Greu la deal cu europarlamentarele

Magazin Salajean 19 noiembrie 2007 0

Greu la deal cu europarlamentarele

Consiliul Judetean Salaj a fost gazda, saptamana trecuta, a unei noi editii a Colocviilor Magazin Salajean. Evident, aflandu-ne in campanie electorala, tema acestei editii a intalnirii noastre a vizat, pe de o parte, campania pentru alegerile europarlamentare din 25 noiembrie, iar pe de alta parte, referendumul pentru votul uninominal propus de presedintele Traian Basescu, care, asa cum se stie, va avea loc tot in 25 noiembrie. Participanti: din partea PSD Salaj, presedintele organizatiei judetene, Tiberiu Marc si Simona Trif – Dan, candidatul acestei organizatii la alegerile din 25 noiembrie; din partea PD Salaj, secretarul general al organizatiei judetene, Lucian Bode si consilierul municipal Cristian Birsan; din partea PNL Salaj, purtatorul de cuvant al organizatiei judetene, Dorel Oros; din partea UDMR Salaj, Szilagyi Robert, membru in stafful judetean de campanie al acestui partid; din partea PNTCD Salaj, presedintele organizatiei judetene, Virgil Turcas si purtatorul de cuvant al acestei organizatii, Marin Pop. Din partea ziarului Magazin Salajean au participat la aceasta dezbatere Daniel Muresan, Olivian Vadan si Daniel Sauca.

Nota bene: pentru fiecare intrebare pusa de noi, fiecare partid a avut la dispozitie trei minute pentru raspuns. La redarea raspunsurilor nu am facut nici un fel de modificari, cu exceptia unor discordante ce tin de oralitatea discursului.

Prima intrebare. Si cea mai grea

Rep.: Ce este Parlamentul European in viziunea fiecaruia dintre dvs.?

Dorel Oros: Parlamentul European reprezinta interesele celor 450 de milioane de locuitori ai Uniunii Europene. E bine sa se stie ca parlamentarii europeni se aleg o data la cinci ani si ca in Parlamentul European (PE) exista o serie de fractiuni, sapte la numar la ora actuala, si o serie de reprezentanti independenti. Parlamentarii europeni provin din 160 de partide politice diferite, nationale. In urma alegerilor din iunie 2004, Parlamentul European are 732 de membri. Este pragul maxim adoptat de Uniunea Europeana. Dupa aderarea Romaniei si Bulgariei numarul europarlamentarilor a crescut, dar se va reveni la vechiul numar din 2009. Pragul maxim de deputati dintr-o tara este de 99, iar pragul minim cel de patru deputati. Trei ar fi puterile importante pe care le are Parlamentul European, si anume puterea legislativa (impreuna cu Consiliul Europei adopta legislatia UE), a doua putere fiind cea bugetara (PE impreuna cu Consiliul sunt organe bugetare ale UE, iar Comisia Europeana intocmeste proiectul de buget, PE si Consiliul au puterea de a efectua modificari si de a le adopta), iar a treia putere a PE este puterea de control democratic asupra Comisiei Europene, prin validarea comisarilor europeni desemnati de catre statele membre.

Rep.: Va puteti referi si la valoarea Parlamentului European, nu numai la structura lui?

Dorel Oros: Fiecare dintre cei prezenti aici avem un culoar politic prin care suntem reprezentati in Parlamentul European. Din punct de vedere al PNL, noi avem un succes deosebit, prin faptul ca avem un vicepresedinte al grupului liberal din PE.

Lucian Bode: In ceea ce priveste PD, o sa-mi permiteti sa nu ma refer la modul in care este organizat Parlamentul European, cu siguranta toate partidele prezente aici sunt in cunostinta si stiu ce atributii are PE si cum este organizat. PE reprezinta cetatenii din statele membre ale UE. As vrea doar sa subliniez, avand in vedere si evenimentele care au avut loc in ultima perioada, si ma refer la cele intamplate in Italia cu cetatenii romani, urmatorul lucru: PE are un rol consultativ cand este vorba de domenii sensibile, cum ar fi politica fiscala, politica in domeniul concurentei industriale, politica agricola comuna, anumite aspecte referitoare la politica sociala si cea de protectie a mediului, majoritatea problemelor legate de securitate, de justitie, regimul vizelor, politici in domeniul imigratiei. Dintre domeniile in care PE este colegislator se numara: interzicerea discriminarii pe motive nationaliste, adoptarea si implementarea programelor de mediu, masuri in domeniul veterinar si fitosanitar s.a Am vrut sa subliniez acest lucru, ca si rol al PE. In ceea ce priveste PD, dupa cum stiti, face parte din familia PPE. Este cel mai numeros grup din PE in acest moment si, pe langa comisari importanti, si as vrea sa-l amintesc pe Frattini, comisarul pentru Justitie, detine functii cheie in conducerea Europei, membri care provin din randul PPE, al popularilor europeni. Suntem convinsi ca, dupa alegerile din 25 noiembrie, Romania, prin PD, va reusi sa aduca un aport important, un numar important de parlamentari europeni care sa duca la cresterea numarului parlamentarilor din grupul PPE. Noi ne propunem sa trimitem in PE 12-14 parlamentari din randurile PD.

Simona Dan-Trif: Poate ar fi bine sa precizam aici ca alaturi de Consiliul Uniunii Europene sau Consiliul de Ministri, cum i se mai spune, PE este parte a Legislativului UE. Totusi, trebuie facuta distinctia intre Consiliul UE si Consiliul de Ministri, in care sunt reprezentati din oficiu sefii de stat si de guverne, si PE. In timp ce in Consiliul UE este reprezentat statul, in PE sunt reprezentate comunitatile, oamenii. Cred ca de aici ar trebui sa incepem si discutia noastra, de la faptul ca in PE sunt reprezentati cetatenii statelor membre ale UE. PE are puteri legislative destul de reduse. Un parlamentar european are alte atributii.

Tiberiu Marc: Exista doua diferente fata de parlamentul national. Parlamentarii europeni nu au initiativa legislativa si puterile lor legislative sunt practice minime. Nici nu putem discuta de asa ceva. Iar in al doilea rand, partea de lobby este un element important, pentru ca in grupurile parlamentare europene vor ajunge parlamentarii alesi in Romania, si aici se va putea vedea in ce mod, fiecare dintre ei, pot reprezenta in mod direct interesele Romaniei, tinand seama de orientarile care sunt destul de diferite ale grupurilor din PE. Suntem acum intr-o situatie interesanta, in care cel mai mare grup parlamentar ia decizii impotriva Romaniei, iar un alt grup parlamentar, al socialistilor europeni, este cel care sustine un anumit interes al tarii noastre, legat de o rezolutie care chiar astazi (n.r. joi) trebuie sa primeasca un vot final.

Virgil Turcas: PE este una dintre cele mai importante institutii ale UE, care, desigur, cum au si spus si colegii nostri, reprezinta interese, nu interesele absolute ale tuturor cetatenilor statelor membre ale UE. Aici ar trebui sa fac si o precizare, pentru a transa lucrurile referitor la aceste atributii. PE este un organism legislativ secundar, comparativ cu Consiliul UE. Trebuie sa intelegem cu totii ca de aici decurg anumite diferente in comparatie cu parlamentele nationale, dar, sigur are si anumite atributii sau roluri in exercitiul bugetar al UE, dar si alte roluri legislative destul de importante. Pentru ca reprezentam un partid crestin-democrat, PNTCD, care a avut relatii adanci cu ceea ce inseamna constituirea UE, cu ideea fondarii UE, trebuie sa amintesc si faptul ca parintii fondatori ai UE provin din aceasta zona crestin-democrata. Trebuie sa ii amintim aici pe Jean Monnet, pe Konrad Adenauer, Robert Schumann si chiar pe Alcide De Gasperi din Italia. Este important acest lucru, pentru ca de aici s-au conturat si s-au maturizat, ani la rand, aceste institutii ale UE, printre care si PE, unde iata si noi, Romania, dupa 18 ani, avem parlamentari europeni, care ne pot reprezenta interesele. Speram ca de aceasta data si crestin-democratia din Romania sa aiba reprezentati in UE, pentru ca noi spunem ca cei care au luptat cel mai mult pentru aceste deziderate, primii care au vorbit, dupa 1990, despre UE, despre ce inseamna racordarea tarii noastre la valorile occidentale, am fost noi, PNTCD. In consecinta, speram ca vom avea si noi minim doi europarlamentari.

Szilagyi Robert: UDMR are in viziune sa aiba macar doi europarlamentari. In primul rand as vrea sa spun ca PE, dupa Consiliul European, este cea mai importanta institutie din cadrul UE, deoarece, dupa cum stim, Consiliul este puterea executiva, iar PE puterea legislativa. Trebuie sa avem in vedere si anumite procese prin care a trecut intreaga institutie, cum a spus si colegul de la PNTCD, incepand din 1948 cu Planul Marshall, in continuare in 1956 Tratatul de la Roma. Dupa cum stiti, in 1994, Tratatul de la Maastricht sa, dar, totusi, ramane institutia aproape cea mai importanta dupa Consiliu. Noi speram ca macar doi reprezentanti de-ai nostri vor fi acolo, cum stiti, dl. Frunda este cunoscut pe plan european si dl. Sogor de opt ani a reusit sa se faca auzit.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »