pe hartie, daca PDL s-ar alia cu UDMR si PP-DD ar fi majoritari in Consiliul Judetean, in mass media locala aparand deja speculatii in acest sens, inclusiv din partea unor lideri democrat liberali. Cum comentati?

T.M.: E adevarat. In opinia mea, ca sa poti sa realizezi o majoritate, sa poti aduni la aceeasi masa mai multe partide, trebuie ca tu sa fii un lider suficient de puternic. Nu e cazul. Trebuie sa spun ca Lucian Bode nu este persoana care poate sa adune trei partide pentru a face o majoritate. Punct.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »