Senatorul Gheorghe Pop, preşedintele PSD Zalău, la „Rotisorul politic”: “Parlamentul României nu mai funcţionează”

Magazin Salajean 19 mai 2011 0

Senatorul Gheorghe Pop, preşedintele PSD Zalău, la „Rotisorul politic”: “Parlamentul României nu mai funcţionează”

Un nou client la emisiunea „Rotisorul politic” de la Radio Transilvania Zalău, o emisiune realizată în parteneriat cu „Magazin Sălăjean”: senatorul Gheorghe Pop, preşedintele PSD Zalău. Ca de obicei în această pagină redau câteva fragmente, editate, din dialogul purtat cu interlocutorul menţionat.

„USL, o construcţie politică dificilă, dar necesară”

Rep.: USL în scădere. Cel puţin aşa spun unele sondaje. Este un semnal de alarmă, destul de probabil, pentru PSD şi PNL. Ca să începem, aşa, mai abrupt, emisiunea…

Gheorghe Pop: Ne luaţi tare aşa de la început, şi credeţi că ne emoţionaţi în acest fel, dar cred că începutul a fost foarte bine gândit, a fost o construcţie politică dificilă, dar necesară, şi s-a muncit mult la ea. Mult timp în culise. I s-a dat drumul târziu şi era absolut necesară pentru că vedeţi şi dvs. ceea ce se întâmplă în lume, dar mai ales ce se întâmplă în ţară. Creată în urmă cu aproape trei luni, cu un scop foarte clar, bine definit şi anume acela de a răsturna Guvernul Boc şi a încerca prin metode democratice să preluăm guvernarea. Dar nu acesta este scopul final şi anume acela de a şi încerca din toate puterile noastre să-l dăm jos pe Traian Băsescu. Nu de alta, dar credem şi suntem aproape convinşi că chiar dacă în 2012 USL va fi câştiga alegerile cu un procent de peste 51 la sută, preşedintele Traian Băsescu iar nu va respecta Constituţia şi iar nu va numi un premier de la USL. Facem tot ce ne stă în putinţă ca lucrurile să meargă înspre voinţa românilor şi să fie mai bine pentru ei. Avem în cadrul USL un program, este condusă prin coparticipare de către cei doi preşedinţi, ai PSD şi PNL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, în fiecare luni are loc o şedinţă a USL unde se stabilesc priorităţile pentru USL şi pentru România.

„Lucrurile sunt destul de clare”

Rep.: Este posibil, vă întreb în contextul unor zvonuri care circulă şi în media, şi între oameni, ca totuşi acest proiect să nu se împlinească în fapt şi să se revină la participarea pe liste separate ale partidelor care acum constituie USL?

G.P.: Mi-aţi mai pus o întrebare şi nu am evitat să răspund la ea şi anume aceea cu privire la scăderea în sondaje. Poate sau nu poate să fie scăderea în sondaje. Depinde cine face sondajul, de cine e plătit şi faptul că dacă ar fi adevărată această scădere în sondaje. Eu am anticipat şi am discutat cu colegii mei chiar înainte de a se forma USL un anume lucru: faptul că îl creezi cu un scop care este puţin mai lung. Aşteptările românilor, şi nu numai a clasei politice, a votanţilor, în general ale românilor, sunt mai evidente şi se aşteptau să apară ceva imediat, în două – trei luni să apară ceva schimbări de natură politică, în planul vieţii politice, nu la nivelul USL, ci la nivelul întregii Românii. Faptul că nu s-a întâmplat nimic, nu s-a dărâmat prin moţiune de cenzură guvernul, că prin moţiunea simplă pe agricultură nu am reuşit să schimbăm un ministru, deşi a fost creat cu o talie şi o anvergură bine precizată materialul prezentat, cât şi în comentariile din plenul Senatului, acest lucru se datorează faptului că sigur, pe de o parte, atât de la noi, de la USL, cât şi de la PD-L, şi cei care-l susţin, sunt anumiţi colegi care nu au manifestat destul interes în a susţine această iniţiativă parlamentară şi de a antrena şi mai mult forţele politice pentru a reuşi să dăm jos guvernul. Dacă în toată această perioadă nu reuşeşti un lucru foarte clar, bine definit, aşteptările populaţiei depăşesc cumva ceea ce prevede clasa politică în gândirea sa, atunci sigur, se poate ca scăderea în sondajele de opinie să se datoreze acestui lucru.

Cât priveşte răspunsul la a doua întrebare: discutăm pe acest subiect foarte mult între noi, în şedinţele noastre la început de fiecare săptămână, la grupul nostru al PSD. Sunt opinii şi opinii. Sigur, avem un protocol semnat. Până la urmă şi aceste opinii sunt oarecum considerate ca frustrări personale, individuale. Faptul că există o oarecare înţelegere cu privire la candidaturi – nu mă refer la candidaturile pentru preşedinţie şi pentru numirea ca prim-ministru al României, mă refer la candidaturile la alegerile locale şi cele parlamentare. Cât priveşte alegerile locale, sigur că dvs. cunoaşteţi că prin protocolul de la nivel naţional, confirmat apoi prin cel de la judeţ, s-a convenit ca USL să meargă în tandem, respectiv acolo unde avem noi preşedinţi de consilii judeţene şi PNL primari de municipiu sau invers să respectăm acea cifră de 21 la 20 în favoarea PSD, să spunem aşa. Aici cred că lucrurile sunt destul de clare. Sigur că sunt frustrări individuale, în care mă regăsiţi şi pe mine, pentru că la un moment dat aveam intenţia de a candida la funcţia de primar al municipiului Zalău, dar asta nu înseamnă că intenţia ta trebuie neapărat confirmată împotriva unui protocol semnat la nivel naţional, şi atare cred că suntem în stare să depăşim momentul în care pui în prim – plan o acţiune individuală de cea colectivă. Şi în celelalte judeţe să ştiţi că lucrurile sunt clare din acest punct de vedere. Doar că sunt discuţii în sensul frustrărilor unor persoane importante, personaje politice, oprindu-le de la şansa de a candida, chiar regăsindu-se în anumite sondaje proprii, pe primul loc ca şi cotaţie politică. (…)

„Suntem într-o situaţie dificilă şi până la urmă tristă. Tristă pentru noi ca şi parlamentari”

Rep.: Activitatea parlamentarilor sălăjeni. Activitatea Parlamentului în general este în continuare într-un con de umbră. Lumea poate nici nu e interesată, poate că nici parlamentarii nu ştiu să-şi vândă marfa. Cum e situaţia astăzi, la aproape trei ani de la alegerile din 2008?

G.P.: Suntem într-o situaţie dificilă şi până la urmă tristă. Tristă pentru noi ca şi parlamentari, şi pentru noi ca naţiune română. Parlamentul României nu mai funcţionează. Este un lucru destul de grav şi ţara se conduce prin ordonanţe de urgenţă, care de altfel, îşi produc efecte în planul legislativ, dar niciuna nu este consfinţită prin lege de aprobare a ordonanţelor de urgenţă. De două luni, la Cameră, şi de o lună, la Senat nu a trecut nicio lege organică iniţiată de către Guvern sau de către cei din opoziţie. Toată clasa politică de la PD-L şi anexele lor sunt în concediu (şi-au lua concediu aşa, fără aprobarea nimănui), sunt plecaţi în aceste campanii interne electorale şi ca atare (uneori vin chiar la începutul şedinţei să-şi facă prezenţa, să semneze ca parlamentari, pentru indemnizaţiile care le primesc, apoi pleacă), lăsă sala fără plen, şi Parlamentul României nefuncţional. Extrem de grav acest lucru. (…)

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »