PSD vrea la guvernare

Magazin Salajean 15 decembrie 2006 0

PSD vrea la guvernareAm considerat ca e important sa avem un dialog cu presa si astfel, prin intermediul vostru, si cu cititorii, acum la cateva zile dupa Congresul Extraordinar, din 10 decembrie, a sustinut Tiberiu Marc, in deschiderea conferintei de presa de ieri. Atat presedintele, cat si vicepresedintele Partidului Social Democrat Salaj au adus in discutie situatia politica si economica din tara, mai ales cea sociala.

Presedintele partidului a fost de parere ca acest Congres Extraordinar a reusit sa dovedeasca ca PSD are capacitatea sa se modernizeze si sa se reformeze. Partidul nostru a iesit din Congres cu o conducere care s-a angajat sa duca partidul la guvernare. In cadrul intalnirii, presedintele Mircea Geoana s-a angajat sa realizeze acest obiectiv de castigare a alegerilor parlamentare, sub sanctiunea depunerii mandatului.

Partidul Social Democrat a lansat si un nou statut, unul adaptat la noile realitati din partid si la cele din Romania, facand in acelasi timp si o oferta politica si electorala, care a fost dezbatuta inainte in partid – proiectul Romania Sociala. Noi credem ca realitatile din Romania s-au schimbat mult in defavoarea unor categorii care realizeaza venituri mici, precum si in defavoarea acelor categorii din care fac parte profesorii, cadrele medicale. Noul proiect sare in ajutorul acestora oferindu-le mesajele de care au nevoie.

Institutul National de Statistica releva faptul ca Romania s-a polarizat profund, lucru valabil si pentru Salaj . Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, tara noastra va fi partasa la o provocare, care, dupa parerea PSD-ului va afecta categoriile cele mai defavorizate.Tocmai pentru a evita aceste probleme, este nevoie de politici sociale serioase, a afirmat Tiberiu Marc.

Dupa aderare, cei mai afectati vor fi locuitorii din zona rurala. Inexplicabil este faptul ca, in Romania, agricultura are o pondere de numai 11 la suta din PIB, iar la nivelul judetului nostru nu este luata in considerare. De ce nimeni de la putere nu explica din ce cauza cele trei sferturi dintre totalul locuitorilor de la tara, facand referire la cei din Salaj, nu vor primi nici o subventie dupa integrarea in UE? Persoanele care detin terenuri cu o suprafata mai mica de un hectar nu primesc subventii. De asemenea, politicile agricole de ajutorare a acestora nu exista, a spus Marc. In opinia sa, mediul rural va fi cel mai afectat, deoarece in ultimii doi ani nu s-au dezvoltat activitati economice, in afara de cele care faceau referire la consum.

Astfel in bine de 80 la suta din localitatile din mediul rural ale judetului Salaj, activitatile economice se reduc la asociatii familiale si ABC-uri. Bugetele locale sunt alimentate din impozitele pe cladiri si taxele pe teren.

In Zalau se realizeaza peste 80 la suta din productia industriala a Salajului si peste 93 la suta din export.

Un asemenea tip de polarizare va duce la situatia in care o buna parte din populatia judetului nostru va avea nevoie de ajutoare sociale.La fel ca si la nivel national, in judetul nostru se consuma mai mult decat se castiga, a fost de parere Marc. In ceea ce priveste cresterea economica din tara noastra, se preconizeaza ca se bazeaza pe transferul de valuta provenit de la cei plecati peste hotare. Aceasta situatie se datoreaza si starilor conflictuale dintre clasele politice.

In incheierea discursului sau, Tiberiu Marc a afirmat ca proiectul pus la cale de catre PSD va veni in sprijinul categoriilor care vizeaza zona sociala, respectiv a cadrelor didactice, a pensionarilor, in general a celor care realizeaza venituri mici.

Partidul nostru a castigat un lucru foarte important. Cadrele didactice vor beneficia de o crestere salariala in cursul anului viitor, ca urmare a dezbaterilor si a solicitarilor facute de PSD in proiectul de buget pentru anul viitor. In cele din urma, Guvernul Romaniei, prin Ministerul Finantelor, a acceptat propunerea noastra cu privire la transferul unei sume de la cheltuieli de capital, la cheltuieli salariale, a conchis vicepresedintele PSD.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »