Nu toata lumea a agreat aceasta fuziune

Magazin Salajean 24 ianuarie 2008 0

Nu toata lumea a agreat aceasta fuziune

Clientii de saptamana trecuta de la emisiunea Rotisorul politic de la Radio Transilvania Zalau au fost cei doi prim-vicepresedinti ai PD-L Salaj, Mircea Ghiurco si Emilian Brustan. In aceasta pagina va ofer cateva fragmente din dialogul cu cei doi oameni politici locali mentionati.

Ma simt la a doua tinerete politica

Rep.: De ce doi prim-vicepresedinti?

Mircea Ghiurco: Sunt doi prim-vicepresedinti pentru ca asa s-a stabilit in protocolul comun pe care cele doua partide l-au convenit in momentul in care s-a produs fuziunea dintre PD si PLD. Doi prim-vicepresedinti pentru ca fiecare formatiune politica a nominalizat cate un prim-vicepresedinte, ca sa putem inchega o activitate coerenta si sa luam pulsul organizatiilor, astfel incat din momentul in care s-a constituit organizatia judeteana sa fim o singura formatiune politica.

Rep.: D-le Brustan, cum va simtiti in aceasta noua functie?

Emilian Brustan: Ma simt la a doua tinerete politica. Nu s-a terminat focul alegerilor europarlamentare, la care m-am implicat foarte mult, si in urma fuziunii am venit la noul partid cu acelasi elan si dorinta de munca, fiind constient ca, de-a doua zi, a inceput, chiar daca nu oficial, campania electorala pentru alegerile locale.

Cazurile Stanciu si Capilnasiu – inchise

Rep.: S-a discutat mult in ultima vreme, s-a scris intr-o veselie, despre asa-numitul caz Stanciu. Am inteles ca din punctul dvs. de vedere acest caz a fost inchis…

Mircea Ghiurco: Pentru noi, cazul Stanciu este inchis. Am pus punct acestui caz in momentul in care am refacut structura de conducere a partidului. Dl. Emilian Brustan a fost nominalizat in locul d-lui Stanciu si eu cred ca cu cat continuam sa discutam pe marginea d-lui Stanciu facem deservicii atat partidului, cat si domniei sale personal. Asa ca, prefer sa nu mai redeschidem acest capitol. Este un lucru care eu cred ca este regretabil, dar finalizarea a fost in asa masura incat sa rezolve problema definitiv.

Emilian Brustan: La fel ca si colegul Mircea Ghiurco, acest caz il consider incheiat. (…) Eu nu vreau sa intru in polemica, avem alte lucruri mult mai importante de facut.

Rep.: La fel, este inchis si cazul Radu Capilnasiu?

Mircea Ghiurco: Eu cred ca si acest caz putem sa-l consideram oarecum solutionat, pentru ca PD-L si-a desemnat candidatii pentru Primaria Municipiului Zalau. Cel putin in acest moment avem o varianta oficiala, transmisa si la forurile centrale. Candidatii nostri la Primaria Zalau sunt Vasile Filip si Mircea Ghiurco. Cel putin deocamdata…

Rep.: Nu sunteti mai atras sa candidati la Consiliul Judetean?

Mircea Ghiurco: Problemele sunt destul de complexe, pentru ca pana in momentul in care se va decide modul in care se vor desfasura alegerile locale, inclusiv cele pentru Consiliul Judetean, nu ne poate oferi o solutie definitiva, pentru ca noi va trebui sa ne pregatim candidati seriosi pentru toate aceste alegeri, deoarece obiectivul partidului este castigarea alegerilor locale si parlamentare, daca este posibil. Sigur, daca pentru Consiliul Judetean va fi vot uninominal – asa cum partidele politice au lasat sa se inteleaga ca ar dori sa se faca – va trebui sa ma hotarasc care este directia pentru care as opta. De asemenea, si partidul trebuie sa faca niste calcule, care este varianta castigatoare pentru partid, pentru oricare din aceste functii, deoarece pentru Primarie trebuie sa alegem un candidat foarte puternic. Faptul ca dl. Capilnasiu nu a fost sustinut in continuare reprezinta un oarecare risc si pentru organizatia noastra. Castigand sau pierzand cu Capilnasiu, responsabilitatea noastra nu era asa de mare. Faptul ca mergem cu alt candidat… s-ar putea sa pierdem sau, in cel mai dezastruos caz, mergand cu alt candidat si dl. Capilnasiu ar putea sa castige, ori ca independent, ori cu alta formatiune politica, atunci responsabilitatea noastra ar fi maxima. Conducerea centrala a partidului ar avea cateva lucruri de spus in aceasta privinta.

Nu putem sa ne ascundem dupa deget

Rep.: D-le Brustan, in afara de dl. Stanciu, mai sunt si alti membri ai fostului PLD care au refuzat sa vina in PD-L?

Emilian Brustan: Din cunostintele mele, si din atitudinea lor din prima etapa a discutiilor, pentru ca discutii au fost imediat dupa hotararea fuziunii, este vorba de doua persoane, care nu cantaresc prea mult in economia politica a fostului PLD. Chiar daca s-au incercat prin tot felul de mijloace pentru a-i atrage de partea lor, toti ceilalti membri pot sa spun ca – la nivel de orase, in urma discutiilor si cei de la comune – au ramas in cadrul PD-L.

Rep.: In contextul stirilor care au aparut in mass-media nationala, spre exemplu in judetul Olt o multime de membri ai PD-L s-au indreptat spre PSD, la Dolj, la Gorj, aveti cunostinta ca in Salaj s-ar putea intampla asemenea lucruri?

Mircea Ghiurco: Nu. De fapt, si stirile respective sunt declaratii ale unor persoane care au parasit partidul si e foarte simplu sa arunci cifre: ca daca plec eu, mai vin 2.000 dupa mine si de maine trecem toti nu stiu unde. Nu-i chiar asa simplu sa te duci cu o armata, cu o organizatie pentru ca oamenii aceia, cum sa va spun eu, nu trec de la o zi la alta, de la un partid la altul, asta este caracteristic doar liderilor si unor persoane care cauta, prin trecerea de la un partid la celalalt, tot felul de avantaje personale.

Rep.: Si, totusi, care au fost cauzele pentru care mai multi membri ai PLD nu au dorit sa faca parte din acest nou partid, PD-L? Per global, sigur sunt zeci de lideri…

Mircea Ghiurco: Sigur ca sunt. Pentru ca nu toata lumea a agreat aceasta fuziune. Drept sa spunem. Acesta este adevarul. Nu putem sa ne ascundem dupa deget. Oamenii, in momentul cand s-a infiintat PD-L, pe de o parte au fost nemultumiti in vechiul PNL, o parte au fost nemultumiti in vechiul PD. Si vedeti ca au plecat acolo. Pai, dupa ce te declari mare nemultumit si disident intr-un partid, te trezesti dupa un timp ca te intorci la acelasi partid ca si nou-venit sau absorbit… Altii nu doresc sa vina, altii au considerat ca venind la un partid mult mai mare va fi foarte greu sa se impuna si sa ocupe locuri eligibile pe lista, functii de conducere. Si atunci au preferat sa stea in expectativa pentru ca ati vazut cum este acum: cine nu pleaca la PD-L, este cu drag primit in PNL, care isi face un titlu de glorie ca fosti peledisti, cativa, nu vor sa mearga in PD-L si sa vina inapoi la PNL, si chiar raporteaza zilnic ca au mai adus in matca 200, 300, 400 de membri… Asta e o treaba care se facea pe vremuri cu abonatii la cablu, care treceau de la o firma la alta…

Rep.: Ati convenit cu cei veniti din PLD si ocuparea unor functii, altele decat cele din partid?

Mircea Ghiurco: Nu. Dl. Stanciu a insistat in prima faza sa incheiem un protocol, el asa era obisnuit. Oriunde mergea, punea conditii. Si cand a venit la noi de la PNTCD, ne-a facut tot felul de protocoale, de liste. Nu. Colegii care au venit au inteles ca din acest moment au sanse egale cu noi pentru ocuparea oricarui loc pe liste, pentru ocuparea oricarei functii in partid si in afara partidului, cu sprijinul partidului, si nu a fost absolut nici o problema. (…)

Emilian Brustan: Listele sunt deschise, se vor inchide inainte de depunerea lor pentru inregistrare. Pana atunci, toti cei care s-au inscris si se vor mai inscrie trebuie sa demonstreze prin munca, prin activitate ca merita locul si atunci vor fi facute ierarhiile in cadrul listelor respective. (…)

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »