Presedintele PRM Salaj, Petru Stan, la Rotisorul politic:Suntem mai puternici ca oricand

Magazin Salajean 7 februarie 2008 0

Presedintele PRM Salaj, Petru Stan, la Rotisorul politic:Suntem mai puternici ca oricandClientul de vinerea trecuta de la emisiunea Rotisorul politic, de la Radio Transilvania Zalau, a fost presedintele PRM Salaj, senatorul Petru Stan. In aceasta pagina redau cateva fragmente din dialogul purtat cu Petru Stan.

Loganuri mai ieftine ca masina prefectului

Rep.: Ati inceput munca in Parlament sau, deocamdata, e pauza?

Petru Stan: Nu este pauza. Si in vacantele parlamentare, avem o saptamana comisii. Deci, se lucreaza in comisii. Saptamana aceasta am lucrat in comisia de agricultura si in comisia de administratie.

Rep.: O stire spune ca sefii de la Camera Deputatilor vor sa achizitioneze cateva zeci de limuzine, pentru innoirea parcului auto, cu aproximativ doua milioane de euro. O fi adevarata aceasta stire?

Petru Stan: Poate sa fie adevarata aceasta stire, dar informez ascultatorii nostri ca parcul de masini din cadrul Parlamentului, Camera Deputatilor si Senat, intra in bugetul acestor camere, iar masinile noi care se primesc intotdeauna inlocuiesc masinile vechi. Dar si masinile vechi care sunt inlocuite sunt folosite in continuare, de diferite ministere, la nivel de judete. Noi, practic, senatorii in teritoriu, avem fiecare cate o masina Logan, care este destul de ieftina. Cei sase parlamentari din Salaj, practic, au sase Loganuri, care sunt mai ieftine decat masina prefectului, de exemplu. Luxul care pare ca se face este la nivelul conducerilor celor doua camere, pentru ca vin delegatii straine, care trebuie sa circule numai cu masini performante. Acele masini care se inlocuiesc nu se pierd, se folosesc in continuare.

Noi nu sustinem acest Guvern

Rep.: Presedintele PRM, C.V. Tudor, a acuzat ca pe plicul scrisorii primite de la Traian Basescu pe tema votului uninominal era identificat drept presedintele UDMR. A fost adevarat acest lucru?

Petru Stan: Da, acest lucru a fost adevarat. Domnul presedinte Corneliu Vadim Tudor a ramas indignat de acest lucru si, sigur, a criticat acest lucru, in ziarul ITricolorulI, ziarul partidului. Probabil ca a fost o greseala, dar dupa parerea noastra acest lucru s-a facut intentionat, in sensul ca probabil se merge pe ideea ca PRM sustine actualul Guvern PNL – UDMR, lucru care eu spun ca nu este adevarat. Noi nu sustinem acest Guvern.

Rep.: Un eveniment politic important a avut loc ieri, si anume decizia Curtii Constitutionale de a declara in intregime ca neconstitutionala legea de functionare a CNSAS. Asta inseamna ca se vor intampla ceva cutremure sau, pur si simplu, se poate schimba legea iar aceasta institutie va putea functiona in continuare?

Petru Stan: Aceasta lege este, intr-adevar, neconstitutionala. Cu atat mai mult este neconstitutionala, din moment ce acest lucru l-a constatat Curtea Constitutionala. Grav este ca aceasta Curte nu a sesizat acest lucru inca de opt ani. Probabil numai cand am inteles ca CNSAS a inceput sa umble inclusiv la dosarele celor care lucreaza la Curtea Constitutionala. Sigur, comentariile sunt destul de multe. Eu pun o intrebare: de ce acest CNSAS nu a luat de la bun inceput dosarele parlamentarilor, magistratilor, dosarele guvernantilor, care poate ca numar erau o mie, sa le fi facut cunoscute populatiei? De ce a luat aceste dosare in mod preferential? Si eu am primit raspuns, de exemplu, acum cateva luni, de la CNSAS. Raspunsul a fost cel la care m-am asteptat, ca nu am facut politie politica. Nici nu aveam emotii in acest sens. Trebuia vazut de la bun inceput daca acest CNSAS era constitutional sau nu. Dar, logic vorbind, este imposibil ca 11 oameni, de diferite meserii, sa poata dumnealor sa decida soarta unor oameni prin ridicare de mana. (…) Se vede clar ca CNSAS este folosita ca un santaj in mana celor care conduc, probabil a presedintelui, a altora care conduc… Cert este ca acest CNSAS, dupa mine, este o institutie care nu are ce cauta in Romania. Ar putea eventual gestiona dosarele, ar putea doar sa le publice, iar concluzia, daca a facut sau nu politie politica, o poate trage doar instantele judecatoresti, care sunt adevarata putere judecatoreasca. Nu poate fi instanta judecatoreasca acest CNSAS. (…)

Nu ne punem probleme la viitoarele alegeri

Rep.: Va pregatiti pentru alegerile locale. In contextul in care la alegerile pentru Parlamentul European PRM nu a obtinut un scor bun, la ce v-ati gandit pentru alegerile locale? Care sunt obiectivele PRM?

Petru Stan: Noi am avut saptamana trecuta o plenara a Consiliului Judetean PRM, am analizat rezultatele obtinute la alegerile europarlamentare. Sigur, scorul obtinut, 4,15 la suta la nivel national, 3,9 in Salaj, de PRM nu este edificator, pentru ca nu am avut nici candidati la nivel de tara, a fost si un referendum la care noi am dat dispozitie sa nu fie votat de membrii si simpatizantii nostri. Unii au facut si confuzii, dar nu au fost alegeri locale, ca sa ne ingrijoreze. Dupa parerea mea, noi putem obtine fara discutii un scor foarte bun, sa se apropie macar de alegerile generale din 2004, undeva peste 13 la suta. Nu ne punem problema. Eu spun ca suntem mai puternici ca oricand, la ora actuala, filiala Salaj a PRM. Avem o organizatie buna la nivel de municipiu, avem in general la comune organizatii foarte bune, suntem pe cale sa avem o organizatie foarte buna la Simleu Silvaniei, avem oricum mijloace financiare ceva mai bune decat in 2004, de a face propaganda, de a lamuri populatia in legatura cu politica PRM. Nu sunt probleme, din punctul nostru de vedere, ca la alegerile locale sa nu obtinem un scor favorabil, atat la nivel de judet, cat si la nivel de tara.

Rep.: Si, totusi, in sondaje lucrurile nu stau chiar asa.

Petru Stan: Eu nu cunosc nici un sondaj de exemplu facut in judetul Salaj. Daca dvs. aveti…

Rep.: Ma refer la sondajele publicate la nivel national.

Petru Stan: Sondajele care s-au publicat la nivel national, probabil cu PRM in jurul pragului de 5 la suta…Noi spunem ca asemenea sondaje nu sunt reale. Uitati-va dvs. la participarea la vot, la nivel de tara, pentru votul uninominal, a fost de 28 la suta. Ori o diferenta de electorat de 72 la suta (in Salaj participarea a fost mai mare, pentru ca avem multa populatie maghiara)…. Care nu si-au spus pozitia. (…) Noi trebuie sa mergem pe ideile PRM, care este singurul partid care nu a fost la guvernare. Urmarim ideea nationala si nivelul de trai pentru toata populatia. Nu ne punem probleme la viitoarele alegeri. (…)

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »