Lucian Bode si Septimiu Turcas la „Rotisorul politic”: „Atata timp cat va conduce PD-L Salaj Lucian Bode, voi fi si eu alaturi de el”

Magazin Salajean 11 noiembrie 2010 0

Noi clienti la emisiunea „Rotisorul politic” de la Radio Transilvania Zalau: deputatul Lucian Bode, presedintele PD-L Salaj si primarul orasului Simleu Silvaniei, Septimiu Turcas, prim-vicepresedinte PD-L Salaj. In aceasta pagina va ofer cateva fragmente din dialogul purtat cu cei doi lideri politici judeteni mentionati.

„Nu cred ca este niciun fel de problema”

Rep.: Sunt multe lucruri pe ordinea de zi. Incepem cu presedintele Basescu, cu „bolsevizarea” PD-L. O afirmatie destul de dura. D-le Bode, nu-i asa?

Lucian Bode: Afirmatia apartine presedintelui si detine controlul afirmatiilor pe care le face domnia sa. Sigur ca trebuie sa discutam, daca doriti, de la ce a pornit aceasta afirmatie a presedintelui. Era de asteptat, presedintele fiind unul dintre cei mai mari sustinatori ai votului uninominal, si in aceasta situatie in care PD-L este in etapa alegerii noii conduceri, la Conventia Nationala din 16 iulie.

Presedintele si-a exprimat un punct de vedere, optand pentru varianta alegerii tuturor functiilor prin vot uninominal. Prin vot direct, nu pe o lista, nu in spatele candidatului la functia de presedinte, cel care depune motiunea. Pot sa spun ca la nivel local, conform statutului si al ROT-ului aprobat in Consiliul National de Coordonare de vineri (9 aprilie a.c. – n.r.), alegerile se fac exact asa cum spunea presedintele Basescu, la emisiunea de luni seara (12 aprilie a.c.) si anume atat presedintele, cat si prim-vicepresedintii si mai departe vicepresedintii, secretarul general, secretar general adjunct, secretar executiv se aleg prin vot direct. La nivelul organizatiilor locale alegerile se vor derula asa cum spunea presedintele.

Pana la urma, stiti ce ma deranjeaza pe mine cel mai mult, vazand declaratiile dupa aceasta emisiune…Am avut o comisie de statut, formata din 23 de membri, inclusiv Preda, Macovei, Sulfina Barbu, Roberta Anastase, si as putea sa continui cu enumerarea celor care au reactionat dupa emisiunea la care a participat presedintele. Am avut Colegiul Director national cu toti presedintii de organizatii judetene, cu toti parlamentarii, unde s-au discutat aceste probleme. Am avut Consiliul National de Coordonare, unde s-au ridicat probleme legate de alegerea liderilor PD-L.

A fost un vot impotriva, daca ne amintim, a unui primar de oras si toti cei care comenteaza dupa afirmatia presedintelui au votat aceste modificari si acest mod de alegere a conducerii partidului. Nu spun ca este cea mai fericita, la nivel national. Sunt foarte bucuros ca la nivel local structurile se aleg in mod direct, incepand de la oragnizatia de baza pana la presedintele organizatiei judetene. Dar, odata ce am luat aceasta decizie in forurile pe care vi le-am enumerat aici, o respectam.

Rep.: S-a imprastiat, daca pot spune asa, celebra unitate de monolit a PD-L, cu ocazia asta?

L.B.: Nu cred ca s-a imprastiat unitatea partidului prin faptul ca unii colegi, cel putin Preda ne-a obisnuit cu iesiri publice altele decat ce s-a decis in structurile de conducere ale partidului, nu cred ca este vorba despre asa ceva, dar este deranjant atata timp cat ai decis ceva in structurile respective, la care, culmea, ai participat si tu la luarea deciziilor, sa vii sa spui ca, totusi, s-ar putea sa trebuiasca sa ne mai gandim.

Septimiu Turcas: Se cunoaste spontaneitatea domnului presedinte Traian Basescu. Nu ma mira nimic din ceea ce face. Eu chiar ii apreciez acest lucru. Acesta a fost si unul dintre motivele pentru care l-am sustinut intotdeauna, pentru ca pe undeva ma identific cu stilul lui, acela de a spune ce gandeste intr-un anumit moment. Se demonstreaza ca un fost membru al partidului nostru isi exprima intr-un anumit moment o anumita nemultumire. Nu cred ca este niciun fel de problema.

Rep.: Bun, dar deja se speculeaza ca sunt vizati anumiti vicepresedinti ai partidului…

S.T.: De speculat se speculeaza mereu si este important ceea ce se intampla.

Rep.: Dar este posibil ca dl. Berceanu, care, recent, a avut o ironie destul de puternica la adresa d-lui Boc, sa iasa din schema, ca sa ma exprim asa?

S.T.: Ar fi ca si cum presedintele Basescu ar asculta de Crin Antonescu, spunandu-i ca trebuie sa-l dea afara pe Berceanu si pe mai nu stiu care, pentru a veni PNL la guvernare. Nu. Cred ca sunt chiar speculatii.

Rep.: Asta inseamna ca, totusi, va avea loc o schimbare in PD-L?

L.B.: In ce sens?

Rep.: In sensul ca nu va fi vot pe lista, ca va fi bataie pe voturi…

L.B.: Pana la urma, are dreptate si Roberta Anastase, pentru ca ea a facut publica aceasta afirmatie, cum ca la Conventia Nationala vom valida statutul PD-L. Cu votul majoritatii delegatilor este posibil orice. Din punctul meu de vedere, o decizie odata luata, eu nu imi mai permit sa o comentez, desi, v-am spus, sunt adeptul acestei variante de alegere a partidului in mod direct. Din fericire, acest lucru se intampla la nivelul organizatiilor judetene.

„Nu se pune problema inlocuirii presedintelui partidului”

Rep.: Este periclitat scaunul d-lui Boc in fruntea PD-L?

L.B.: Din punctul meu de vedere, si cred cu tarie, fara sa gresesc, ca si din punct de vedere al organizatiei Salaj, nu se pune problema inlocuirii presedintelui partidului. Am cadea intr-o extrema greu de imaginat. Un partid care are presedinte prim-ministru, un partid care cu acest om in frunte a castigat toate ciclurile de alegeri la care a participat, a dus, pana la urma, PD-L la guvernare, nu stiu ce-si pot dori mai mult membrii de partid de la presedintele lor. Nu se pune problema. Mai mult, relatia corecta pe care premierul si presedintele partidului o are cu organizatia noastra ne va determina, sunt absolut convins, sa-i acordam in continuare sprijinul.

S.T.: Nu, cred ca ar fi absurd in acest moment sa ne gandim, din punctul meu de vedere, la alt presedinte al partidului. (…)

„Vina este a celor care, pana la urma, au adoptat aceste modificari, daca putem vorbi de o vina”

Rep.: Onor Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale mai multe modificari la L188 a statutului functionarului public. Este a treia incercare a Guvernelor Boc de a politiza, intr-un fel sau altul, institutiile publice…

L.B.: In ultimele zile, Curtea Constitutionala a reusit sa tina prima pagina a ziarelor din Romania prin cele doua decizii date, legate de neconstitutionalitatea unor articole din L188, respectiv legea de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate. Legat de prima decizie, care priveste statutul functionarilor publici, nu-mi permit sa comentez decizia Curtii Constitutionale. Ea este suverana. Din comunicatul de presa am constatat ca sunt patru articole, patru elemente de neconstitutionalitate din cele foarte multe ridicate de opozitie. Sunt chestiuni simple acolo. Vad ca la un moment dat considera ca si element de neconstitutionalitate de exemplu denumirea directorilor. Se leaga pur si simplu de o formulare, pana la urma.

Nu comentam decizia Curtii, e suverana. Asteptam motivarea si in baza motivarii, noi, Parlamentul, avem obligatia in cele 45 de zile sa venim cu modificarile necesare astfel incat legea sa poata fi promulgata. Ce mi se pare mie de comentat, daca pana la urma vrem sa comentam ceva, este efectul pe care-l produce aceasta decizie. Desi la prima vedere pe majoritatea celor care ne urmaresc pe noi la aceasta emisiune sau, stiu eu, au urmarit posturile de televiziune, nu-i prea intereseaza aceasta decizie. Dar, o mare parte a populatiei este afectata de aceasta decizie si pot sa ma explic…

Rep.: D-le Bode, este a treia oara cand Curtea Constitutionala spune ca, in esenta, Boc bate campii. Este a treia oara. Nu credeti ca aveti si dvs. o vina in modul in care se fac aceste acte normative? Va intreb direct.

L.B.: Avem si noi o vina, ca Parlament, de majoritatea care a adoptat aceasta decizie, pana la urma. S-au adoptat modificari la L188. Sigur, vina este a celor care, pana la urma, au adoptat aceste modificari, daca putem vorbi de o vina. Pana la urma, cred ca e foarte important si as vrea sa-mi continui ideea, ca in aceste institutii sa nu se creeze un vid de putere.

Rep.: Sa le explicam oamenilor. Directorii care sunt acum in functie sunt legali?

L.B.: Sunt doua categorii. Cei care au fost promovati in functiile de conducere din interiorul institutiilor si acestia nu au, din punctul meu de vedere, nicio problema, nici de legalitate, nici de alta natura. Iar cei care au fost promovati in baza concursurilor proveniti din exteriorul institutiei, acolo Guvernul cred ca trebuie sa gaseasca solutii, daca nu Parlamentul, intr-un termen cat mai scurt cu putinta, sa vina cu modificari pe baza motivarii Curtii. E greu sa raspund, ca-i legal sau ilegal, si ei au drept de semnatura sau nu au. Fiecare director a semnat un contract de management cu agentia nationala, cu ministerul de resort si ei trebuie sa decida ce fac in continuare. Sunt absolut convins ca in fiecare institutie publica deconcentrata, sa explicam oamenilor acest lucru, se va gasi solutia, in functie de situatia de acolo, ca cineva sa coordoneze aceasta activitate, fie si pe o perioada de interimat si sa aiba drept de semnatura. Pana la urma, functionarea institutiilor ne intereseaza sa nu fie perturbata. Colegii nostri si-au asumat acest risc in momentul in care au acceptat sa ocupe aceste functii ca la un moment dat pot interveni fie elemente de neconstitutionalitate, fie, ceea ce nu-mi doresc, o schimbare de majoritate si un alt guvern, cand ei vor trebui sa faca acest pas in spate.

Rep.: Eu, daca as fi in locul UDMR, as iesi de la guvernare in aceasta situatie. Nu stiu ce o sa faca ei, este treaba lor…

S.T.: De asta nu sunteti la UDMR…Este o decizie a Curtii Constitutionale. Nu vreau sa fac niciun fel de comentariu, pentru ca as face deliciul presei. (…)

La foc semiautomat

Rep.: Va fi „executat” dl. Berceanu?

L.B.: Nu sunt de acord cu afirmatia dvs. Executat, nu. Nici schimbat, nu. In PD-L nu se schimba oamenii prin executie. Se schimba dupa performanta.

Rep.: Va fi schimbat atunci sau nu?

L.B.: Nu.

S.T.: Nu.

Rep.: Ar trebui la varful PD-L sa existe o alta conducere decat cea care este acum?

L.B.: La varful PD-L va fi conducerea pe care o va desemna Conventia Nationala.

Rep.: Din punctul dvs. de vedere?

L.B.: Presedintele partidului trebuie sa ramana Emil Boc.

S.T.: Am spus. Nu ma repet. (…)

Rep.: Va doriti iesirea UDMR de la guvernare?

L.B.: Nu. (…)

Rep.: Este posibil in 2010 Andreea Vass candidat la Zalau, Lucian Bode la Simleu, la parlamentare?

S.T.: Cred ca in acest moment daca discutam de Lucian Bode, este un om care a preluat partidul intr-un moment foarte delicat, de criza, si sincer a fost peste asteptarile mele si de aceea am spus si voi spune ca atata timp va conduce partidul, voi fi si eu alaturi de el. Nu voi fi doar primarul Simleului.

L.B.: Noi avem ca obiectiv si cei care vor candida la alegerile interne din cadrul organizatiei sunt convins ca vor avea acelasi obiectiv: castigarea alegerilor locale. Unde va candida Andreea Vass, ea trebuie sa se decida in ce zona va dori sa mearga. Deocamdata, Andreea Vass, cu expertiza pe care o are, din mediul academic, este utila premierului Emil Boc, fiind consiliera personala a domniei sale. (…)

Rep.: Veti candida la presedintia PD-L Salaj?

L.B.: Am spus acest lucru in urma cu cateva saptamani. (…) Da, voi candida si sunt absolut convins ca impreuna cu cei care am preluat aceasta organizatie in urma cu doi ani, putem sa ne propunem, fara sa gresim, ca PD-L in 2012 sa fie principala forta politica a judetului Salaj. (…)

S.T.: Nu voi candida la presedintia PD-L Salaj. Am raspuns inainte, voi face echipa cu Lucian Bode. Voi candida la functia de prim-vicepresedinte. (…)

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »