Primarul Şimleului, Septimiu Ţurcaş, la „Rotisorul politic”: „Foarte mulţi colegi, foarte vocali, au avut rezultate foarte slabe electorale”

Magazin Salajean 3 martie 2011 0

Primarul Şimleului, Septimiu Ţurcaş, la „Rotisorul politic”: „Foarte mulţi colegi, foarte vocali, au avut rezultate foarte slabe electorale”

Un nou invitat la emisiunea „Rotisorul politic” de la Radio Transilvania Zalău, o emisiune realizată în parteneriat cu ziarul „Magazin Sălăjean” şi cu ZTV.ro: primarul oraşului Şimleu Silvaniei, Septimiu Ţurcaş, preşedintele organizaţiei PD-L din oraşul menţionat. În această pagină, câteva fragmente, editate, din acest dialog.

„Nu-mi exprim dorinţa de a mai ocupa vreodată o funcţie de conducere în viaţa mea într-un partid”

Rep.: Una dintre cele mai acute întrebări în mediile politice: rămâneţi la PD-L sau plecaţi la alt partid? Deja aveţi peţitori.

Septimiu Ţurcaş: Întrebarea asta şi-a pus-o presa de nenumărate ori. Eu mi-am pus-o de mai puţine ori. Nu cred că este neapărat nici ştirea zilei, nici întrebarea la modă, din punctul meu de vedere. La un moment dat au fost anumite nemulţumiri legate, mă rog, de trecerea care am avut-o în PD-L. Nemulţumiri nu neapărat ale mele, ci ale organizaţiei de Şimleu, care, după cum am mai spus-o, şi o repet, este o organizaţie performantă. Am luat nişte decizii în acele momente.

Dacă vreţi nişte exemple concrete: nici tinerii din Şimleu, nici organizaţia de femei nu-şi doreşte să ocupe funcţii de conducere la nivelul organizaţiei judeţene. Am rămas, dacă vreţi, o organizaţie, să spun, independentă. Cât priveşte întrebarea dvs. directă, dacă rămân sau nu, eu sunt membru al PD-L, după cum se cunoaşte foarte bine, şi spun eu că am fost de-a lungul timpului, din 2004 până acum, un membru activ. Şi când mă refer la activitatea mea mă refer la rezultatele politice pe care le-am obţinut. Eu, cu ajutorul organizaţiei de Şimleu, nu am pierdut niciun ciclu electoral, şi au fost nenumărate în ultimii ani. Şi eu cred că performanţa în politică se cântăreşte după rezultatul voturilor. Sigur, dragoste cu forţa nu se poate face. Faptul că, de exemplu, nu am fost dorit la conducerea partidului, va duce la a nu-mi mai dori vreodată să candidez pentru vreo funcţie de conducere în vreun partid. Asta o spun pentru prima dată. În afară de faptul că voi conduce organizaţia locală, mă rog, dacă voi fi dorit, nu-mi exprim dorinţa de a mai ocupa vreodată o funcţie de conducere în viaţa mea într-un partid.

„Chiar şi cu o candidatură independentă”

Rep.: Bun, dar în condiţiile politice actuale, bănuiesc că vă faceţi şi dvs. nişte calcule. Probabil, cum spuneau şi alţii la această emisiune, aveţi mai multe şanse, de pildă, de a recâştiga Primăria Şimleu Silvaniei cu ajutorul USL, mai degrabă decât cu cel al PD-L.

S.Ţ.: Nu cred că acesta este cel mai important lucru în acest moment. Eu cred că mi-am făcut bine treaba ca şi primar şi indiferent dacă voi fi candidatul independent la Primăria Şimleu Silvaniei sau candidatul unei formaţiuni politice, eu cred că ceea ce am făcut în oraşul Şimleu, în special în acest mandat, mă îndreptăţeşte să sper că şimleuanii vor mai avea nevoie de mine şi în următorii patru ani. Deci faptul că, mă rog, există, aveţi dreptate, posibilitatea ca o poziţionare politică într-un anumit moment mai bună să-ţi aducă un număr mai mare de voturi, dar din punctul de vedere al rezultatului final, respectiv ceea ce ne dorim noi, respectiv obţinerea unui nou mandat de primar şi a unui consiliu majoritar, nu cred că întâmpinăm mari dificultăţi. Sau nu cred că întâmpinăm difilcultăţi deloc.

Rep.: Chiar şi cu o candidatură independentă. Lăsaţi să se înţeleagă mai devreme o candidatură independentă.

S.Ţ.: Chiar şi cu o candidatură independentă. Sigur, o candidatură independentă ar bulversa, spun eu, consiliul local, pentru că, acum fără lipsă de modestie, în oraşul Şimleu Silvaniei am fost din punct de vedere politic o locomotivă şi o candidatură independentă de-a mea, fără susţinerea unui partid politic, pentru că există şi această posibilitate până la urmă, de a fi candidat independent susţinut de PD-L sau de altă formaţiune, poate să ducă la un consiliu local deosebit de colorat şi din punctul meu de vedere de nedorit.

„Vă daţi seama, este singura competiţie electorală pe care am pierdut-o în viaţă”

Rep.: A trecut ceva vreme de la conferinţa judeţeană a PD-L Sălaj. Haideţi, ne puteţi spune acum ce s-a întâmplat, din punctul dvs. de vedere.

S.Ţ.: A fost o competiţie, sunt convins, nearanjată în cadrul conferinţei judeţene. O competiţie corectă în ansamblul ei, o competiţie în care anumiţi competitori au ştiut să-şi facă campania electorală. Am crezut că nu este cazul să-mi fac campanie electorală. Am considerat, fiind totuşi reprezentantul celei mai performante organizaţii a PD-L Sălaj, că acest lucru poate fi apreciat de colegi. Nu s-a întâmplat acest lucru. Întotdeauna, în toate întâlnirile care le-am avut de-a lungul timpului am fost un om care am atras atenţia că în politică trebuie mai puţină poveste şi mai multă muncă şi mai multe rezultate. Foarte mulţi colegi, foarte vocali, au avut rezultate foarte slabe electorale. Se pare că aceşti colegi s-au mobilizat bine şi ce-au zis ei „i-o dăm acum. În faţa urnei suntem egali. Hai să-l punem la punct pe acesta care are gura cam mare”.

Au reuşit. E ok. Nicio problemă. Poate că m-au făcut şi pe mine să fiu mai atent în momentul în care îmi pregătesc un anumit lucru. Vă daţi seama, este singura competiţie electorală pe care am pierdut-o în viaţă. Era să mai pierd una, la organizaţia Şimleu când fostul preşedinte s-a mobilizat destul de bine pentru a mă ajuta să fiu mai ascultător. Mă rog, atunci nu s-a reuşit. Acum s-a reuşit. Din punctul meu de vedere nu am niciun stres. Am o satisfacţie deosebită să văd că am o echipă foarte puternică, o echipă de tineri puternică, o echipă de femei puternică, oameni cu care nu îmi este ruşine să ies în faţă şi singurul meu ţel, acela de a-i reprezenta cum se cuvine pe şimleuani şi de a fi cu adevărat primarul lor, este, cu ajutorul lor, realizabil. Şi asta e cel mai important. În viaţă poţi să-ţi pui nişte ţeluri pe care să ţi le îndeplineşti. Cel mai înalt ţel pe care mi l-am propus este acela de a fi primarul oraşului. L-am atins deja. Viitorul obiectiv este de a recâştiga încrederea şimleuanilor şi nu ştiu de ce ar trebui să mă străduiesc să încerc să devin altceva. Acesta este lucrul pe care mi l-am dorit. L-am obţinut. Nu-mi doresc să fiu nici ministru, nici să fiu secretar de stat, nu-mi doresc să fiu nimic altceva. Şi cred că această haină pe care o port în acest moment mă prinde cel mai bine. Nu sunt adeptul de a-mi lua pe cap o pălărie care îmi este foarte largă.

„Am încălcat un pic, să zic, regula”

Rep.: Am rămas surprins oarecum, din relatările presei locale, de o afirmaţie a dvs. în cadrul unei conferinţe de presă la Şimleu, cum că aţi făcut acea conferinţă de presă la partid fără acordul conducerii partidului. Ce a însemnat această împunsătură?

S.Ţ.: Nu am vrut să fie o împunsătură. Până la urmă, cred că într-un partid politic trebuie respectate nişte reguli. Am încălcat un pic, să zic, regula, pentru că anumite lucruri pe care le-am spus şi pe care le-am gândit nu au fost pe placul multora dintre colegii mei de partid. Am spus că aşa am gândit. Sigur, nemaifiind în Biroul Politic Judeţean nu ştiu ce decizii se iau pe acolo şi nu ştiu dacă mă şi interesează extraordinar de tare, dar la un moment dat, când eram şi eu în conducerea partidului, nu avea voie să facă declaraţii politice, şi era normal să fie aşa, decât cei acreditaţi. Adică nu puteau să vorbească în numele PD-L Sălaj orice membru, din orice localitate. Am făcut această conferinţă în calitate de preşedinte al organizaţiei Şimleu, sigur şi pe un fond de nemulţumire. Erau lucrurile mai calde atunci. Am spus ce-am gândit.

Rep.: O conferinţă în care aţi spus că ar fi bine ca dl. Lucian Bode să candideze la preşedinţia Consiliului Judeţean.

S.Ţ.: Lucru pe care îl gândesc şi acum. Din punctul meu de vedere, Lucian Bode este cel mai potrivit pentru a merge în competiţie pentru această funcţie, dintr-un motiv foarte simplu: motivul este acela că este omul care are cele mai mari şanse. Sigur, şi eu mă pot gândi să candidez la preşedinţia României, dar nu îmi ajung cele 5.000 de voturi ale şimleuanilor, o să fiu candidatul cu 0,01 la sută. Am spus-o atunci, o spun şi acum: în momentul în care vrei să te supui unei evaluări publice, primul pas pe care trebuie să-l faci este acela de a te supune unei autoevaluări. Odată te duci şi te uiţi în oglindă şi te întrebi, „măi, oare pot să fiu, nu ştiu, vânător?”… „Nu pot să fiu, că n-am puşcă în primul rând”. Trebuie să fac câţiva paşi prima dată. Nu mă duc mâine cu unul, iau o puşcă şi mă apuc şi trag… Cred că unii colegi, care sunt oameni ambiţioşi, de altfel, au sărit peste pasul acesta, al autoevaluării, au impresia că dacă un om pe stradă îi spune „Da, domnule, eşti foarte bun, hai să mergem să bem un suc sau la o cafea pe care o plăteşti tu”. Ai plătit-o, într-adevăr să ştii că tu eşti într-adevăr cel mai bun pentru a ocupa funcţia asta, toată lumea e pe spate…Din păcate, au trăit astfel de experimente şi anumiţi candidaţi la primării în anumite zone, şi în oraşul nostru, oameni care chiar au crezut că au şanse mari (…).

Rep.: L-am întrebat şi pe dl. Lucian Bode despre ce aţi spus dvs. Nu a fost prea convins că merită să candideze la preşedinţia CJ?

S.Ţ.: În viaţă nu întotdeauna trebuie să faci ceea ce îţi place sau ceea ce ţi-ai dori ş.a. În momentul în care domnia sa şi-a dorit să conducă destinele acestui partid (şi aş face o paranteză aici: această ură care s-a creat la un moment dat, şi această ură a fost focalizată pe zona Şimleului, îl putea face pe Lucian Bode, dacă avea un contracandidat, chiar să piardă şefia partidului, nu pentru că faptul că nu era cel mai bun pentru această funcţie, ci pentru faptul că anumiţi colegi aşa înţeleg ei să pedepsească chiar o performanţă politică, şi dacă se întâmpla acest lucru, sigur atunci vă puteam spune cu toată convingerea că nu voi candidat al acestui partid. Dacă şi preşedintele partidului o păţea la fel. Pentru că domnia sa am simţit că nu a fost deosebit de iubit de o anumită zonă, care, mă rog, mintea lor a fost umbrită de invidie şi nu şi-au văzut propriile rezultate)…

„Ce să vă povestesc”…

Rep.: Nu sunt adevărate aceste acuze care se aduc zonei Şimleului, să-i spunem aşa, metaforic? Cu numiri de directori…

S.Ţ.: Ce să vă povestesc. Pe tema asta nu are rost să discutăm chiar deloc. Am susţinut nişte persoane pentru a ocupa anumite funcţii şi la nivelul judeţului. Avem o singură persoană din oraşul Şimleu Silvaniei care ocupă o funcţie de conducere, colegilor poate li se pare foarte mult, dl. Silaghi de la Protecţia Consumatorului. Mai există, să spun, din oraşul Şimleu dl. Pop Petru care a fost profesionist şi a fost directorul Gărzii Financiare dintotdeauna, nu se poate pune problema că a avut o susţinere politică deosebită a PD-L, a PSD când a fost PSD la putere sau a PNL când a fost PNL la putere ş.a Dacă acel om care ocupă funcţia de director acum, singurul din oraşul Şimleu Silvaniei, este foarte mult, nu ştiu câţi sunt, 30, 40, habar nu am, cred că ştiţi mai bine, atunci înseamnă că eu trebuie să mă abţin. (…)

(Interviul integral îl puteţi viziona pe ztv.ro)

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »