Presedintele PNTCD, Marian Petre Milut, la Rotisorul politic: Poporul va decide daca vrea sa-si omoare istoria

Magazin Salajean 24 august 2007 0

Presedintele PNTCD, Marian Petre Milut, la Rotisorul politic: Poporul va decide daca vrea sa-si omoare istoriaPresedintele PNTCD, Marian Petre Milut, a fost vinerea trecuta clientul unei editii speciale a emisiunii Rotisorul politic de la Radio Transilvania Zalau. Redau in aceasta pagina cateva fragmente din dialogul purtat cu liderul PNTCD.

Istoria este un izvor pentru PNTCD

Reporter: In Zalau pentru prima data?

Marian Petre Milut: Nu. Am mai fost in campania prezidentiala din 2004, dar, oricum, este prima data cand am un program aranjat mai precis si mai structurat si ma bucur pentru treaba aceasta. (…)

Rep.: V-ati asumat un risc prin preluarea functiei de presedinte al PNTCD?

Marian Petre Milut: In fapt, in politica intotdeauna trebuie sa iti asumi anumite riscuri, dar daca ne gandim ca acest risc asumat inseamna pe undeva si incercarea importanta de a readuce PNTCD pe scena politica, cred ca este, daca pot sa spun asa, un risc nobil. Ca, pana la urma, tot acest efort care-l fac eu si echipa cu care am venit la conducerea PNTCD este un efort justificat. Justificat de o perioada in care PNTCD nu a avut o prezenta pe scena politica parlamentara romaneasca si nu a putut sa-si exprime programele si proiectele, asa cum le-a avut. Opinez ca a avut cele mai bune programe politice. De fapt, este singurul program politic care s-a implinit in Romania, programul PNTCD. Adica acela prin care Romania a aderat la Uniunea Europeana si la structurile NATO si a facut un parteneriat strategic cu Statele Unite. Este singurul proiect politic care s-a implinit. Iar dupa 1 ianuarie 2007 este necesar un alt proiect politic in Romania, unul care sa aiba valente economice si sociale in primul rand. Si de aici plecand, cred ca este nevoie, din nou, de PNTCD sau este nevoie mai mult ca niciodata de PNTCD. Daca ne referim pana si la situatia morala si crestina de care are nevoie Romania.

Rep.: Este istoria o piatra de moara pentru PNTCD?

Marian Petre Milut: Nu, dimpotriva. Istoria este un izvor pentru PNTCD. Daca ne referim la istoria din perioada interbelica sau, daca vreti, chiar si din perioada comunista, pentru ca singura rezistenta cu adevarat in acea perioada, rezistenta politica ma refer, a facut-o PNTCD, cu sute de mii de detinuti politici, cu sute de mii de morti in puscarii. Din acest punct de vedere, istoria mai mult te obliga si te indeamna sa faci lucruri importante. Istoria mai noua insa, dupa anul 2000, nu as vrea sa spun 1996 – 2000, dupa anul 2000, nu recomanda suficient de bine PNTCD. Eu as zice ca fluctuatiile si anumite dispute din cadrul partidului nu au dus la lucruri bune si era nevoie si este nevoie de o restructurare a acestui partid. Si asta m-am si apucat sa fac, din 21 ianuarie 2007, sa incercam sa aducem tineri in partid, sa incercam sa profesionalizam serviciile partidului si cred ca in scurt timp vom reusi sa aratam ca PNTCD este o noua voce, ca avem puncte de vedere si ca avem proiecte.

Rep.: Ce se va intampla, totusi, daca PNTCD nu va accede in Parlamentul Romaniei?

Marian Petre Milut: Este greu, de exemplu, sa formulam, sa spunem ce se va intampla cu PNTCD daca nu intra in Parlament, in conditiile in care noi deja in aceasta vara am creat un acord politic cu PNL si AP, si cred ca se impune sa trecem la o faza importanta, anume aceea de a pregati o platforma electorala. In conditiile in care PNTCD ar merge impreuna cu PNL si AP, ma refer la alegerile pentru parlamentul national, atunci in mod cert PNTCD s-ar intoarce in Parlamentul Romaniei si daca imi permit sa spun istoria s-ar inversa, in sensul ca in 1995 – 1996, PNTCD a intins o mana PNL pentru a veni in Conventie si poate ca astazi PNL ar intoarce aceasta mana si am putea sa intram impreuna in Parlament. Cred ca aceasta constructie politica este cea care ne intereseaza in acest moment si daca se intampla acest lucru, atunci in mod cert nu mai exista nici un dubiu ca PNTCD se va intoarce in Parlament, pentru ca impreuna cu PNL, in mod cert, putem obtine procente importante.

Calculele PSD, de asta data, sunt gresite

Rep.: Dl. Geoana declara ieri la Zalau, si aici in emisiune la noi, la Radio Transilvania, cum ca vrea sa devina premier si ca acea decizie luata de ei la Bran, ca vor depune o motiune de cenzura, este una ferma. Aceasta posibilitate ca motiunea sa treaca va afecta, va bulversa scena politica si implicit relatiile dvs. cu PNL care, actualmente, este partid de guvernare?

Marian Petre Milut: Dl. Geoana si PSD se grabesc a doua oara. S-au grabit si la referendum. S-ar putea ca aceasta miscare politica sa fie mult mai grava decat cea care s-a produs la referendum. Aici ii dau o veste proasta d-lui Geoana: nu cred ca atata timp cat dl. Traian Basescu este presedinte, un premier va fi vreodata de la PSD. Aceasta este opinia mea, ca om, care are, sa zic, contacte la cel mai inalt nivel in Romania, si nu numai. E vorba de ceea ce ne spune istoria si asa cred ca se va intampla. Pe de alta parte, insa, daca PSD va inainta o motiune si PD va vota aceasta motiune, nu ar face decat sa se refaca vechiul FSN si, in aceste conditii, s-ar clarifica scena politica intr-un fel, si am stii exact fiecare unde ne aflam. Eu cred ca PD ar face o mare greseala daca in acest moment s-ar alia cu PSD. Dar, sigur, este optiunea dansilor. Din acest punct de vedere, vad sansele destul de mici sa treaca aceasta motiune si sa vedem o configurare politica normala. Asa ca, mai bine ne-am face un calendar pentru alegeri si sa lasam poporul sa decida configuratia politica. Daca, totusi, se doreste o clarificare politica, atunci cel mai bine este sa se faca alegeri anticipate. Pana la sfarsitul anului sa se faca tot efortul, sa se faca chiar alegeri europene deodata cu cele anticipate, chiar daca nu este recomandarea Uniunii Europene pentru treaba aceasta, dar fiind o situatie exceptionala – e vorba de un mandat european limitat, pentru un an si jumatate – s-ar putea aduce o derogare, sa se organizeze pana la sfarsitul anului si alegeri pentru Parlamentul Romaniei. Si, in aceste conditii, PNTCD ar merge in mod cert la viitoarele alegeri cu PNL, si am putea sa construim, intr-adevar, o platforma comuna. Si, sigur ca PSD nu vad cum ar avea ragazul sa isi construiasca guverne sau alte programe. Ca sa fac o incheiere: calculele PSD, de asta data, sunt gresite si istoria ma va confirma. (….)

PD spune ca este de dreapta

Rep.: Pe zona de dreapta, daca ceea ce spuneti dvs. se va realiza, vom asista la doua fronturi: pe de o parte, PD, asa zice ca este de dreapta si pe de alta parte, aceasta constructie PNL – PNTCD – AP. Cum va veti raporta la celalalt front, care spune ca este de dreapta?

Marian Petre Milut: Spune ca este de dreapta. Este putin mai greu sa vedem liderii politici din PD discutand de masuri de dreapta. PD este cunoscut, de la infiintarea lui, ca un partid cu masuri socialiste. De fapt, a si facut parte din Internationala Socialista pana acum vreo trei ani. Liderii PD nu au reusit sa lege aliante nici cu PNTCD, si, iata, nici cu PNL, astfel incat sa se molipseasca, daca vreti, de la solutiile de centru-dreapta si sa abordeze din punct de vedere proactiv tot ceea ce urmeaza sa faci si in viata politica si in viata economica. Din acest punct de vedere, le va fi foarte greu sa arate intr-adevar ca un partid de dreapta, de centru-dreapta. Dovada preocuparile permanente de a da solutii mai mult asistate, decat alternative pentru cetateni. Va fi o competitie. In ultima instanta, politica, precum viata, in general, este o competitie. Sigur ca pozitionarea dansilor in acest moment cu foarte multe procente este o pozitionare mai mult emotionala. (…)

Rep.: Am observat, de-a lungul ultimilor ani, ca PNTCD a avut o pozitie mai radicala in privinta PD. Este o chestiune programatica impotriva acestui partid? Care este miza acestui joc?

Marian Petre Milut: Nu, pur si simplu este optiunea PD. Noi am avut mai putine lucruri de spus in ultimii sapte ani. Dar, daca va amintiti, inca din guvernarea 96 -2000, actiunea PD a fost una potrivnica reformelor. Insusi Traian Basescu s-a opus restituirii proprietatii, era situat in zona socialista. Ei derivau din FSN, de acolo isi trag seva si aveau o pozitie mai restrictiva, daca nu chiar opusa. Mai departe insa in mod natural daca ar fi dorit sa se reformeze si sa se aseze in zona de centru-dreapta, ar fi trebuit sa mearga la o colaborare cu PNTCD, partid crestin-democrat. Ori, nu s-a intamplat acest lucru si noi am inteles ca vor sa ne ia locul. Adica, se bucurau pentru situatia politica, pentru situatia efectiva a PNTCD si incercau, de exemplu, sa-i confiste, pozitiile si chiar ideile, si chiar programele. Urmarea acestei situatii, sigur, este ca un organism care incearca sa se apere. Acesta este motivul. Noi am incercat cai de apropiere crezand sincer in demersul PD, ca doreste sa se reformeze ca un partid de centru-dreapta, numai ca, timp de doi ani, in perioada 2004 – 2006 ne-am ciocnit de amanari, refuzuri, si atunci, sigur, a trebuit sa ne luam viata in propriile maini si sa intelegem ca singura sansa, singura solutie pe care o avem este sa ne izbavim prin noi insine si sa ne cautam aliati care vor. Ca si aici este o problema: daca PNL nu va dori, va trebui sa muncim si sa aratam mai departe ca, intr-adevar, suntem un partid. Si ca nu ne vom pierde cumpatul si ca vom merge in alegeri. Si poporul va trebui sa decida. Daca vrea sa-si omoare istoria sau daca vrea sa-si continue istoria. (…)

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »