Surpriză la votul parlamentarilor pe proiectul de lege împotriva lenei

Votul pe proiectul de lege „Refuzi un loc de muncă, nu mai primesti ajutor social!„, un subiect amplu dezbătut de cititori în urma articolului publicat de Magazin Sălăjean zilele trecute, a fost unul cu…  surprize, luni, în Senatul României. În timp ce aleșii PNL au votat „pentru”, parlamentarii PSD, ALDE și USR au dat un vot de respingere a acestui proiect, deși este vorba de un proiect care ne privește, până la urmă, pe toți, iar respingerea lui ne-ar putea afecta deopotrivă prin continuarea „stimulării” lenei și indolenței de care unii cetățeni dau dovadă pe mai departe.

Concret, în cazul în care această lege va fi adoptată în final, ajutoarele sociale bănești vor fi sistate pe viitor, dacă beneficiarii stimulentelor de la stat refuză un loc de muncă. Iniţiativa legislativă prevede faptul că refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul participării la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională conduce la suspendarea fără somație a dreptului la ajutorul social. Iniţiativa a intrat în plenul Senatului cu raport de respingere adoptat de comisia de muncă în şedinţa din 1 noiembrie. Potrivit proiectului, „refuzul unui loc de muncă oferit şi/sau de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională conduce la încetarea dreptului la ajutor social.

Deși specialiștii și sociologii au afirmat că, dincolo de realitatea socială din România, care impune necesitatea ajutorării celor mai defavorizaţi, stimulentele de la stat trebuie să stimuleze munca şi nu lenea sau indolența, aşa cum se întâmplă în multe cazuri, acest proiect nu a fost votat de senatorii aparținând formațiunilor politice sus-menționate. În prezent, legea le dă dreptul beneficiarilor de ajutor social să refuze de trei ori un loc de muncă sau participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională înainte de suspendarea ajutorului. Decizia finală pe acest proiect va fi luată în camera deputaților, în acest caz Camera fiind for decizional.

One Thought to “Surpriză la votul parlamentarilor pe proiectul de lege împotriva lenei”

  1. Semnaul PSD + ALD e clar

    Se incurajeaza nemunca si pomenile (electorale).

Leave a Comment