Presedintii de consilii judetene vor putea fi alesi prin uninominal

Magazin Salajean 17 martie 2008 0

Presedintii de consilii judetene vor putea fi alesi prin uninominalGuvernul a decis ca la alegerile locale din 1 si 15 iunie presedintii de consilii judetene sa fie alesi prin vot uninominal. Decizia Guvernului vine dupa ce Curtea Constitutionala a declarat Legea votului uninominal constitutionala, respingand contestatia PRM si PC.

Orizonturi sumbre

Pana la ora actuala, singurul candidat anuntat oficial la functia de presedinte al Consiliului Judetean Salaj este vicepresedintele PDL, Mircea Ghiurco, care detine si functia de vicepresedinte al institutiei amintite. In opinia sa, decizia ca presedintii de consilii judetene sa fie alesi prin vot uninominal este una corecta, in conditiile in care populatia va putea alege persoana pe care o considera cea mai indreptatita pentru a ocupa acest fotoliu: Cred ca decizia luata este una buna si, totodata, corecta. Prin aceasta, cetatenii isi vor putea exprima direct optiunea fata de cei care vor conduce judetul. Totodata, Mircea Ghiurco apreciaza ca perioada de campanie electorala este una deosebit de importanta pentru fiecare dintre candidati, atata timp cat fiecare dintre ei pornesc in cursa electorala de pe pozitii egale. Este deosebit de important modul in care vom actiona in campania electorala, deoarece in Salaj partidele vor porni de pe pozitii egale, a incheiat candidatul PDL la Consiliul Judetean, nu inainte de a ne marturisi ca asteapta cu nerabdare numele contracandidatilor sai.

In acelasi context, actualul presedinte al Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, este de parere ca, in actuala formula, Legea votului uninominal nu este cea mai buna varianta pentru a alege un presedinte de judet. In opinia sa, Legea votului uninominal ar trebui sa sufere o serie de modificari. Mai precis, este vorba despre o armonizare a actualei Legi cu alte acte normative.

Pe de alta parte, Tiberiu Marc ne marturiseste ca si-a exprimat deja intentia de a candida, in 2008, la functia de presedinte al Consiliului Judetean, insa decizia finala nu ii apartine in totalitate: Intr-adevar, doresc sa candidez pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean, insa nu este suficient doar sa imi manifest aceasta intentie. In acest caz, trebuie sa existe si o decizie politica din partea PSD Salaj.

Seful judetului cu putere de prim-secretar

Incepand cu 1 iunie, populatia va trebui sa isi aleaga seful de judet, numit oficial presedinte al Consiliului Judetean. Spre deosebire de primari, care sunt alesi prin vot uninominal in doua tururi de scrutin, presedintii de consilii judetene sunt alesi din primul tur. Cu alte cuvinte, va castiga candidatul care se claseaza pe primul loc, chiar daca nu a obtinut majoritatea de 50 la suta plus unu. Mai mult de atat, desemnarea presedintilor de judete din primul tur va influenta confuntarile pentru primarii in turul al doilea, in timp ce, prin banii primiti de la consiliul judetean, primarii sunt dependenti direct de presedintii de judet.

Asadar, prin alegerea lor, prin vot uninominal, intr-un singur tur de scrutin, acesti presedinti vor avea o influenta politica si, totodata, financiara mult mai puternica decat pana acum. Si asta, in contextul in care vor avea autoritate electorala, grad cu care ii va investi electoratul.

Datorita acestei influente financiare, politice si electorale pe care o vor avea presedintii de consilii judetene, pozitiile lor urmeaza sa constituie batalia principala in alegerile locale. Desigur, cu cat un partid castiga mai multe judete, cu atat acestuia ii cresc sansele ca, in turul al doilea, sa obtina mai multe primarii.

Nu-i o noutate faptul ca sefia consiliului judetean este o pozitie dorita ca urmare a influentei financiare. Consiliul judetean este autoritatea care imparte banii de la buget catre localitati, dar si cea care decide ce lucrari se fac si, mai ales, prin ce firme. Ei bine, odata cu 2008, pozitia de presedinte de consiliu judetean devine si mai importanta. Pe langa fondurile venite de la bugetul de stat, din acest an, vor veni de la UE cateva miliarde de euro. Cu alte cuvinte, functia de presedinte al judetului nu mai este ce a fost, ea fiind transformata de politic intr-o slujba extrem de ravnita.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »