Presedintele PSD Salaj, Tiberiu Marc, la „Rotisorul politic”: „Romania nu este pregatita pentru votul uninominal pentru Parlament”

Magazin Salajean 20 mai 2010 0

Un nou client la emisiunea „Rotisorul politic” de la Radio Transilvania Zalau: presedintele PSD Salaj si al Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc. Asta dupa ce in ultimele editii am stat de vorba cu presedintii organizatiilor judetene PD-L, UDMR si PNL, respectiv Lucian Bode, Seres Dénes si Radu Capilnasiu. Fac si aici precizarea ca emisiunea „Rotisorul politic” intra in vacanta pana in luna septembrie a.c., cand va reporni la drum, tot la Radio Transilvania Zalau. Revenind la dialogul cu Tiberiu Marc, liderul PSD a declarat ca este prematur de spus daca va deveni sau nu vicepresedinte la nivel national al partidului, asta in conditiile in care organizatia pe care o conduce a fost singura din Transilvania care a castigat la alegerile locale din iunie a.c. Iata, in continuare, cateva fragmente din cele declarate de presedintele PSD Salaj la emisiunea mentionata.

„Am apreciat ca o majoritate confortabila este de preferat in aceasta perioada unei majoritati conjuncturale”

Rep.: D-le Marc, s-a discutat despre rezultatele alegerilor locale din iunie in Salaj. Totusi, pe scurt, o concluzie, iata, dupa cateva saptamani bune de la finalizarea acestor alegeri…

Tiberiu Marc: Noi ne-am propus pentru alegerile locale sa obtinem un scor similar cu cel din 2004, adica sa castigam alegerile, sa avem cel mai mare numar de consilieri la toate nivelurile si, intr-o oarecare masura, am realizat acest obiectiv. Sigur, am fi dorit sa castigam si Primaria Zalau. Am avut un candidat foarte bun, cred eu, pentru Cehu Silvaniei, si am pierdut la limita. Scorul general ne situeaza pe primul loc, cu cel mai mare numar de consilieri judeteni, cu cel mai mare numar de consilieri si cu cel mai mare numar de primari si viceprimari. Ar putea fi o situatie multumitoare, cu ceea ce v-am spus si adineauri, regretul ca doua primarii importante, cea a municipiului Zalau si cea a orasului Cehu Silvaniei, le-am ratat.

Rep.: Dupa alegeri, practic au recunoscut acest lucru majoritatea liderilor politici locali, a avut loc o intelegere intre PSD, PNL si UDMR, atat pentru constituirea Consiliului Judetean, cat si pentru constituirea de consilii locale din judet. A fost un gest necesar pentru PSD Salaj?

T.M.: Imediat dupa alegeri am purtat discutii cu toate partidele pentru a realiza o majoritate in Consiliul Judetean, dar si de a ne promova, acolo unde a fost posibil, colegi de-ai nostri consilieri pentru posturile de viceprimari. Sigur ca suntem intr-o perioada si intr-un mandat in care e foarte important ca proiectele incepute in mandatul trecut sa continue. De fapt, jumatate dintre consilierii judeteni sunt si in acest mandat consilieri, si ei le cunosc aceste proiecte. Am apreciat ca o majoritate confortabila este o formula care este de preferat in aceasta perioada unei majoritati conjuncturale, chiar daca ea, din punct de vedere politic, dadea posibilitatea PSD sa mai castige un vicepresedinte la Consiliul Judetean. Am analizat, cred eu, cu responsabilitate situatia si am decis sa construim o majoritate care sa ne dea posibilitatea sa promovam in CJ hotararile de care are nevoie Salajul si, din punct de vedere administrativ, sper sa avem o eficienta cat se poate de ridicata.

„Intre notorietate si intentia de vot exista o diferenta”

Rep.: Va functiona aceasta coalitie, aceasta intelegere politica si pentru alegerile parlamentare? Sau acolo va fi care pe care?

T.M.: Votul uninominal pentru Parlament lasa putine posibilitati de intelegere dincolo de negocierile care au fost in decuparea colegiilor uninominale, discutii pe care parlamentarii le-au avut, si acestia au cazut asupra unui model pe care l-au si propus in comisia parlamentara, care va fi aprobat prin hotarare de Guvern. Asa cum spuneam, votul uninominal inseamna pentru fiecare competitor si pentru fiecare partid obtinerea unui numar cat mai mare de voturi din tot judetul, prin urmare, din toate colegiile si evident, in aceste conditii, loc de intelegere nu prea exista.

Rep.: Din informatii, oficiale, neoficiale, luati-le cum doriti, este posibil ca, de exemplu, la Colegiul Zalau candidat din partea PNL sa fie Mirel Talos, din partea PD-L Ioan Abrudan, iar din partea PSD Ionel Ciunt. O batalie oarecum interesanta….

T.M.: Cred ca in fiecare colegiu va fi cate o batalie interesanta, pentru ca fiecare partid incearca sa propuna candidatii cu cele mai mari sanse. Mai exista si ineditul acestui tip de competitie electorala si nu sunt deloc excluse si surprizele. Probabil, dincolo de notorietatea pe care fiecare candidat o are, va trebui sa-si probeze si capacitatea de a obtine voturi. Lucrurile nu sunt intotdeauna asa cum par la prima vedere si alegerile pentru presedintele Consiliului Judetean, prin vot uninominal, au dovedit, pentru unii, ca intre notorietate si intentia de vot exista o diferenta. La fel vor fi si acum, parerea mea, lucrurile. Stiu ca partidele incearca sa-si gaseasca posibili candidati cu notorietate ridicata, pe care sa o transforme, dupa aceea, in intentie de vot.

Pentru fiecare colegiu incercam, din punctul nostru de vedere, sa propunem candidati care si-au probat notorietatea prin intentie de vot si sa incercam sa obtinem numarul cel mai mare de voturi posibil, pentru ca, dincolo de votul direct din fiecare colegiu, pe care si-l doreste fiecare candidat, evident, majoritatea care sa-i dea posibilitatea de a ajunge parlamentar din primul tur, sa-i zicem, exista o redistribuire la nivel judetean, si dupa aceea si la nivel national, care tine cont de numarul de voturi obtinut in tot judetul de un partid. Eu cred ca vor castiga cei care vor avea candidati care pot sa aduca foarte multe voturi in fiecare colegiu si, in felul acesta, sa obtina un scor bun in judet.

„Nu vad nimic rau in competitia din interiorul partidului”

Rep.: La Colegiul Simleu Silvaniei, de fapt asa-zisul Colegiu Simleu Silvaniei, pentru ca impartirea este destul de ciudata, am inteles din ziare ca aveti doi posibili candidati, Alexandru Serban si actualul deputat Filonas Chis…

T.M.: Am dat posibilitatea tuturor colegilor care au dorit sa-si depuna candidatura pentru colegiile din Salaj, atat pentru Camera Deputatilor, cat si pentru Senat, sa o faca pana in data de 23 iulie. Sigur, au fost mai multe candidaturi in cazul colegiului care are Simleu Silvaniei ca si oras de referinta, daca vreti. Exista doua candidaturi. In zilele urmatoare va trebui sa decidem care va fi candidatul nostru. Exista o procedura statutara care reglementeaza acest lucru si o vom folosi, bineinteles. Nu vad nimic rau in competitia din interiorul partidului, atata vreme cat ea are loc in conditii civilizate si fiecare dintre colegii nostri isi evalueaza sansele, pentru ca nimeni nu cred ca doreste sa intre intr-o asemenea competitie, care va fi dura, cu siguranta, doar ca „partener de antrenament”…

„Ar fi o dorinta de a se renunta la votul uninominal, dar nimeni nu are curajul sa o propuna”

Rep.: Cum de nu v-ati gandit, ma refer la mai toate partidele din Salaj, sa propuneti cantareti, jurnalisti? Vad ca se poarta. Am inteles si Nicolae Furdui – Iancu si Ionut Fulea, si jurnalisti apropiati presedintelui Basescu este posibil sa candideze la alegerile parlamentare din toamna…

T.M.: E adevarat. Poate uninominalul, mai mult decat alegerile in formula veche, va scoate cu siguranta si va duce in Parlament persoane, personalitati care se bucura de o anumita notorietate in diverse domenii si, posibil, vor aparea in parlamentul viitor si fotbalisti, si cantareti, si jurnalisti, si comentatori politici, si, mai stiu eu, si iluzionisti, daca sunt… Pentru ca, dupa cum spuneam, fiecare partid incearca sa obtina maximul posibil din acest tip de vot, iar notorietatea care si-au dobandit-o unii, pe diverse domenii de activitate, incearca acum sa si-o transforme intr-o notorietate care sa aduca si un beneficiu electoral. Sunt destul de curios cum ar putea functiona viitorul parlament. Dupa parerea mea, Romania nu este pregatita pentru un asemenea tip de vot si am putea avea supriza ca intr-un mozaic viitor, foarte colorat, sa fie reale dificultati in functionarea Parlamentului, ma refer aici de la disciplina de partid, pentru ca votul uninominal da fiecarui candidat alt tip de comportament fata de partidul care l-a propus sau pe listele caruia ajunge, vor putea ajunge si independenti parlamentari, pana la crearea majoritatilor…. Exista, in opinia mea, un risc enorm si, nu stiu de ce, am senzatia ca acum, dupa cateva luni in care atat media, cat si partidele politice au declarat ca-si doresc acest tip de scrutin, ca analizand in detaliu toate amenintarile, daca vreti, toate pericolele, ar fi o dorinta de a se renunta, dar nimeni nu are curajul sa o propuna si sa o sustina dupa aceea. Va fi interesant. Evident ca va fi nevoie de multe specializari in Parlament. E nevoie de oameni cu pregatiri diferite, dar cred ca exista si riscul ca acolo sa ajunga persoane care sa nu fie, din punct de vedere al functiilor pe care le are Parlamentul, si anume cele de natura legislativa, cele mai potrivite. (…)

Rep.: Nu cumva este si o criza a partidelor, o lipsa de cadre, de „sange proaspat”?

T.M.: Eu am spus-o ori de cate ori am avut prilejul. Inca resursa umana este o problema pentru partide, care trebuie tratata cu toata seriozitatea si, mai mult decat atat, e chiar nevoie de o pregatire serioasa a resursei umane a partidelor, pentru diverse functii, pentru diverse structuri, de la cele guvernamentale pana la cele parlamentare si cele ale administratiei publice locale. E foarte important sa ai o resursa umana suficienta, si numeric, si calitativ, ori asta nu o poti pregati in cateva saptamani sau in cateva luni. Din pacate, mi se pare ca se incearca formule care sunt mai ieftine, dar care, cu siguranta, vor costa in timp (…).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »