PNL Sălaj: “Despăgubiri din bani publici pentru management defectuos la Spitalul Județean”

Partidul Național Liberal filiala Sălaj a criticat dur deciziile Consiliului Județean în ceea ce privește cheltuirea banilor publici în urma unor hotărâri de Consiliu Județean, una dintre ele fiind pe larg prezentată în cadrul conferinței de presă de vineri, ce a avut loc la sediul PNL Sălaj din Zalău. Este vorba despre sentința prin care Spitalul Județean de Urgență Zalău este obligat să plătească o amendă către stat, precum și despăgubiri de 190.000 de euro unor paciente care s-au îmbolnăvit pe parcursul internării în unitatea medicală. Paul Maghiu și Ioan Iepure, vicepreședinți ai PNL Sălaj, au prezentat acest caz exprimându-și totalul dezacord cu privire la această. Consilierii județeni ai PNL Sălaj au votat, de altfel, împotriva rectificării de buget propuse la punctul trei din ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean din 29 martie 2018.

Deși am propus președintelui Consiliului Județean să supună la vot fiecare articol al proiectului de hotărâre, Tiberiu Marc a refuzat. Astfel, deși am fost de acord cu majoritatea punctelor propuse în acest proiect ne-am văzut obligați să votăm împotrivă deoarece nu puteam fi de acord cu cel puţin unul dintre articole – solicitarea Spitalului Județean de a-și rectifica bugetul propriu pentru a plăti amenzi și despăgubiri în urma unui proces intentat de patru persoane care s-au îmbolnăvit grav în perioada în care erau internate în cadrul spitalului. Prin sentința penală, pronunțată în data de  6 februarie 2018, este condamnat inculpatul Spitalul Județean de Urgență  Zalău, prin reprezentant legal manager Barna Laurențiu la pedeapsa de 180 zile de amenda penală, pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă. Astfel, Spitalul Județean de Urgență Zalău ar urma să plătească statului cu titlul de amendă penală suma de 72 000 lei și despăgubiri materiale și morale, pentru cele 4 persoane vătămate în cuantum de 190 000 euro și 895 lei.

Practic, prin proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al județului, președintele Tiberiu Marc a introdus un punct pentru achitarea acestor sume din bani publici – respectiv bugetul Spitalului Județean, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean. În cursul anchetei penale, experții din cadrul institutelor medico-legale care au întocmit rapoartele de constatare apreciază că,  “dincolo de orice îndoială rezonabilă,” inculpatul se face vinovat de săvârșirea infracțiunii. Cu toate acestea,  printr-o hotărâre a Consiliului Județean,  a fost aprobată   suma de 200.000 lei pentru angajarea unor avocați care  să reprezinte spitalul, deși vinovăția era evidentă. În loc ca managerul spitalului să încheie un acord de recunoaștere a  vinovăției, caz în care amenda era minimă (nu de 72.000 ca în prezent) și să înceapă atunci negocierile de ofertare a   celor patru persoane vătămate, acesta a preferat calea nerecunoașterii culpei, cu toate că un manager de buna credință și profesionist ar trebui să  acționeze întotdeauna pentru limitarea pagubelor și nu pentru amplificarea lor, a spus Paul Maghiu.

La rândul său, vicepreședintele PNL Sălaj, Ioan Iepure, a adăugat:

“Prin această acțiune a executivului Consiliului Județean se crează un precedent –  daunele provocate de erori de management să fie achitate din bugete publice. Drept urmare a  << profesionalismului’ >> fostului manager acesta a fost promovat, după ieșirea la pensie (cu puțin timp înainte de verdictul final în cazul prezentat) cu un post de consilier personal al președintelui Consiliului Județean, probabil pentru << merite >> deosebite, în timp ce tinerii Sălajului, cu studii și specializări serioase,  nu pot avea acces la asemenea funcții în instituțiile publice”.

“Execuția bugetară – tabloul ineficienței PSD – UDMR”

Un alt articol – problematic în opinia peneliștilor – la același punct trei a fost, este cel referitor la acordarea ajutorului financiar de la  Consiliul Județean comunelor Cuzăplac și Carastelec, localități care sunt, după primul trimestru al anului, în imposibilitate de a-și asigura bugetul de funcționare pe 2018.

Practic, din cauza majorării salariilor primarilor, viceprimarilor și angajaților primăriei, cei doi edili – PSD și UDMR –  nu mai au bani pentru funcționare. Practic, PSD nu face decât să premieze ineficiența administrativă și să   pedepsească primăriile care gestionează corect bugetul public. Pe de altă parte, eficiența administrativă nu are nimic de-a face cu activitatea PSD-UDMR din Consiliul Județean Sălaj. Edificatoare în acest sens sunt datele prezentate chiar în ședința de joi – la  secțiunea de dezvoltare, executivul PSD-UDMR a reușit contraperformanța ca,  la nivelul bugetului alocat sa aibă o execuție bugetară de doar 28,63 la sută la nivelul anului 2017.  Banii au fost alocați, dar nu au fost investiți, iar la finalul anului ne trezim cu excedent bugetar pentru că PSD și UDMR Sălaj nu sunt capabili să cheltuie nici fondurile pe care le au la dispoziție. Dacă autorităţile şi factorii de decizie nu au o viziune clară rapidă şi sustenabilă în câţiva ani Sălajul va deveni doar o amintire a ceea ce a fost cândva”, a spus, în cadrul conferinței de presă.

Fonduri pentru reabilitarea monumentelor istorice

În cadrul ședinței Consiliului Județean Sălaj de joi, 29 martie, a fost aprobat (cu unanimitate de voturi) proiectul de hotărâre  privind programul de protejare a monumentelor istorice pentru anul 2018. Referitor la acest subiect, Paul Maghiu a spus: „Acest  program va fi derulat în premieră în județul Sălaj după ce, în cursul ultimilor ani, grupul consilierilor PNL a făcut, în repetate rânduri, demersuri pentru sprijinirea reabilitării Casei Iuliu Maniu. Din păcate, demersurile noastre s-au lovit de refuzul categoric al majorității PSD-UDMR.  În ședința de aprobare a bugetului, la începutul anului,  am solicitat majorarea fondului pentru acest program – de la 300 de mii la 1 milion. Invocând argumente ce țin de lipsa fondurilor, precum și de dificultățile pe care le-ar putea întâmpina potențialii beneficiari cu avizarea și proiectarea,  amendamentul meu a fost respins, dar conducerea Consiliului Județean m-a asigurat că, dacă vor fi solicitări care să depășească bugetul propus, fondurile vor fi suplimentate.

 

 

 

5 Thoughts to “PNL Sălaj: “Despăgubiri din bani publici pentru management defectuos la Spitalul Județean””

  1. Anonim

    Medicii au ajuns să câştige ăână la 5.000 euroi pe lună. ar cam trebui să plătească singuri pagubele !

  2. g3o

    Adevaratul vinovat si cel care ar trebui sa plateasca despagubirile este dr Majdik, care era in acea perioada seful sectiei de obstetrica-ginecologie si care a decis efectuarea operatiilor in conditiile in care bolnavele cu boli ginecologice veneau in contact cu femeile
    care au nascut prin cezariana . Singura vina a managerului este ca l-a protejat pe Majdik. In realitate au fost cinci femei imbolnavite (4 care au nascut cu cezariana si una operata cu boala ginecologica, dar numai cele 4 cu cezariene au depus plangere). Oare de ce????

  3. Anonim

    Felicitari consilierilor judeteni care au oferit publicului nereguli de la Spitalul Judetean.
    Ceilalti consilieri judeteni de opozitie unde sunt? Daca maine se intampla un caz similar gaurile financiare vor fi acoperite tot de Consiliul Judetean? Rusine.
    Greseli fara raspundere……………….

  4. Anonim

    sa plateasca cine i vinovat,ce noi daca gresim ceva si producem pagube ne plateste Consiliul judetean sau altcineva,de ce sa platim noi ,nu se poate asa ceva,daca i mila de ei sa achite nosa si milosi din prefectura din banii lor ca au de unde,sau sa faca cheta la spaga de doua trei zile care o iau doctorii,s ar aduna banii

  5. Anonim

    la cati bani castiga un medic ar trebui sa le fie rusine sa apeleze la mila[au un salar enorm la cunostiintele si performantele pe care le fac medicii de la noi]in zalau au ajuns cei mai slabi doctori,cu exceptia a doi sau trei care totusi sunt capabili

Leave a Comment