Salajenii si-au schimbat hainele rosii cu cele portocalii

Magazin Salajean 23 mai 2007 0

Salajenii si-au schimbat hainele rosii cu cele portocalii

In judetul Salaj, dintr-un numar total de 203.216 de persoane inscrise in lista pentru referendum, la votul din 19 mai au participat 88.835. Cu alte cuvinte, aproximativ 44 la suta din numarul total al salajenilor cu drept de vot, au participat la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Tot in judetul nostru, din numarul voturilor valabil exprimate, 25.294 au raspuns DA demiterii presedintelui, in timp ce 62.874 s-au opus acestui demers. De aici rezulta ca aproximativ 71 la suta din electoratul salajean prezent la vot a raspuns negativ initiativei de a-l trimite pe Traian Basescu pe linie moarta. Insa, azi, toate acestea sunt doar date statistice. Acum, insa, dupa ce rezultatele au fost facute publice, mai important este sa aflam care este opinia principalilor lideri politici din judetul nostru, implicati activ in campania pentru referendumul din 19 mai.

Tiberiu Marc, presedintele PSD Salaj: Si in judetul Salaj, diferenta intre cei care au votat impotriva si in favoarea presedintelui a fost destul de mare, chiar daca procentul este mai strans decat cel la nivel national. S-a pastrat si o participare la vot sub 45 la suta, ceea ce inseamna ca interesul pentru acest demers a fost redus. Cred ca optiunea de demitere a presedintelui a fost receptata de catre o mare parte a populatiei ca si o sanctiune indreptata impotriva unei persoane, de aceea votul emotional a fost determinant. Partidele care au votat in Parlament pentru suspendare si apoi pentru aprobarea referendumului de demitere au avut atitudini diferite pentru a-si mobiliza electoratul. PSD a reusit sa-si mobilizeze trei sferturi din electorat pentru sustinerea demersului politic pe care l-a initiat. Apreciez ca multi romani au votat emotional si ca au fost mai putin informati in legatura cu motivul organizarii referendumului. Mai apreciez ca, in urma acestui referendum, presedintele ar trebui sa-si imbunatateasca colaborarea cu Parlamentul si Guvernul, pentru ca Romania are nevoie in acest moment mai degraba de liniste, decat de vendete politice. Sunt convins ca fiecare partid isi va analiza situatia in noul context politic creat si va lua decizii in functie de interesele pe termen scurt si mediu. Nu cred ca o decizie a presedintelui de eludare a unor institutii importante, si de a intra intr-un dialog direct cu poporul, tine de un comportament democratic european.

Catalin Micula, presedintele PNL Salaj: Rezultatul este, fara doar si poate, unul concludent pentru toata lumea. Consecinta votului de la referendum impune o clarificare fata de relatia pe care o avem cu propriul electorat. Rezultatul ne arata ca nu am reusit sa comunicam foarte bine ce a facut Guvernul pentru judetul Salaj. Este foarte clar ca a sosit momentul ca toate partidele politice sa intre intr-un proces de reformare. Mai mult, subliniez faptul ca, atata timp cat Guvernul Tariceanu are rezultate foarte bune, nu consider oportun ca PNL sa treaca in opozitie.

Viorel Stanca, presedintele PD Salaj: Rezultatul, cu totul exceptional obtinut in Salaj reflecta modul responsabil in care s-a actionat, loialitatea si daruirea fiecaruia dintre cei care si-au adus contributia la acest succes. Victoria a fost una zdrobitoare. De aici trag concluzia ca, uneori, un om, cum este Traian Basescu, plus PD si PLD, fac mai mult decat 322 de parlamentari plus alte cinci partide, cum sunt PNL, PSD, UDMR, PC si PRM. Consider ca este o experienta pentru istoria Romaniei, dar si o lectie dura pentru viata politica. In acest context, nu vom negocia cu alte partide sau oameni politici, ci doar vom discuta despre viitoarele aliante sau coalitii… Victoria pe care Traian Basescu si PD a inregistrat-o la referendum, face posibil sa adoptam pozitia de care vorbeam mai inainte. Cu siguranta, nu este timpul razbunarii, dar trebuie sa recunoastem ca, in sfarsit, a venit vremea <>. No comment.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »