Prefectul de Salaj, bagat de Boc in videoconferinta

Magazin Salajean 24 iunie 2010 0

Prefectul de Salaj, bagat de Boc in videoconferintaPentru a gasi masuri urgente impotriva inundatiilor din anumite judete, premierul Emil Boc a sustinut ieri, la ora 15, o videoconferinta cu reprezentantii comitetelor pentru situatii de urgenta, printre care se numara si cel din Salaj. Astfel, din partea judetului nostru, la intalnirea video cu primul ministru, au participat si: prefectul judetului Salaj – Vegh Alexandru (presedintele Comitetului pentru Situatii de Urgenta Salaj), presedintele Consiliului Judetean Salaj – Tiberiu Marc, Adrian Chichisan – prim adjunctul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Porolissum, Iosif Ghiurca – inspectorul sef al Inspectoratului Judetean de Politie, Vasile Bocea – inspectorul sef al Inspectoratului Judetean de Jandarmi, Dumitru Gorgan – directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Salaj s.a.m.d.

Inundatiile si efectele acestora asupra unor localitati in anumite zone geografice au constituit subiectul discutiei, in conditiile in care ploile si furtunile din ultimele zile au distrus locuinte, curti, anexe gospodaresti, institutii publice, agenti economici, terenuri agricole, strazi, un drum european, doua nationale, un drum judetean, portiuni de cale ferata, poduri, podete si punti din mai multe judete ale tarii, inclusiv din judetul Salaj.

Potrivit unui comunicat remis de Institutia Prefectului, Vegh Alexandru a solicitat, in cadrul videoconferintei convocate de premierul Emil Boc, sprijin pentru decolmatarea lacului de retentie a viiturilor din Zalau, dat fiind faptul ca in situatia actuala, datorita precipitatiilor abundente, apa a atins chiar si nivelul maxim de retentie al acumularii, existand riscul ruperii barajului si provocarii unor importante pagube materiale. Va cer sprijin in decolmatarea lacului din Zalau, de la poalele Mesesului, obiectiv ce se afla in administrarea Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF), pentru ca, in cazul unor noi precipitatii abundente, exista riscul ruperii digului barajului si a inundarii imobilelor si obiectivelor din aval. Problema a fost semnalata deja si printr-o adresa trimisa de Primaria Zalau celor de la ANIF, a precizat, in cadrul videoconferintei, Vegh Alexandru.

Conform datelor furnizate de Calin Morar, inspector sef in cadrul Unitatii de Administrare Salaj a ANIF, lacul de retentie din Zalau este colmatat in proportie de 60 la suta, conditie in care nu poate indeplini eficient rolul de retinere a undelor de viitura. Mai mult, ca urmare a ploilor din ultima perioada, apa acumulata in lac a ajuns la nivelul maxim al deversorului, existand riscul ruperii barajului de retentie si a inundarii obiectivelor si imobilelor din aval. Barajul frontal amplasat la poalele Mesesului este realizat din pamant si are o lungime a frontului de barare de 135 de metri, cu o latime la coronament de 4 metri.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »