Radu Capilnasiu crede in Programul de crestere economica si locuri de munca al Guvernului

Magazin Salajean 17 noiembrie 2008 0

Radu Capilnasiu crede in Programul de crestere economica si locuri de munca al GuvernuluiPotrivit presedintelui PNL Salaj, Radu Capilnasiu, in contextul in care intreaga lume traverseaza o criza financiara si economica fara precedent, Guvernul a prezentat un plan de crestere de locuri de munca si crestere economica. Acest plan este construit pe trei prioritati: oamenii, firmele romanesti si sistemul bancar. Prin acest program, Guvernul va aloca minimum 10 miliarde de euro in urmatorii 4 ani, pentru a investi in zonele economice esentiale pentru viitorul Romaniei. Oamenii sunt, asadar, prima prioritate a actualului Executiv. Tot ceea ce Guvernul a reusit in ultimii 4 ani s-a bazat pe principiile liberale: libertatile individuale, economia de piata libera si libera initiativa. De asemenea, reamintesc de introducerea cotei unice de impozitare si alte masuri liberale prin care s-a reusit crearea unei clase de mijloc puternica, asigurandu-se totodata si o crestere economica importanta, a declarat Radu Capilnasiu, vineri, in cadrul unei conferinte de presa. In opinia sa, actualul Guvern stie cum sa treaca peste orice obstacol provocat de criza financiara sau economica. Vrem ca din ce in ce mai multi romani sa se alature clasei de mijloc si, de aceea, taxele vor continua sa scada. Programul de crestere economica si locuri de munca prevede scaderea CAS-ului cu inca 10 puncte procentuale. Asadar, se va ajunge la 30 la suta contributii de asigurari sociale, dupa ce in urma cu patru ani erau nu mai putin de 50 de procente, astfel ca se va ajunge la una dintre cele mai scazute valori ale contributiilor sociale din Europa. In acest fel, vor exista si mai multi bani in buzunarele romanilor, care au sustinut cresterea economica prin munca lor. In plus, incepand cu 1 ianuarie 2009, se va acorda un premiu fiscal de 5 la suta din valoarea impozitelor datorate de populatie si de firme, de persoane fizice autorizate in conditiile efectuarii platilor la timp. Deci, este un bonus fiscal de 5 la suta pentru toti cei care isi vor plati impozitele la timp, a mai spus liderul PNL Salaj.

Radu Capilnasiu sustine ca, incepand cu 1 ianuarie 2009, dividendele care vor fi reinvestite sau investite in noi firme vor fi scutite de impozitare. Dupa cum stiti, avem in momentul de fata cota unica de impozitare 16 la suta impozit pe profit si tot 16 la suta pe dividende. Impozitele pe dividende de 16 la suta nu se vor plati in cazul in care dividendele se vor reinvesti in aceeasi firma sau intr-o firma noua. Mai mult de atat, Guvernul si-a propus investirea a 220 de milioane de euro pentru constructia de locuinte sociale, astfel incat romanii cu venituri mici sa aiba sansa de a avea o locuinta. In plus, se vor dubla fondurile bugetare alocate programelor de constructii de locuinte, nu numai cele sociale, toate programele de locuinte, inclusiv pentru subventionarea dobanzilor la creditele ipotecare.

O masura foarte importanta care se adreseaza crearii de locuri de munca. Pentru fiecare loc de munca nou creat intreprinderile vor primi 1.000 de euro, in cazul in care vor angaja persoane care si-au pierdut slujba de mai mult de 3 luni. Pentru somerii care sunt cu o durata mai mare de 3 luni la angajare, firma va primi 1.000 de euro pentru fiecare loc de munca nou creat. Programul de crestere economica si locuri de munca se adreseaza si fermierilor, agriculturii. Guvernul va suplimenta cu 500 de milioane de euro cheltuielile de investitii in agricultura prin Programul Fermierul. Viitorul agriculturii romanesti sta in capacitatea fermierilor de a produce pentru piata, romaneasca sau straina, europeana. De aceea, Programul de crestere economica si locuri de munca urmareste tocmai continuarea investitiilor, singura metoda prin care se va putea face o agricultura moderna, eficienta si competitiva, adaugat Radu Capilnasiu.

Referindu-se la a doua prioritate din Programul de crestere economica si locuri de munca al Guvernului, liderul liberal sustine ca Executivul ramane ferm atasat politicii sale prioritare de sustinere a programului de investitii publice, ca fiind cea mai importanta solutie de mentinere a ritmului de crestere economica si de imbunatatire a nivelului de viata al populatiei pe termen mediu si lung. Drept urmare, masurile stabilite vor fi suplimentare cheltuielilor cu investitiile deja programate pentru anul 2009 prin Proiectul de Buget transmis Parlamentului. Aici este vorba de masuri suplimentare fata de cele incluse in Buget. Guvernul are in vedere un set de masuri institutionale. Una dintre deciziile care a fost luata in ultima sedinta de Guvern este legata de infiintarea unei structuri denumita Secretariatul Permanent pentru urmarirea implementarii proiectelor cu finantare europeana, si care va avea responsabilitatea si autoritatea pentru a monitoriza procesul de derulare a proiectelor finantate din fonduri europene, fonduri structurale in special si accelerarea absorbtiei acestei resurse financiare importante pentru Romania in anii care urmeaza, a incheiat Radu Capilnasiu.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »