Presedinta organizatiei judetene de femei UNPR, Ecaterina Handolescu, la „Rotisorul politic”: „Noi, femeile, suntem puternice”

Magazin Salajean 3 mai 2012 0

Un nou client la emisiunea „Rotisorul politic” de la Radio Transilvania Zalau, o emisiune realizata in parteneriat cu Magazin Salajean si Transilvania – TV.ro: presedinta organizatiei judetene de femei UNPR Salaj, Ecaterina Handolescu. Ca de obicei, in aceasta pagina va ofer cateva fragmente, editate, din dialogul purtat cu invitatul mentionat, dialogul integral putand fi vizionat pe http://salaj.transilvania-tv.ro/. Nota bene: interviul a avut loc inainte de caderea Guvernului Ungureanu.

„In caz ca UNPR ar fi vrut o asociere cu PDL, as fi candidat independenta”

Rep.: Bine ati venit pentru prima data la emisiunea noastra. Intr-o postura inedita, cu siguranta, cea de candidata la Primaria Zalau din partea UNPR, daca bine am inteles.

Ecaterina Handolescu: Da. Cu certitudine.

Rep.: Cum de v-ati gandit la aceasta candidatura?

E.H.: M-am gandit la aceasta candidatura motivata fiind de un segment din sigla partidului nostru, interesul national. Dezvoltand interesul national, dupa dictionarul limbii romane, stiu ca se compune din interesul pentru semenul meu, interesul pentru dvs., interesul pentru copilul meu, interesul pentru copilul vecinului si pentru toti ceilalti semeni ai mei. Asta a fost motivatia, factorul determinant pentru a candida la Primaria municipiului Zalau.

Rep.: Dar de ce nu v-ati inteles cu cei de la PDL? Ma gandesc ca o candidatura comuna PDL – UNPR avea mai multe sanse.

E.H.: In caz ca formatiunea politica, si aici spun UNPR, ar fi vrut o asociere cu PDL, in calitatea mea de cetatean al acestei urbe, as fi candidat independenta. Sunt o persoana care nu a mai facut politica in cei 22 de ani. Multe dintre aspectele care s-au relatat in campanii nu s-au insusit in cei patru ani, opt ani, 22 de ani de mandat. Desi am urmarit cu atentie oamenii politici ai judetului Salaj, dar niciodata nu au fost motivati de o conduita reala in ceea ce priveste semenul lor. Daca numai in prag de campanie electorala, ma duc sa-l caut pe cel din Dumbrava II si in patru ani nu l-am cautat, daca numai in prag de campanie electorala stiu sa intind mana pentru cel care mi-a adus un premiu, ca si olimpic sau ca si sportiv, si in cei patru ani nu l-am cautat niciodata, nu putem discuta de un interes national.

Rep.: Dar nu o sa va incurcati reciproc, asta era miza intrebarii, in conditiile in care intre UNPR si PDL exista niste relatii de colaborare.

E.H.: D-le Sauca, este o delimitare foarte bine definita. Structura UNPR a fost cea care a asigurat stabilitatea politica la nivel national. Sa nu uitam ca Romania a trecut printr-o perioada foarte grea dupa desemnarea guvernului. Au venit cei cativa independenti care au, sa spun la figurat, infipt cuiul in perete pentru ca economia Romaniei sa nu se prabuseasca. Admiratia mea a fost pentru acesti trei oameni care i-am definit si o sa-i definesc intotdeauna – Oprea, Diaconescu si Sarbu, ei au fost oameni de stat care au asigurat aceasta stabilitate politica si economica a Romaniei. Daca ei, prin grupul de independenti nu veneau in acest perimetru sa asigure stabilitate, ce s-ar fi intamplat din punct de vedere economic cu aceasta tara? Trebuie sa ne gandim nu numai la portofolii, trebuie sa ne gandim si la ceea ce putem face pentru a asigura bunul mers in aceasta tara.

„Avem atatia oameni de valoare. Pacat ca valorile nu sunt promovate”

Rep.: Cum se descurca o femeie intr-un partid de generali si de colonei?

E.H.: Niciodata din partea conducerii centrale nu am simtit, stiu eu, o pozitie de oameni inalti, de oameni care dicteaza, de oameni care dau ordine. Cunoscand conducerea centrala a partidului la conferinta judeteana a UNPR am simtit in ei niste prieteni, niste oameni cu caractere foarte bine definite, de foarte mare clasa ca si politicieni. Sa dam in spate politicul anilor trecuti si sa ne gandim la modul de implicare al d-lui Sarbu in ceea ce a insemnat relatiile de munca. A asigurat o stabilitate extraordinara la nivel de minister al muncii. Sa ne gandim la iarna care a fost sase luni in Romania. Implicarea Ministerului Apararii Nationale a dat clasa. A dat clasa. Clasei politice si celor care au fost afectati. Intr-adevar, trebuie o mana de fier, mai ales in MApN. Si nu numai acolo. Dar ii admir pe acesti oameni. Stiu sa se aplece la nevoile oamenilor si sa puna umarul la greu. Este foarte important asta.

Rep.: Va cadea guvernul, in urma motiunii de cenzura? Unii spun ca, altii spun ca nu…

E.H.: Nu stiu daca chiar este necesar sa discut eu despre asta, in calitatea pe care o am, de reprezentanta a organizatiei judetene de femei a UNPR Salaj, avand in vedere ca nu am mai facut politica si acest partid este nou infiintat. Eu nu as vedea caderea Guvernului benefica pentru societatea romaneasca. Avand in vedere ca suntem intr-o stabilitate economica, de bine, de rau. Intr-adevar, sunt indignata, urmarind emisiunile din mass-media si presa scrisa, de acest traseism politic, pentru ca aceasta clasa politica nu asigura consecventa. Daca ai fost acolo patru ani, opt ani, 20 de ani, lupta in continuare. Pentru ca acesti oameni cu siguranta te-au promovat. Acesti oameni te-au sustinut. Atunci au fost buni… Nu cred ca acest guvern va cadea. Il admir foarte mult pe domnul prim-ministru. Este un om citit, este un om cu clasa, este un om de litere si oamenii de valoare trebuie promovati in Romania. Avem atatia oameni de valoare. Pacat ca valorile nu sunt promovate. Pacat. Si sunt promovate anumite categorii si se spune ca domnul X sau doamna X au venit si ne-au ajutat in campanie, il pun intr-o institutie deconcentrata sa o conduca. Nu, pune-l pe om acolo unde ii este locul lui. Pune-l pe criterii de competenta si cu siguranta si tara noastra va merge bine daca vom gandi asa.

„Nu suntem perfecti, dar incercam sa facem ceva. Si vom face”

Rep. Cu traseismul politic e o problema generalizata. Si partidul dvs. a fost acuzat in acest sens. Iata ca e posibil ca o parte din pedelisti sa migreze, sa spunem asa, spre opozitie, in speranta ca vor reveni la putere.

E.H.: Inseamna ca nu si-au respectat statutul si nu si-au respectat demnitatea politica care trebuiau sa o aiba si s-o mentina. Nu pot sa spun ca cei de la UNPR, sa-i incadrez in segmentul traseistilor, atunci cand au plecat dintr-o formatiune ca PSD, pentru ca din cate cunosc eu, domnul presedinte Oprea a venit si a spus foarte franc, cu demisia pe masa: eu ma opun pentru cetateanul X sau cine a fost atunci desemnat pentru a fi promovat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. A fost o hotarare franca si s-o definim poate sub calitatea de general acum sau de om al armatei. Dar a spus nu si a plecat acasa. De acolo si-a asigurat noua structura politica in care s-a incadrat. Cu fosti colegi, cu fosti oameni de echipa. Si domnia sa a pornit in politica de la o societate comerciala, de acolo a promovat in politica. Apoi in administratie. Il admir pentru noua formatiune politica constituita si care a asigurat aceasta stabilitate in Romania. Altfel eu nu as fi ajuns niciodata intr-un partid politic, daca nu ar fi promovat interesul national. Si stiu ca il promoveaza cu foarte multa corectitudine. Nu suntem perfecti, dar incercam sa facem ceva. Si vom face.

Rep.: Ce ne puteti spune despre ceilalti candidati ai UNPR Salaj la alegerile locale?

E.H.: Avem aproape in fiecare comuna cate un reprezentant candidat la primarie, avem consilieri desemnati pentru alegerile locale. Candidatul nostru la Consiliul Judetean, dupa cum stiti bine, este domnul presedinte Balint. Este un om muncitor, este un om care s-a implicat trup si suflet pentru organizatia Salaj, care de dimineata pana seara a fost pe teren; implicit pot sa spun ca 80 la suta din munca in UNPR o face domnia sa. Eu il admir pentru asta. Intr-adevar pune suflet. A suferit si d-sa in fosta structura politica foarte multe dezamagiri si, normal, atunci cand tu muncesti si vin altii si trag foloasele, nu-ti convine. Si munca ta trebuie sa fie rasplatita. Asa cum a fost si munca celor de unde a provenit inainte. (…)

„Atata timp cat dam viata, nu se poate sa nu razbim si in politica”

Rep.: Se pare ca veti fi singura femeie candidat la Primaria Zalau…

E.H.: Da, dar noi, femeile, suntem puternice. Atata timp cat dam viata, nu se poate sa nu razbim si in politica. Chiar si in politica zilelor noastre. Eu am razbit numai cu ajutorul lui Dumnezeu. Eu nu am mostenit absolut nicio avere de nicaieri si nu m-am folosit niciodata de niciun leu al nimanui. Am inceput de jos si m-am ridicat, dar pentru ca am avut asigurata o verticalitate pe care o cred si o promovez. Si pentru fiecare cetatean ar trebui sa fie legea morala. Nu mi-a fost frica niciodata. Nu-mi este frica de 22 de ani de politica asigurati de reprezentantul USL sau al PDL sau al UDMR. Nu. Singura autoritate de care imi este frica este Dumnezeu. Si pe cine vreau sa reprezint, vreau sa reprezint semenul meu. Acest semen al meu nu a fost reprezentat niciodata de nimeni. A fost numai in luna aia de campanie. Dupa care usile s-au inchis.

Rep.: Destul de probabil, nici la presedintia Consiliului Judetean Salaj nu va candida nicio femeie. Banuiesc ca nici la primariile din Jibou, Simleu Silvaniei si Cehu Silvaniei nu va candida nicio femeie. Sunt curios cate femei vor candida la primariile de comune.

E.H.: Avem o femeie la Cuzaplac. O doamna de fier. Eu asa ii spun. O doamna om de afaceri, pe care o admir pentru tenacitatea d-sale si pentru ca este o femeie foarte bine determinata. Si vrea sa faca ceva acolo in comuna.

Rep.: Asta apropo de discutiile vechi despre promovarea femeilor in politica etc.

E.H.: Foarte multe femei ar trebui promovate in politica. Sa nu fie barbatii misogini. Trebuie sa recunoasca, femeile sunt mult mai bune decat barbatii. Mult mai bune. Daca luam structurile in ansamblul lor, sunt foarte bune femeile. Si eu sunt mandra ca reprezint aceasta clasa. (…)

Rep.: Cum veti aborda campania electorala?

E.H.: Intr-o nota eleganta. Ma caracterizeaza eleganta, ma caracterizeaza finetea si ma caracterizeaza respectul. (…)

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »