Pro si contra Basescu reloaded

Magazin Salajean 10 mai 2007 0

Pro si contra Basescu reloaded

Clientii de vinerea trecuta de la emisiunea Rotisorul politic de la Radio Transilvania Zalau au fost vicepresedintele PD Salaj, Mircea Ghiurco si purtatorul de cuvant al PNL Salaj, Dorel Oros. In aceasta pagina, redau o parte din dialogul purtat cu cei doi lideri salajeni ai PNL si PD. Fac precizarea ca emisiunea Rotisorul politic va fi reluata vineri, 25 mai, de la ora 12, pe perioada campaniei pentru referendum difuzandu-se emisiunea Referendum 2007.

Despre regulile jocului

Rep.: Iar s-au agitat spiritele, in urma deciziei Curtii Consitutionale de ieri…

Mircea Ghiurco: Problema noi am anticipat-o si, din pacate, toate temerile noastre, pe care noi le-am expus in momentul in care presedintele Traian Basescu a revenit la decizia demisiei, s-au confirmat. Si anume, ca Parlamentul a modificat Legea referendumului, ca prin orice mijloace se incearca a ingradi drepturile presedintelui pentru a avea un contact direct cu electoratul. Se incearca prin orice mijloace demiterea. Eu consider ca acest lucru nu este in folosul democratiei romanesti.

Dorel Oros: Decizia Curtii Constitutionale poate fi comentata, dar nu poate fi atacata. Sigur ca, eu am sustinut si in emisiunea trecuta asa-numitul principiu al simetriei. Cati pot sa aleaga un presedinte, atatia sa il poata si demite. Decizia Curtii Constitutionale, de data aceasta, ne convine. Alte decizii nu ne-au convenit, dar de fiecare data PNL le-a respectat. Era absurd ca un presedinte sa fie ales cu jumatate plus unu din cei care se prezinta la vot si sa fie demis cu jumatate plus unu din cei inscrisi in listele electorale. Inca o data, s-a respectat principiul simetriei, principiu care a fost sustinut permanent de PNL.

Mircea Ghiurco: Ma scuzati putin, trebuie sa intervin aici. Trebuie sa eliminam, totusi, o dilema care inca persista. Daca s-a invocat principiul simetriei si s-a solicitat ca majoritatea simpla care poate determina si decide alegerea presedintelui sa poata decide si demiterea lui, si chiar s-a invocat faptul ca presedintele a fost ales de cinci milioane de alegatori, si nu poate fi demis cu noua milioane… eu va propun un exercitiu: la vot se prezinta un milion de cetateni…

Dorel Oros: Nu e validat referendumul…

Mircea Ghiurco: Nu stiu…

Dorel Oros: A ramas prevederea ca trebuie sa se prezinte la vot jumatate plus unu din cei inscrisi pe liste, iar dintre acestia jumatate plus unu sa voteze pentru demitere…

Mircea Ghiurco: Este o opinie. Alte pareri sunt ca prin modificarea art. 10 s-a modificat in integrum acest articol si textul suna sec: presedintele poate fi demis cu jumatate plus unu dintre participantii la vot. Eu cred ca exista probleme foarte importante, care trebuie discutate inainte, trebuie sa se adopte clarificari, pentru ca atunci principiul simetriei nu mai are nici o valoare in argumentarea acestei grabe, justificate pentru unii, de a modifica regulile in timpul jocului. Chiar daca ne dam seama ca s-au facut erori, Constitutia are lacune, ca legile trebuie perfectate, regulile nu se schimba in timpul jocului. S-a luat o decizie, aceasta decizie se aplica de la urmatorul referendum. Nici o problema. Dar nu pe 19 mai.

Dorel Oros: Se stie foarte bine ca aceasta modificare a Legii referendumului a fost facuta in Parlament inainte de pronuntarea suspendarii presedintelui. Doar contestatia PD a fost discutata de Curtea Constitutionala in timpul, sa zicem, procesului de suspendare. Dar, legea votata in Parlament este inainte de suspendarea presedintelui, asa ca, in opinia noastra, nu este o regula schimbata in timpul jocului. Decizia de suspendare a presedintelui a venit dupa decizia de modificare a Legii referendumului. Eu zic ca intram pe o problema care, putin, nu este importanta pentru presedintele suspendat. De ce? El a declarat ca, indiferent de cati se prezinta la vot, daca nu va avea vot majoritar pentru, va demisiona oricum.

Mircea Ghiurco: Stati un pic ca nu e chiar asa.

Dorel Oros: Eu asa am inteles.

Mircea Ghiurco: Se spune ca legea s-a discutat din 2002. Votul uninominal se discuta de 15 ani. Credeti ca o sa-l introducem retroactiv daca se aproba in 2007? Constitutia s-a modificat in 2003. S-a stipulat clar ca mandatul presedintelui este de cinci ani. Domnul Iliescu a terminat mandatul in patru ani. Abia din 2004 s-au aplicat modificarile Constitutiei. Legea 215 s-a modificat de sase luni. Dar presedintii, vicepresedintii si viceprimarii nu se pot schimba cu majoritate simpla decat din 2008. Stati putin, legea asta inca nici nu a fost publicata in Monitorul Oficial si deja spunem ca este o lege din 2005… Nu cred.

Dorel Oros: D-le Sauca, PNL si-a exprimat foarte clar punctul de vedere, chiar in dimineata aceasta. In conditiile in care presedintele ar fi demis cu actuala lege adoptata in Parlament, se va cere un punct de vedere, dupa rezultatul referendumului, Curtii Constitutionale, care se va pronunta. Daca este o regula care se aplica pentru acest referendum sau numai de la referendumul urmator. PNL a spus-o foarte clar: nu se va angrena in astfel de discutii acum, in perioada de campanie. Se va cere un punct de vedere Curtii Constitutionale imediat dupa 19 mai.

Alte reguli, alte jocuri

Rep.: Haideti sa mergem mai departe. Nu putem difuza sondaje sau rezultate ale sondajelor, astea sunt regulile jocului, care au fost stabilite inainte, dar se pare ca va fi o prezenta masiva la vot. Credeti acest lucru?

Mircea Ghiurco: D-le Sauca, PD va face tot posibilul pentru a mobiliza cetatenii pentru a se prezenta la vot. Asta este una dintre directiile in care noi vom actiona. Si un obiectiv major pentru noi. Dar eu, totusi, nu as vrea sa trec asa de usor peste ceea ce s-a intamplat in ultima perioada in Romania. Nu este asa simplu, ca daca este demis, o sa cerem parerea Curtii si il punem la loc sau inseamna ca referendumul a fost facut degeaba… Este o problema care va avea efect pe termen lung asupra democratiei din Romania. Am auzit expresii care pe mine ma infioara, de la mai multi parlamentari. In Parlament facem ce vrem noi! Eu nu cred ca asa ceva este posibil intr-o tara care a aderat la Uniunea Europeana si aceasta institutie fundamentala a democratiei romanesti chiar nu poate fi monitorizata si controlata de catre nimeni.

Dorel Oros: Sa raspund la intrebarea dvs. Personal cred intr-o slaba prezenta la vot. Asa cum va face PD, cred ca fiecare partid va face tot posibilul ca sa-si mobilizeze propriul electorat. Sigur, este un vot inedit pentru Romania si toata clasa politica, inclusiv sociologii asteapta sa vada cum reactioneaza romanii la un astfel de referendum, in care nu voteaza proiecte, nu voteaza programe, voteaza da sau nu pentru suspendare sau pentru ramanerea presedintelui. Aceeasi teama o avem si noi fata de presedintele Basescu care, fata de 2004, anul in care s-a semnat protocolul Aliantei, s-a schimbat radical. Unde este acel Basescu cu vederi democratice, cu vederi europene? Vedem astazi un Basescu dictator, un Basescu care seamana ura, un Basescu care nu doreste liniste.

Rep.: Trebuie sa va intreb pe ce va bazati cand faceti aceste afirmatii?

Dorel Oros: De exemplu, pe capitolul exploatat la maxim in campania electorala de catre presedintele Basescu, cel cu Rafo, in care cerea imperativ premierului din acea vreme, Adrian Nastase, sa emita interdictia de a parasi tara celor care sunt implicati in jaful de la Rafo. Ei, in anul 2006, Basescu, prin vocea consilierului prezidential Stolojan, cere cu totul si cu totul altceva, ca de fapt, ce se doreste, falimentarea Rafo, pentru concurentii Rafo…

Mircea Ghiurco: Sigur ca este foarte interesant, daca o luam cronologic, inclusiv acuzatiile care se aduc presedintelui si faptul ca cei care au fost la guvernare, pusi prin victoria lui Basescu la alegerile prezidentiale, constata acum ca presedintele s-a schimbat. De parca Basescu nu ar fi avut aceeasi atitudine si inainte de alegerile din 2004. Sigur ca si temerea prin care cei de la putere spun ca nu va fi o prezenta masiva la vot se datoreaza tot unor manevre ale actualilor guvernanti, care au fixat data referendumului sambata, nu duminica, cum se proceda de fiecare data cand era scrutin popular, deoarece lumea este acasa duminica. Intentionat s-a pus acest referendum sambata, ceea ce este o alta sicana, un alt demers impotriva presedintelui. Dupa aceea, intrebarea pusa pe buletinul de vot este in asa fel pusa incat sa deruteze electoratul si toate adunate ne duc la faptul ca Basescu s-a schimbat… Nu s-a schimbat Basescu, s-au schimbat baietii destepti, care au fost deranjati de ceea ce a spus Basescu, care nu a facut nimic pentru coruptie, dar in schimb el trebuia sa taca si sa stea la Cotroceni, pentru ca nu avea voie sa spuna nimic despre justitie…(…)

Dorel Oros: (

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »