Lovitura de teatru! Alegerile nu vor fi comasate

Magazin Salajean 26 ianuarie 2012 0

Lovitura de teatru! Alegerile nu vor fi comasateCurtea Constitutionala a decis, ieri, ca legea privind comasarea alegerilor este neconstitutionala. Instanta a admis astfel sesizarea USL, care a sustinut ca prin aceasta lege Guvernul a nesocotit prevederea constitutionala potrivit careia Parlamentul este unica autoritate legiuitoare, dar si reglementarile europene potrivit carora legislatia electorala nu poate fi modificata.

In urma cu o saptamana, pe 18 ianuarie, CCR a decis sa amane dezbaterile, pentru a solicita Guvernului informatii suplimentare privind impactul economic al comasarii alegerilor locale si parlamentare, avand in vedere ca in expunerea de motive a actului normativ se arata ca organizarea separata a alegerilor ar avea un impact financiar asupra cheltuielilor din bugetul de stat mai mare decat daca acestea ar avea loc in acelasi timp.

Curtea a inceput din 12 ianuarie discutiile pe marginea contestatiei opozitiei, insa dezbaterile au fost si atunci amanate o saptamana.

Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament pe proiectul de lege care vizeaza comasarea alegerilor parlamentare si locale pe 15 decembrie 2011.

USL spune in sesizarea catre CCR privind Legea comasarii, depusa la sfarsitul lunii decembrie 2011, ca Guvernul a nesocotit prevederea constitutionala potrivit careia Parlamentul este unica autoritate legiuitoare, dar si reglementarile europene potrivit carora legislatia electorala nu poate fi modificata decat cu minim 12 luni inainte de alegeri.

In opinia presedintelui PDL Salaj, deputatul Lucian Bode, democrat-liberalii nu au alta alternativa decat sa respecte decizia CCR. Vom respecta decizia Curtii, insa asteptam motivarea acestei hotarari. Deciziile Curtii nu se comenteaza, ele sunt obligatorii pentru toata lumea, spune deputatul.

Cat priveste consecintele deciziei CCR asupra viitorului PDL Salaj, Lucian Bode sustine ca democrat-liberalii sunt cat se poate de pregatiti pentru alegerilor locale care vor avea loc in prima duminica a lunii iunie. Daca vorbim despre PDL Salaj, candidaturile la alegerile locale sunt cunoscute, cel putin pentru fotoliile de primar. Urmeaza sa definitivam, in cel mai scurt timp, lista cu candidatii la Consiliul Judetean si, implicit, la consiliile locale din judet, a mai facut cunoscut democrat-liberalul.

Decizia Curtii Constitutionale confirma faptul ca alegerile comasate erau un act politic antidemocratic. Prin comasare, guvernul Boc, sustinut nemijlocit de UDMR, ar fi aruncat fara ezitare Romania in zona democratiilor africane, cu procese electorale haotice si cu schimbari legislative facute pentru a favoriza puterea in preajma alegerilor, subliniaza, pe de alta parte, deputatul PNL Salaj, Mirel Talos. Parlamentarul este de parere, de asemenea, ca decizia este o satisfactie pentru romanii curajosi care au iesit in strada pentru a protesta impotriva majoritatii PDL-UDMR-UNPR. Este inca o lovitura data majoritatii si Guvernului, si inca un motiv pentru domnul Boc sa faca pasul onorabil inapoi, mai ales ca penibilul prim-ministru profesor de drept constitutional a confirmat inca o data incompetenta de care da dovada inclusiv in propria lui profesie. Decizia Curtii Constitutionale, pentru opozitie, nu inseamna insa o slabire a presiunii pe care o exercitam asupra Guvernului, ci o crestere a acesteia, singura solutie pentru Romania fiind in continuare alegerile anticipate, a incheiat liberalul.

Pana la cunoasterea motivarii CCR privind neconstitutionalitatea prevederilor legii privind comasarea alegerilor, efectul deciziei judecatorilor constitutionali este ca alegerile locale vor avea loc la termen, adica la vara odata cu expirarea mandatelor alesilor locali.

Ramane insa de vazut care este motivarea Curtii, deoarece in functie de aceasta se vor putea deschide mai multe variante politice. Astfel, daca CCR a considerat ca este neconstitutionala in sine organizarea simultana a scrutinului local si a celui parlamentar, urmarea ar putea fi aceea ca Guvernul va putea sa argumenteze public ca nu poate demisiona pentru a organiza alegeri parlamentare anticipate, dat fiind ca acestea s-ar suprapune cu cele locale.

Pe de alta parte insa, daca CCR va motiva ca legea comasarii este neconstitutionala deoarece ea presupunea prelungirea nejustificata a mandatelor alesilor locali, alegerile comasate ar ramane in continuare un scenariu viabil. Aceasta pentru ca, printr-o eventuala cadere a Guvernului (prin demisie sau motiune de cenzura), s-ar declansa procedurile pentru organizarea de parlamentare anticipate, care ar putea avea loc in acelasi timp cu alegerile locale. Organizarea acestora in vara ramane astfel singura certitudine dupa decizia Curtii, pana la publicarea motivatiei acesteia.

USL spunea in sesizarea catre CCR privind Legea comasarii, depusa la sfarsitul lunii decembrie 2011, ca Guvernul a nesocotit prevederea constitutionala potrivit careia Parlamentul este unica autoritate legiuitoare,dar si reglementarile europene potrivit carora legislatia electorala nu poate fi modificata decat cu minim 12 luni inainte de alegeri.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »