Referendum si europarlamentare sub zodia acalmiei

Magazin Salajean 27 noiembrie 2007 0

Referendum si europarlamentare sub zodia acalmiei

Referindu-se la modul in care au decurs procesele electorale desfasurate duminica, in Salaj, si anume la alegerile europarlamentare, respectiv referendumul pentru introducerea votului uninominal, prefectul judetului, Andrei Todea, s-a aratat cat se poate de satisfacut. Ambele procese electorale au decurs bine. Atat la europarlamentare, cat si la referendum, prezenta salajenilor la vot a depasit participarea inregistrata la nivel national cu cel putin 10 procente, a declarat prefectul, ieri, in cadrul unei conferinte de presa. Mai mult de atat, reprezentantul Guvernului in teritoriu a facut cunoscut faptul ca, duminica, in timpul alegerilor, nu au fost inregistrate evenimente nedorite, in timp ce contestatiile au lipsit cu desavarsire. Totusi, un eveniment ceva mai interesant a avut loc luni dimineata, cand presedintele sectiei de votare din localitatea salajeana Baica – comuna Hida, dupa ce a predat buletinele de vot, a plecat acasa cu procesul verbal. Ceea ce a condus la situatia in care, spune Andrei Todea, , pana luni, la ora 12, procesul verbal privind rezultatele referendumului la nivelul judetului Salaj nu a putut fi finalizat. Problema a fost rezolvata, in cele din urma, prin reperarea uitucului si, totodata, recuperarea procesului verbal, document care a ajuns la Biroul Electoral Judetean.

Prezent si el la conferinta de presa, presedintele Biroului Electoral Judetean Salaj pentru alegerile europarlamentare, Sorin Moldovan, a oferit reprezentantilor mass media toate informatiile cuprinse in procesul verbal privind centralizarea voturilor pentru acest proces electoral. Astfel, dintr-un total de 202.845 de alegatori inscrisi pe listele electorale permanente, duminica, au fost prezenti la urne 74.104, in timp ce numarul voturilor nule se ridica la 2.779. De aici rezulta ca la alegerile pentru Parlamentul European, in Salaj, s-au inregistrat 71.325 de voturi valabil exprimate. Aceste voturi au fost indreptate catre: Uniunea Democrata Maghiara din Romania – 16.408, Partidul Democrat – 15.286, Partidul Social Democrat – 14.492, Partidul National Liberal – 7.314, candidatul independent Tokes Laszlo – 4.900, Partidul Liberal Democrat – 2.660, Partidul Romania Mare – 2.613, Partidul Noua Generatie – 1.816 s.a.m.d.

Cat priveste situatia inregistrata in Salaj, la referendum, dintr-un total de 203.149 de persoane inscrise pe liste, duminica, au votat 58.353, in timp ce numarul voturilor nule a fost de 1.398. In acelasi context, de remarcat ca a fost inregistrat un numar de 45.440 de salajeni care s-au declarat pentru introducerea votului uninominal, in varianta propusa de presedintele Traian Basescu, iar impotriva acestui sistem de vot s-au declarat 11.515 de persoane. In rest, liniste si pace…

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »