Pesedistii salajeni vor din nou la guvernare

Magazin Salajean 28 noiembrie 2006 0

Pesedistii salajeni vor din nou la guvernareImpresia pe care mi-au lasat-o lucrarile Conferintei Judetene Extraordinare a PSD Salaj, care a avut loc vineri, m-as incumeta sa o definesc in doua cuvinte: spre bine. La eveniment au participat aproximativ 140 de delegati salajeni, sositi la Zalau din orasele si comunele judetului. Alaturi de ei, la Conferinta, a luat parte si vicepresedintele PSD, Vasile Puscas. Mult asteptatul lider Ioan Rus, o figura destul de importanta, azi, in partid, nu a putut onora invitatia social-democratilor salajeni, motiv pentru care credem ca liderul pesedist s-a pierdut undeva pe drum, intre Zalau si Cluj Napoca, lipsa lui fiind argumentata si plasata, in acelasi timp, la capitolul cauze obiective.

Pe ordinea de zi a Conferintei au figurat cateva puncte, aparent, deloc spectaculoase la prima vedere: desemnarea delegatilor la Congresul Extraordinar al PSD, care va avea loc in 10 decembrie; alegerea candidatilor pentru anumite functii de conducere la nivel national; lansarea proiectului Romania Sociala. Cum de cele mai multe ori aparentele inseala, depresia morala, cauzata de anticiparea unei prezumtive pierderi de timp, ne-a fost spulberata de discursul presedintelui PSD Salaj, Tiberiu Marc. Acesta a facut cateva afirmatii – incarcate de termeni virulenti – la adresa partidelor aflate la guvernare, social-democratul salajean asumandu-si, totodata, raspunderea pentru greselile facute in timpul mandatului sau: De doi ani, datorita unor aranjamente ale actualei puteri, PSD este in opozitie. Pentru acesti ani, obiectivul nostru a fost unitatea partidului. Acesti doi ani au fost foarte grei pentru organizatia noastra, multi dintre noi au fost tracasati, santajati, amenintati, nu de putine ori si familiile lor. Pesedistii salajeni au fost supusi unei campanii sustinute de racolari si promisiuni. O parte dintre ei au cedat si ne-au parasit. Din pacate, unii chiar cred ca au asteptat invitatia de a pleca la partidele aflate la putere. Astfel, am ramas cu cateva organizatii locale destructurate, dar am convingerea ca vom reusi sa gasim oamenii potriviti pentru a reface aceste structuri. Continuandu-si ideea, Tiberiu Marc a marturisit ca, pentru a-si proteja slujbele si familiile, au existat cazuri in care unii colegi de-ai sai au preferat sa adopte o atitudine prin care sa demosntreze ca nu ar avea nici o legatura cu partidul. Am incercat, in acesti doi ani, sa pastram o legatura cat mai stransa cu organizatiile noastre locale. Poate ca n-am reusit sa ajungem chiar peste tot unde ne-am propus. Poate n-am ajuns la toate evenimentele la care ne-ati invitat, sau poate n-am fost la fel de multi asa cum v-ati dorit. Sunt si domenii pe care nu le-am coordonat asa cum mi-as fi dorit. Imi asum responsabilitatea pentru acest lucru, a spus Marc.

In alta ordine de idei, dupa momentul de autocritica, presedintele PSD Salaj a intors tunurile spre putere, mai precis spre actualul program de guvernare: In acesti doi ani, si salajenii au avut parte de efectele unei guvernari de dreapta: agricultura si sectorul prelucrarii primare a produselor au fost cele mai afectate; jumatate din terenul agricol a ramas nelucrat; subventiile si ajutoarele au fost anulate; gripa aviara si pesta porcina au tinut targurile inchise luni la rand; abatoarele si fabricile de prelucrare a laptelui s-au inchis; valorificarea produselor agricole in pietele agroalimentare este conditionata; veniturile celor care traiesc din agricultura s-au diminuat; domeniul public s-a diminuat considerabil; migratia externa a fortei de munca a lasat satele depopulate in grija batranilor, adeseori neputinciosi, si protectia sociala a copiilor si varstnicilor in seama autoritatilor; copiii a caror parinti au plecat la lucru in strainatate abandoneaza scoala; ajutoarele pentru cei aflati in dificultate s-au redus; tarifele la utilitati cresc, iar majoritatea pensionarilor din orase au venituri mai mici decat factura la gaze si electricitate; reforma in sanatate a ramas pe hartie, in timp ce salariile managerilor s-au triplat; scolile din mediul rural sunt pline de suplinitori, iar numarul copiilor care trec testele nationale este tot mai mic; arareori copii de la sate intra la universitati; numarul bolnavilor de diabet s-a dublat, a neuropsihicilor la fel; banii <>, dati primarilor intrece orice masura; institutile publice, patronate doar de membrii Coalitiei, angajeaza personal doar pe criterii politice; pentru foarte multi, guvernarea liberala a adus saracie; pentru foarte multi, <> este o insulta. In fond, toate criticile de mai sus, si nu numai, adresate actualei puteri, au fost un preambul la lansarea proiectului Romania Sociala. <> este un proiect care raspunde intregului electorat de stanga. El se adreseaza si pensionarilor si taranilor, dar si tinerilor care nu vad un viitor in Romania, muncitorilor care traiesc din salarii de mizerie, dar si salariatilor care supravietuiesc cu greu de la o chenzina la alta, a incheiat Tiberiu Marc, nu inainte de a aminti ca urmeaza trei ani cu cinci campanii electorale, pe care PSD si le-a propus sa le castige, partidul avand ca tinta principala revenirea la guvernare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »