Mirel Talos invita tinerii la dezbatere publica online

Magazin Salajean 6 februarie 2012 0

Mirel Talos invita tinerii la dezbatere publica onlineParlamentarul liberal, Mirel Talos, lanseaza in aceste zile, la nivel de judet, o dezbatere online adresata tinerilor utilizatori de internet, referitoare la adoptarea Tratatului Comercial Anti-Contrafacere (ACTA). Deputatul salajean combate demersul celor 22 de state membre UE (printre care se numara si Romania) si al Uniunii Europene care au semnat in 26 ianuarie acest tratat care are aplicare generala anti-piraterie precum si un capitol special pentru spatiul digital. Scopul acordului (intre UE, SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelanda, Singapore, Coreea de Sud si Elvetia) este acela de a consolida respectarea drepturilor de proprietate intelectuala, inclusiv online. Sunt impotriva acestui tratat, in aceasta forma, din cauza prevederilor privind zona digitala si vreau sa provoc toti utilizatorii de Internet din judetul Salaj la o dezbatere pe aceasta tema, a sustinut Mirel Talos. Argumentele parlamentarului invoca modul de elaborare si de semnare al acestuia, respectiv, negocierile au fost purtate in secret, la fel cum a fost si semnarea acestui tratat. Acesta este lipsit de opiniile societatii civile din toate tarile semnatare. Pe de alta parte, asa cu aprecia liberalul salajean, ACTA nu face distinctia clara intre cei care copiaza un film sau muzica in scopuri comerciale si cei care doar isi imprumuta materiale video.

Practic, sustine Mirel Talos, se pune urmatoarea problema: Unde se termina file sharing-ul intr-un grup si unde incepe pirateria? Ce drepturi de autor protejeaza ACTA daca o anumita activitate nu este comerciala? Portalurile de descarcat filme sau muzica pot spune ca membrii isi imprumuta intre ei materiale video. Legea drepturilor de autor permite imprumutul fara avantaj economic comercial direct sau indirect. Prin ACTA se intampla un lucru foarte grav: se instituie o politie privata a Internetului, furnizorii de internet care te urmaresc fara mandat si aceasta forma de justitie paralela poate duce la abuzuri grave. Parlamentarul a aratat ca filmele, muzica si cartile electronice sunt produse care contribuie la nivelul cultural de ansamblu al unei societati mai sarace, cum este cea romaneasca. In absenta participarii la acest schimb de informatie si produse culturale de pe Internet tinerii se vor integra mai greu in societate, se vor simti marginalizati. Nu in cele din urma, la sectiunea 5, articolul 27 din ACTA se arata ca o parte semnatara poate sa furnizeze autoritatilor sale competente dreptul de a solicita unui furnizor de servicii online sa divulge rapid unui titular al dreptului suficiente informatii pentru a identifica un abonat despre al carui cont se presupune ca a fost utilizat pentru incalcarea dreptului de autor. Acest lucru conduce la aparitia unei proceduri abuzive impotriva utilizatorilor de internet, in absenta procedurilor judiciare serioase.

Retragerea opozitiei, semnal impotriva Puterii

Mirel Talos a deplans vineri, in cadrul unei conferinte de presa, puternica politizare a administratiei si incercarile disperate de comasare a alegerilor. Am constatat in numeroase randuri incalcarea principiului separatiei puterilor in stat, asistand la actiunile unui presedinte care se substituie Guvernului prin deciziile pe care le ia, prin calitatea de negociator pe care si-o asuma in raport cu institutii internationale, precum Fondul Monetar International, sau in chestiunile de interes european. Am constatat ca presedintele da indicatii procurorilor pe cine si cum sa ancheteze sau, de asemenea, da indicatii Curtii Constitutionale cum sa judece, a aratat liberalul salajean. Acesta a sustinut ca opozitia a cerut in repetate randuri ca aceste actiuni sa inceteze, dar, vocea lor nu a fost auzita.Am observat ca cetatenii au iesit in strada sa protesteze pentru aceleasi lucruri, de asemenea, vocea lor nu a fost auzita. In mod normal, orice guvern ar fi trebuit sa demisioneze si mai ales atunci cand 85 la suta dintre romani considera ca tara merge intr-o directie gresita sau atunci cand popularitatea sau increderea in primul-ministru este la nivelul de 6-7 la suta, a mentionat Mirel Talos. Liberalul a anuntat ca opozitia este hotarata sa mearga pana la capat cu actiunile sale, pana la organizarea alegerilor anticipate. Blocajul din Parlament, ca urmare a retragerii opozitiei, a spus deputatul, este inca o dovada ca singura solutie politica rationala si responsabila este desfasurarea de alegeri anticipate. Este un semnal pe care il dam ca institutia Parlamentului conteaza si trebuie respectata in echilibrul puterilor in stat. Prin retragerea din Parlament, parlamentarii opozitiei nu vor participa la lucrarile Parlamentului, dar isi pastreaza calitatea de parlamentar, pe care o vor activa numai in situatii de maxima importanta si care pot sa ofere solutii crizei politice in care ne aflam: motiune de cenzura, proceduri legate de organizarea alegerilor anticipate, modificarea legislatiei electorale sau suspendarea presedintelui. Reprezentantul liberalilor a mai adaugat ca retragerea din Parlament este o actiune in forta, la care ne impinge puterea, dar este o actiune institutionala care are in spate forta opiniei publice.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »