Presedintele PSD Salaj, Tiberiu Marc la Rotisorul politic: Avem nevoie de o pozitionare foarte exacta ca partid de stanga

Magazin Salajean 31 ianuarie 2008 0

Presedintele PSD Salaj, Tiberiu Marc la Rotisorul politic: Avem nevoie de o pozitionare foarte exacta ca partid de stanga

Clientul de vinerea trecuta de la emisiunea Rotisorul politic de la Radio Transilvania Zalau a fost presedintele PSD Salaj, Tiberiu Marc. In aceasta pagina redau cateva fragmente din dialogul purtat cu liderul PSD Salaj.

Suntem tributari unor comportamente mai vechi

Rep.: Pot aparea ceva surprize in decizia Curtii Constitutionale privind numirea Noricai Nicolai in functia de ministru al Justitiei?

Tiberiu Marc: Probabil, Curtea va fi consecventa si va da aceeasi solutie ca si in cazul precedent. Pacat este ca am ajuns intr-o situatie, aceea de a invoca ca element de decizie finala o institutie care ar trebui sa intervina doar in situatii speciale. Curtea Constitutionala este institutia la care se apeleaza tot mai des si asta datorita faptului ca, in foarte multe situatii, legile au ambiguitati, normele nu sunt suficient de clare si lasa posibilitatea unor interpretari. Asta nu poate sa duca decat la un blocaj institutional, care nu folosesete nimanui.

Rep.: Vom asista in continuare la scandaluri, ba intre palate, ba intre diversele organe de cercetare?

Tiberiu Marc: Anul 2008 a inceput, din acest punct de vedere, sub auspicii proaste, cu tensiuni tot mai mari. Evident, cei doi protagonisti raman in continuare presedintele si primul-ministru. Intre ei se pare ca relatia este ireconciliabila si, din pacate, in detrimentul a tot ceea ce se intampla in Romania sub aspect politic, dar si sub aspect economic. 2008 a inceput cu tensiuni majore care, evident, vor face ca, odata cu apropierea campaniilor electorale, ele sa creasca in intensitate. Imi pare rau ca trebuie sa o spun, dar in lipsa unor proiecte si a unor programe politice, scena politica in Romania este a unor replici intre partide si intre palate, care sunt, de cele mai multe ori, ori constructii de dosare, fie atacuri la persoana. Romania are nevoie, in acest moment, de o politica interna si externa care sa tina seama de realitatile din Romania, de situatia in care se afla tara in 2008, de oportunitatile pe care le poate avea si de ratarile pe care le poate inregistra, daca lucrurile vor continua asa cum au inceput.

Rep.: Chiar sunt toti ministrii penali?

Tiberiu Marc: Nu cred neaparat ca motivul pentru care se intocmesc dosare pentru unii si pentru altii este acela de a le dovedi vinovatia. Mi se pare, si nu sunt singurul in aceasta situatie, ca, de fapt, intentia este de a-i distruge din punct de vedere politic, al imaginii. In ultimii ani, din pacate, Justitia s-a mutat din institutiile care sunt abilitate sa administreze actul de justitie, in media, in ziare sau pe televiziuni si pana la urma, ceea ce urmaresc cei care promoveaza asemenea lucruri este perceptia populatiei fata de anumite persoane si, din pacate, prin extrapolare, perceptia fata de clasa politica in general. La intalnirea de la Iasi, prilejuita de Sarbatoarea Unirii, au aparut primele semnale, prin vociferarile, huiduielile care s-au auzit acolo, a nemultumirii populatiei fata de ceea ce fac si de modul in care inteleg sa colaboreze cei mai importanti oameni din stat. Cred ca lucrurile au mers prea departe. Fara indoiala ca cei care se fac vinovati de fapte penale trebuie pedepsiti. Din pacate, nu s-a dat nici o solutie pana acum in acest sens, lucru care ma face sa cred ca e vorba mai degraba de a crea o anumita imagine, defavorabila, asupra unor persoane, decat de a cauta vinovati si de a-i pedepsi pentru eventualele fapte penale pe care le-au savarsit. Din pacate, suntem tributari unor comportamente mai vechi, acelea de a construi dosare de tot felul. Partidele la putere construiau pana acum dosare ale liderilor politici aflati in opozitie. Lucrurile au evoluat din acest punct de vedere, acum se fac dosare de tot felul, de la cele penale, pana la cele de cadre, si altele care o sa mai apara, chiar intre cei care la un moment dat erau aliati si au ajuns impreuna la putere. Cred ca ar trebui, la un moment dat, sa se termine cu transferul acesta in afara salilor de judecata a acuzatiilor care planeaza asupra unora sau altora, si Justitia sa fie cea care da verdicte, pastrand discretie asupra lucrurilor, pana cand sunt in faza unei hotarari definitive. (…)

Trebuie sa-i dam dreptate lui Brucan

Rep.: Din ceea ce a relatat presa, la Iasi Basescu a fost huiduit de amicii lui Tariceanu, iar Tariceanu a fost huiduit de amicii lui Basescu…

Tiberiu Marc: Daca vorbim de huiduieli, pe la inceputurile democratiei, prin 90, la manifestarile de la Alba Iulia, cu ocazia Zilei Nationale, cam asa se desfasurau lucrurile. Era o huiduiala din partea unora, cu dedicatie pentru ceilalti. Lucrurile au inceput sa se sedimenteze, sa existe si decenta si respect pentru sarbatori. Iata ca nu a tinut foarte mult, din pacate. Iata ca, acum, la aproape 20 de ani de la momentul 1989, trebuie sa-i dam dreptate lui Brucan, cel care a spus ca suntem un popor care are niste probleme si care nu este in stare sa se maturizeze din punct de vedere democratic, evident. Toti atunci am fost revoltati, l-am acuzat ca face profetii care ne fac rau ca popor, dar realitatile din zilele trecute, din pacate, ii confirma profetiile. Cred ca intoleranta este motivul pentru care s-a ajuns la asemenea situatii. (…)

Salut alegerea lui Vasile Dancu

Rep.: Un eveniment important, in opinia mea, este alegerea lui Vasile Dancu ca presedinte al PSD Cluj. Interesant este mesajul transmis de la Cluj, si anume ca Transilvania este o victima a centralismului de dreapta. Ce ne puteti spune despre acest mesaj al lui Vasile Dancu?

Tiberiu Marc: Eu salut alegerea lui Vasile Dancu in functia de presedinte al organizatiei judetene Cluj a PSD. Este, dupa parerea mea, in conditiile in care Ioan Rus a renuntat la aceasta functie, o alegere foarte buna. Vasile Dancu este un politician care are deja experienta, este si un reputat sociolog si are si acest avantaj de a sti sa masoare si impactul anumitor decizii si anumitor proiecte. Cred ca e nevoie si de a evalua din punct de vedere politic in ceea ce priveste PSD nevoia unei strategii regionale, pentru ca in Romania situatiile nu sunt identice. Pentru PSD, este nevoie de o strategie pentru Transilvania. Tinand seama de faptul ca o serie dintre orasele mari au primari care apartin fostei Aliante sau faptul ca, mai nou, a devenit un obicei alocarea de fonduri cu dedicatie catre autoritatile locale care apartin partidelor care formeaza Guvernul, pot fi motive care sa indreptateasca afirmatia facuta de Vasile Dancu.

Rep.: Va fi o alta politica a PSD in Transilvania? Apropo si de o declaratie a lui Mircea Geoana, cum ca PSD ar trebui sa fie mai puternic in aceasta zona a tarii…

Tiberiu Marc: Transilvania este o zona in care nu sunt, din punct de vedere politic, situatii care se intalnesc in celelalte regiuni ale Romaniei, datorita specificului multietnic si multicultural. Este nevoie de o abordare specifica in Transilvania.

Rep.: Dl. Dancu este unul dintre contestarii, intr-un fel, al politicii actualei conduceri a PSD. Nu?

Tiberiu Marc: Este adevarat ca in 2007 Vasile Dancu a facut cateva afirmatii, in mai multe randuri, legate de faptul ca partidul care si-a propus dupa congresul din 2005 sa se reformeze ar fi oprit acest proces si a intrat oarecum in jocul puterii fara sa-si urmareasca proiectul politic Romania sociala. Daca am lasat oarecum in umbra acest proiect politic, iar reformarea partidului, in sensul aducerii de sange proaspat, n-a fost realizata chiar la nivelul pe care il astepta Vasile Dancu, dar nu numai el, l-a determinat la un moment dat sa faca afirmatii ceva mai apasate, iar unele dintre ele motivate si de faptul ca o serie de decizii luate la nivelul conducerii partidului nu au tinut seama de o serie de masuratori sociologice facute anterior, de parerile specialistilor pe care ii are PSD. S-au luat decizii care ne-au adus un deficit. M-as referi aici la ideea de suspendare a presedintelui care, urmare a referendumului, a adus un deficit partidului si o gura de aer pentru presedinte. Atunci au fost pareri in partid care au sustinut – si Vasile Dancu a fost printre ei – ca nu trebuie dus demersul pana la a organiza un referendum. Sigur, decizia s-a luat, stim cu totii, dar a creat si o nemultumire, considerandu-se ca parerile specialistilor nu sunt luate in seama. Ori, Dancu chiar este un specialist. Noi avem nevoie de o pozitionare foarte exacta ca si partid de stanga, ca si mesager al asteptarilor de esenta sociala pe care populatia le are. (…)

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »