Pe 22 noiembrie si 6 decembrie alegem presedintele Romaniei

Magazin Salajean 23 octombrie 2009 0

Pe 22 noiembrie si 6 decembrie alegem presedintele RomanieiLa miezul noptii de joi spre vineri, cand natiunea se intorcea fericita pe cealalta parte ori sforaia in semn de protest fata de efectele crizei economice, a inceput, oficial, campania electorala pentru alegerile prezidentiale din 22 noiembrie si 6 decembrie. Prin urmare, campania pe posturile de radio si de televiziune publice si private a inceput in ziua de 23 octombrie 2009, ora 0,00 si se va incheia in ziua de 21 noiembrie 2009, ora 7.

Decizia CNA, publicata in Monitorul Oficial, partea I, din 5 octombrie a.c., mai spune ca pentru candidatii la alegerea Presedintelui Romaniei accesul la serviciile publice si private de radio si de televiziune este egal si gratuit. Daca voi credeti ca este gratuit, treaba voastra. Radiodifuzorii sunt obligati, conform deciziei amintite, sa reflecte desfasurarea campaniei electorale cu respectarea unor minunate principii ca echitate (toti candidatii trebuie sa aiba posibilitatea de a se face cunoscuti electoratului), echilibru in prezentarea activitatilor de campanie ale candidatilor si impartialitate (tratarea tuturor candidatilor in mod obiectiv si echidistant). Ca de obicei, la alegerile din Romania, nu exista reglementari exprese privind presa scrisa. Asa ca, din nou, multe ziare din tara isi vor face de cap sau ce le va taia capul.

Alegem presedintele uninominal. Ca primarii si presedintii consiliilor judetene

Sistemul electoral folosit pentru alegerea Presedintelui Romaniei este sistemul electoral majoritar iar modul de scrutin utilizat este cel uninominal. Astfel, este ales candidatul care a intrunit, in primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegatorilor inscrisi in listele electorale. In cazul in care niciunul dintre candidati nu a intrunit aceasta majoritate, se organizeaza al doilea tur de scrutin, intre primii doi candidati stabiliti in ordinea numarului de voturi obtinute in primul tur, fiind declarat ales candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi. Conform Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Curtea Constitutionala vegheaza la respectarea in intreaga tara a prevederilor Legii 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, cu modificarile si completarile ulterioare, si confirma rezultatele sufragiului.

Candidatii

Si-au depus candidatura, la Biroul Electoral Central, urmatorii:

1. Potirca Constantin Ninel, independent;

2. Antonescu George Crin Laurentiu, Partidului National Liberal;

3. Becali George, Partidul Noua Generatie

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »