Nu am agreat niciodata concubinajul unor lideri de sindicat cu politicieni

Magazin Salajean 21 iunie 2007 0

Nu am agreat niciodata concubinajul unor lideri de sindicat cu politicieniClientul de vinerea trecuta de la emisiunea Rotisorul politic de la Radio Transilvania Zalau a fost Pompiliu Ceaca, presedintele Cartel Alfa filiala Salaj. In aceasta pagina redau o parte din dialogul purtat cu liderul celei mai puternice organizatii sindicale din judet.

CNS Cartel Alfa vrea vot uninominal din 1996

Rep.: Au intrat sindicatele intr-un fel de silenzio stampa?

Pompiliu Ceaca: Nu cred. Faptul ca, in ultima vreme, pe fondul scandalului politic, sindicatele au stat in expectativa si nu au reactionat prin pozitii mai ferme sau mai clare, nu inseamna ca sunt in silenzio stampa. In general, problemele cu care se confrunta miscarea sindicala la ora actuala sunt legate de relatia cu patronatele si la noi ponderea cea mai mare este din sistemul privat, si aici s-au demarat diverse actiuni si luari de pozitii pentru sprijinirea sindicatelor si salariatilor. Cel putin la nivelul Cartelului Alfa au fost cateva luari de pozitii, comunicate de presa vizavi de scandalul politic din Romania. In acest sens, la sediul Cartel Alfa s-au organizat conferinte de presa si s-a luat atitudine, dar nu s-au initiat actiuni de strada, pentru ca pe asemenea probleme nu isi aveau locul.

Rep.: Si care a fost aceasta pozitie a Cartel Alfa, de exemplu despre referendum, despre care, de altfel, s-a discutat mult in ultima perioada?

P.C.: Cartel Alfa a avut intotdeauna o pozitie echidistanta fata de clasa politica si a incercat prin atitudinea sa sa determine intreaga clasa politica sa lucreze in interesul cetateanului. Atitudinea noastra a fost una de dezgust fata de actiunile politicienilor si, totodata, o pozitie critica, prin semnale care sa duca la temperarea situatiei si intrarea intr-o anumita stare de normalitate. Sa inceapa sa lucreze. Atat Parlamentul, cat si Guvernul, si institutiile statului. Inclusiv Presedintia. Noi nu am fost partizanii nici unei parti din aceste scandaluri si am tras semnale critice pentru toata clasa politica.

Rep.: S-au facut anumite studii, sondaje despre cum au votat membrii dvs. de sindicat la referendum?

P.C.: Noi nu am initiat asemenea studii si sondaje. Fiecare membru de sindicat este liber sa voteze cu cine vrea, cum vrea, cum ii dicteaza constiinta. Nici nu ne-a interesat sa vedem, de exemplu, cati la referendum din membrii Cartel Alfa au fost proBasescu… Sunt chestiuni, cel putin la nivel de strategie si de politici sindicale, care nu intra in activitatea noastra. Obiectivele noastre sunt altele, mult mai importante, mai prioritare pentru functionarea Carte Alfa. (…)

Rep.: Cum apreciati dvs., personal, sau ca lider sindical, rezultatul referendumului?

P.C.: Rezultatul era previzibil. Din momentul in care s-a demarat suspendarea, rezultatul a fost previzibil, pentru ca cei care au initiat acest demers nu au fost pregatiti sa-l duca pana la capat. Si, in aceste conditii, i-au ridicat mingea la fileu d-lui Basescu, care a castigat in pas de defilare acest referendum. Nici nu stiu daca el isi avea rostul. A fost o cheltuiala de la buget, facuta tot prin efortul nostru. Nu cred ca acest referendum trebuia sa aiba loc. Clasa politica da, in continuare, dovada de incapacitate de a negocia aceste stari conflictuale, de a gasi consensuri si de a face, de fiecare parte, compromisuri, pentru ca, pana la urma, lucrurile sa se petreaca in beneficiul cetateanului, in interesul tarii. (…)

Rep.: Care este starea de spirit in ceea ce priveste asa-numitul vot uninominal?

P.C.: Ideea votului uninominal si restructurarea Parlamentului, in sensul reducerii numarului de mandate, a fost promovata inca din 1996 – 1997 de catre CNS Cartel Alfa. Ca si solicitarea de revizuire a Constitutiei. Votul uninominal a fost o chestiune pe care Cartel Alfa a sustinut-o inca din 1996-1997. La diverse intalniri cu presa, la unele am participat si eu impreuna cu dl. Bogdan Hossu, s-a pus si problema reducerii numarului de mandate, chiar si existenta unui parlament unicameral sau restructurarea celor doua camere.

Rep.: Ca sa inteleg ca, de fapt, dl. Basescu v-a luat ideea?

P.C.: Probabil. Oricum, nu suntem singurii care am propus aceste lucruri. Am fost printre primii care am venit cu ideea votului uninominal si cu reducerea numarului de parlamentari.

Rep.: Cu votul uninominal se va rezolva asa-zisa primenire a clasei politice?

P.C.: Se va face, intr-un anumit procent o improspatare, o primenire si sigur va exista cel putin moral obligatia alesului de a raspunde in fata cetateanului. Pentru ca, pana la urma, il responsabilizezi mai mult. Nu lista si nu nu partidul obtin votul, ci persoana. (…)

Problemele membrilor de sindicat – cresterea salariilor si conditiile de munca

Rep.: Care este starea Cartel Alfa in Salaj?

P.C.: La momentul actual, filiala Cartel Alfa Salaj are cei mai multi membri de sindicat la nivel de filiale, in comparatie cu CNSLR Fratia, BNS, CSDR si Meridian care au sindicate in judetul Salaj. Ne apropiem de numarul de 20 de sindicate. Incercam sa elaboram o strategie pe care sa o demaram in aceasta vara, pentru a creste numarul de salariati ai filialei, de a creste implicarea unor anumiti colegi care sunt lideri in sindicatele de baza. Mai incercam sa ajungem, printr-un anumit sistem de informare, mai aproape de membrii de sindicat, pentru a fi informat cu ceea ce se intampla cu miscarea sindicala si nu numai. In acest sens, speram ca pana la sfarsitul lunii sa avem un plan elaborat si dupa aceea discutat intr-o sedinta de consiliu si demarat implementarea lui. Ponderea cea mai mare a sindicalistilor din Cartel Alfa este din sectorul privat, insa au crescut si in sectorul bugetar, in acest moment avand peste 1.700 de sindicalisti din sectorul bugetar in filiala Cartel Alfa Salaj.

Rep.: Care sunt principalele probleme ale sindicalistilor?

P.C.: In primul rand, locurile de munca, salariul, aspectele sociale sunt primordiale. Cresterea salariilor, pentru ca omul sa ajunga la venituri care sa-i permita sa traiasca un pic mai bine fata de modul prost in care traieste acum. Nu poti sa spui ca majoritatea traiesc bine. Si problemele legate de conditiile de munca au inceput sa devina prioritare, pentru ca si sanatatea salariatilor este foarte importanta, pentru ei, familia lor, copiii lor. (…)

Rep.: O intrebare mai delicata, d-le Ceaca, pe care am mai pus-o de-a lungul timpului: este politizata miscarea sindicala?

P.C.: Exista destul de multi lideri sindicali care au facut politica si au ramas in miscarea sindicala. Si la momentul actual sunt lideri sindicali care au pactizat, sub o forma sau alta, sub diferite umbrele, de pacturi sociale, de sustinere reciproca daca vor ajunge la putere, cu anumite partide politice. Lucru pe care eu nu l-am agreat niciodata. Si nici in Cartel Alfa nu s-a agreat ideea ca un militant sindical, indiferent de filiala, federatie sau chiar din sindicatele de baza, sa faca acest concubinaj. Mai mult, exista hotarare de consiliu general, in care se spune ca daca unui coleg care are functie sindicala in cadrul Cartel Alfa i se propune sa candideze pe o lista de partid, indiferent la ce fel de alegeri, el trebuie sa se suspende sau sa isi dea demisia din functie. (

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »