Petru Stan: Noi ne facem ca producem

Magazin Salajean 29 septembrie 2006 0

Petru Stan: Noi ne facem ca producemConferinta de presa organizata de Petru Stan – senator PRM de Salaj, a avut ca principala tema de discutie apropiata integrare a Romaniei in Uniunea Europeana, dar mai ales modul cum se va prezenta aceasta la 1 ianuarie 2007 din punct de vedere economic. Consider aderarea tarii noastre la UE foarte importanta insa, greul de abia acum va incepe si asta, in primul rand, pentru ca productia noastra industriala este foarte mica, iar banii absorbiti de bugetul de stat din impozitul pe profit sunt aproape inexistenti, a declarat senatorul PRM nemultumit si de faptul ca inteprinderile mici si mijlocii nu vor reusi sa reziste din cauza numeroaselor taxe. In agricultura, se continua ca pe vremea de dinainte de 89 sa se raporteze productii mari, iar exemplul graului este elocvent: an de an avem raportata o productie de 7 milioane de tone, dar noi trebuie sa importam pentru a ne asigura consumul intern. 70% din consumul de carne, legume si fructe e din import, practic nu avem nici o siguranta alimentara pentru ca noi ne prefacem ca producem.

Pe de alta parte, Petru Stan a remarcat si cateva acte normative care sunt foarte bune, insa nu-si produc efectele in teren. Si aici a dat ca exemplu Ordonanta 51/2006 prin care se reduce nivelul sumei de rambursat pentru beneficiarii creditelor pentru investitii in agricultura de la 20%, la 50% , e un proiect de lege foarte bun insa, nu se poate fructifica pentru ca taranul roman nu are bani pentru astfel de investitii. In aceste conditii, pamantul va fi cumparat de straini care au si bani sa investeasca. Un alt motiv de ingrijorare il reprezinta eventualitatea unei slabe puteri de absorbtie a fondurilor europene cu care s-ar putea confrunta Romania in conditiile in care, Ungaria si Polonia nu au reusit sa atraga decat 25% – 35% din fonduri.

Vrand totusi sa termine intr-o nota optimista, senatorul PRM a declarat ca, desi ritmul de dezvoltare al economiei romanesti va fi unul lent cu siguranta integrarea va atrage investitiile straine, asta si pentru ca legislatia noastra va fi armonizata cu cea europeana.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »