Gheorghe Pop se ia de Boc

Magazin Salajean 18 mai 2010 0

Gheorghe Pop se ia de Boc

Intr-o interpelare adresata ieri primului ministru, Emil Boc, senatorul PSD Salaj, Gheorghe Pop, a abordat subiectul privind numarul mare de salajeni, aflati in razboi cu bancile. Tin, in mod deosebit, sa va aduc la cunostinta un aspect deloc de neglijat, pe care cu siguranta il cunoasteti, insa in momentul de fata a devenit un fenomen. Bancile au inceput razboiul cu datornicii. Ajunsi in imposibilitatea de a-si plati ratele, tot mai multi salajeni risca sa-si piarda locuintele. Un numar de 46 de salajeni au fost executati silit in primul trimestru al anului 2010 si se preconizeaza o crestere exponentiala, datorita situatiei in care ne aflam in acest moment. Reprezentantii bancilor declara: << In prima instanta, incercam sa venim in intampinarea celor care au probleme cu rambursarea creditelor, oferindu-le refinantari, reesalonari ori perioade de gratie.

De cele mai multe ori, bunurile scoase la licitatie isi gasesc greu un nou proprietar >>, arata senatorul in interpelare. In opinia acestuia, gradul ridicat de indatorare si ajustarea in continuare a veniturilor, nu vor permite reluarea rapida a creditarii si va pune mai multa presiune asupra restantelor, care s-au triplat. Avand in vedere toate aceste aspecte, constatam ca avem de-a face cu un fenomen social-economic. In consecinta, ar trebui ca cineva sa se aplece si asupra acestei problematici si sa vina, oarecum, in ajutorul nu doar al bancilor, ci si al cetatenilor ajunsi in atare situatie. Si acestia sunt ai nostri, sunt cetateni romani si nu este corect ca societatea sa-i respinga ca pe niste paria, doar pentru faptul ca si-au facut un calcul corect per venit si au contractat credite intr-o perioada anterioara crizei, mai spune Gheorghe Pop.

Parlamentarul considera, de asemenea, ca politica bancilor este total inadecvata nu doar actualului context economic moment, ci si altor perioade, in care ar fi existat o crestere economica. Tinand cont de faptul ca nu fac publice licitatiile, consider ca vaicareala bancilor este gratuita, deoarece ei sunt indestulati si in situatia in care – dupa cum declara un bun lucrator de banca pe posturile de televiziune – << noi suntem multumiti chiar daca apartamentul se vinde cu 4.000 de euro, daca atat este datoria beneficiarului creditului catre noi >>.

Sunt de parere ca este o bataie de joc la adresa dreptului de proprietate, iar prin lipsa de publicitate in presa locala, sau mai bine zis prin lipsa folosirii tuturor modalitatilor de publicitate in plan local, este clar ca se urmareste o vanzare in detrimentul proprietarului si, in consecinta, este o licitatie cu vicii ascunse tendentioase. Afisarea pe un site bancar nu este suficienta, cumparatori sunt si in randul celor care nu au internet, aviz egalitatii de sanse, a incheiat Gheorghe Pop interpelarea, nu inainte de a-i solicita lui Emil Boc un punct de vedere si, totodata, luarea unei atitudini pe marginea acestui subiect, astfel incat Banca Nationala, dar si restul bancilor, sa adopte o politica transparenta in ceea ce priveste licitatiile ascunse.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »