“Finalul acestui mandat de deputat este, mai degrabă, începutul unui nou drum”

– interviu cu preşedintele PDL Sălaj, deputatul Lucian Bode –

Reporter: Domnule Bode, aţi ajuns la finalul primului dumneavoastră mandat de deputat. Şi veniţi din nou în faţa oamenilor care v-au ales.
Lucian Bode: Da, întradevăr am o datorie morală de a veni din nou în faţa alegătorilor mei, însă de această dată vin cu un bilanţ al mandatului meu. Consider că cei pe care i-am reprezentat în Parlamentul României trebuie să îmi cunoască activitatea din ultimii 4 ani şi eventualele lor acţiuni sau inacţiuni la alegerile din această toamnă de decurgă de aici.
Rep.: Să înţeleg că acum veniţi cu un bilanţ de activitate parlamentară?
L. B.: Vreau să merg în faţa oamenilor cu un raport complet al activității mele, indiferent că vorbim de activitatea parlamentară, de activitatea desfășurată în calitate de Ministru al Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri sau de ce nu, de activitatea desfășurată în teritoriu.
Rep.: Aș prefera să dezbatem aceste subiecte în ordinea enunțată de dumneavoastră. Cum arată bilanțul activității depuse în Parlamentul României de către deputatul Lucian Bode?
L. B.: Dați-mi voie să vă spun că întreaga mea activitate parlamentară a gravitat în jurul unui principiu simplu: consultarea. Indiferent că vorbim de autorități publice locale, ONG-uri și bineinteles reprezentanți ai diverselor clase sociale, am încercat să țin cont de nevoile lor pentru a asigura eficiența acțiunilor mele în Parlamentul României. Și aceste demersuri mi-au permis să mă implic, în cunoștință de cauză, în proiecte legislative noi sau amendarea unor legi deja existente din varii domenii.
Sunt unul din inițiatorii şi susţinătorii Legii Camerelor Agricole, o lege care vine în sprijinul tuturor agricultorilor, acest proiect fiind unul pe care mi l-am asumat prin programul prezentat alegătorilor în campania electorală din 2008. M-am implicat în modificarea Legii Arhivelor Naționale, astfel încât fiecare cetățean angajat la o intreprindere căreia i s-a declarat falimentul (IAS, IPL) să poată solicita unui operator economic autorizat în prestarea de servicii arhivistice eliberarea unor copii, certificate sau extrase prvind drepturile referitoare la stagiile de cotizare la asigurările sociale.
M-am implicat în elaborarea sau modificarea unor legi prvind condițiile de învățare și protecția familiei. Sunt unul din inițiatorii proiectului de modificare a Legii nr. 217/2003 privind combaterea violenței în familie și a proiectelor de lege cu privire la obligativitatea uniformei școlare și pachetele alimentare pentru elevi. În ce privește Codul Penal, am adus un amendament la art. 239, referitor la ultraj, astfel încât această infracțiune să fie pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
Rep.: Cum arată activitatea dumneavoastră în cifre?
L. B.: In cifre activitatea mea parlamentara arata astfel:28 de initiative legislative; peste 3.000 de voturi exprimate in sedinte; 84,6% prezenta la votul final (conform ultimului raport IPP), contribuind astfel la clasarea parlamentarilor din Judetul Salaj pe prima pozitie in clasamentul judetelor la nivel national; peste 300 de audiente la cele doua Birouri Parlamentare.
Rep.: Ce puteți îmi spuneți de activitatea desfășurată de dumneavoastră în calitate de ministru?
L. B.: Funcţia de Ministru al Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri mi-a adus însă responsabilităţi pe măsura postului. Am reuşit din fericire să mă adaptez exigenţelor acestui minister, să-i înţeleg mecanismele şi să-mi stabilesc un plan de acţiuni clar şi coerent.
Mi-am concentrat eforturile pentru a putea acţiona cât mai eficient pe trei paliere generale, şi anume: continuarea reformelor profunde în sistemul energetic naţional; eficientizarea companiilor de stat prin listarea unor pachete minoritare de acțiuni pe Bursă şi introducerea managementului profesionist; sprijinirea mediului de afaceri, în special sprijinirea tinerilor antreprenori. Mai mult, am încercat să contribui la creşterea transparenţei activităţii Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, prin înfiinţarea unei camere de presă, de unde toate agenţiile media să poată transmite permanent informaţii către populaţie. În continuare, am publicat pe internet toate cheltuielile făcute de minister şi de companiile aflate în subordinea ministerului. La fel şi în cazul salariilor şi al achiziţiilor.
De asemenea, am acordat o atenţie deosebită companiilor care au investit în România şi care au creat locuri de muncă. În acest sens, am avut întâlniri de lucru cu reprezentanţii mai multor companii, printer care OMV Petrom, Lukoil România, Mittal Steel Galați, Dacia Renault, dar şi cu echipele de management ale companiilor Tenaris-Silcotub şi Michelin România, acestea din urmă fiind marii angajatori ai Sălajului.
În calitate de ministru am avut întâlniri cu cele mai importante misiuni diplomatice acreditate la București. Printre acestea menționez întâlnirea cu ambasadorul Marii Britanii, al Germaniei, al Chinei și al Qatarului.
În linii mari, activitatea mea s-a concentrat aşadar pe continuarea reformelor, pe deschiderea instituţiei spre cetăţean şi pe promovarea unor programe care să aducă plus valoare la nivelul societăţii.

Rep.: Aș vrea să vorbim puțin și despre proiectele în care ați fost implicat sau pe care le-ați sprijinit la nivelul colegiului pe care îl reprezentați.

L. B.: La nivelul colegiului Șimleu Silvaniei, prin programe guvernamentale şi prin asigurarea cofinanţării pentru programe europene o serie de obiective, precum: peste 100 de km de drum național modernizat la standarde de drum european, din care 46 de km între Hereclean – Şimleu Silvaniei – Nuşfalãu – Halmãşd (limita cu județul Bihor); zeci de km de drumuri județene şi comunale reabilitate prin programe guvernamentale (ex: HG 577/1997); peste 120 de km de drumuri comunale reabilitate prin programe europene (ex: măsura 322); 6 drumuri forestiere reabilitate prin fonduri europene (ex:măsura 125); 7 baze sportive finanțate prin OG 7/ 2006; 8 rețele noi de alimentare cu apã, respectiv sisteme de canalizare; 4 săli de sport noi, construite prin Compania Națională de Investiții (din cele 5 construite în total în județul Sălaj); 11 cãmine culturale reabilitate din temelii, precum şi o casã de culturã nouã în Şimleu Silvaniei; 6 centre de marketing turistic; peste 700 de proiecte (din 1504 în total la nivelul județului) finanțate de Ministerul Agriculturii prin Agenția de Plãţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.
Valoarea totală a investiţiilor implementate în Colegiul Uninominal Nr. 1 Şimleu Silvaniei depăşeşte suma de 100 de milioane de euro.

Rep.: Credeți că ați reușit să vă atingeți obiectivele propuse la preluarea mandatului?

L. B.: Dacă vorbim despre promisiunile pe care le-am făcut în campania electorală din 2008, pot spune că sunt mulțumit. Atunci mi-am asumat în fața oamenilor trei obiective: pensia social minimă de 350 RON, care astăzi este o realitate; Programul de Informare și Consiliere a Agricultorilor din Sălaj (PICDAS), care stă practic la baza Legii Camerelor Agricole și dezvoltarea infrastructurii din colegiul Șimleu Silvaniei. La capitolul infrastructură aș putea spune că ar mai fi multe de făcut; în același timp pot să spun că în anii de când am preluat mandatul de deputat s-au făcut foarte multe investiții utile pentru comunitățile pe care le reprezint. Sunt așadar mulțumit că am contribuit la modernizarea și dezvoltarea localităților din colegiul Șimleu Silvaniei.

Rep.: Dacă tot am vorbit până acum despre realizări, aș vrea să îmi spuneți care considerați că este cel mai mare eșec al mandatului dumneavoastră?

L. B.: E foarte dificil să vă răspund la această întrebare. Aș putea să vă spun că orice acțiune pe care am întreprins-o în calitate de parlamentar și care nu a ajuns la rezultatul pe care mi l-am dorit o consider un eșec.

Rep.: Care sunt gândurile dumneavoastră pentru viitorul mandat?
L. B.: Sunt conştient că au mai rămas multe de făcut. Că nevoile oamenilor nu se rezumă doar la investiţii tangibile care să le sporească confortul, ci tind spre implementarea unor condiţii legislative, standarde de infrastructură şi deziderate sociale ce ţin de o Românie cu adevărat europeană!
Tocmai de aceea, finalul acestui mandat de deputat e mai degrabă începutul unui nou drum, alături de alegătorii mei, spre atingerea acelor obiective pe care cu toţii ni le dorim. (P)

20 Thoughts to ““Finalul acestui mandat de deputat este, mai degrabă, începutul unui nou drum””

  1. Anonim

    drumul pe care il incepi duce la poarta s.c. electica .cititor de contoare daca il prinzi si pe ala

  2. noroc multa sa ai domnu deputat, sa fim mandri ca avem un ministru din salaj.
    io nu v-am votat da am fost madru cand vo pus ministru.
    doamne ajuta-va

  3. ion

    Apai si eu zac tat ase; ,,noroc multa,,bade Bode,mai ales ca mai nou conform butatdei ,,numele prostilor pe toate gardurile,,tie ti se potrivestea cea cu ,,chipul prostului pe toate afisele,,.Tu chiar crezi ca daca minti pe afise noi nu stim ca minti si in realitate ? ,,Noroc multa,,…

  4. guthi

    ,,… alaturi de alegatorii mei” . La care alegatori te referi? Fostii(si viitorii) colegi de la Electrica?

  5. c

    Scaderea salariilor si pensiilor fac parte tot din realizari.

  6. Anonim

    Bine ca au marit psdistii salariile cu ,, -20%” Li se potriveste romanilor DD , ca o manusa

  7. viorel

    Are nevoie de mult noroc. sansa mare e ca s-ar putea ca USL sa nu reuseasca 50 % IN SIMLEU. Daca se continua descoperirea hotiei portocalii ar putea avea nesansa sa incheie deplasarile la parlament.

  8. pt cei care voteaza cu Fitu

    deci angajarea fratelui tau de la statutul de paznic la mistreti la vames in Zalau nu este o realizare?

  9. Anonim

    D-nul inginer Bode esti nu habarnist rad toti electricienii de la electrica de tine de cand erai acolo mare scula in bascula si ai vazut si ti 3 fire de curent la un intrerupator si ai zis ca este rtei fazic!!!vai de capul tau pe ce lume traiesti

  10. consatean de-al sau

    bagauai p..a in cur(v)a de mata.mars la electrica si imparte facturile de curent.laba trista

  11. Ioan C.

    Despre drumul Nusfalau – Boghis – Valcau -Sag – Ciucea, nimic, nici la trecut , nici la viitor. Grava scapare, avand in vedere ca strabate jumatate din Colegiul Simleu.

  12. ion

    Ei, vezi mai bade Bode ?

  13. emil

    bode o sa mai iesi tu deputat cind teor vota la tine in sat. ca am inteles ca acolo cele mai multe voturi le ara partidul poporului

  14. Anonim

    Dute mai securis sub acoperire, ce te lauzi ca îi meritul tau asfaltarea tronsonului Alejd- Zalau , oare din bai cu se face acea investitie, nu va este rusine, sa va atribuiti unele merite pe care nu le aveti. Sunteti niste criminali de suflete ale oamenilor, sunteti ademneniti de deavolul , esti un deavol care umbli printre oameni , de ce nu te lauzi cu interventiile pe la Politie si Procuori, pentru a musamaliza unele dosare ale celor care sînt niste gunoaie ca si tine .De ce nu te lauzi ca pe umflatul ala de fratele tău , care are o moaca de alcolist , l-ai angajat la vama, vai de capul vostru.

  15. vanatorul

    pasarea,mala viseaza!!!!!!

  16. Anonim

    Deja ai inceput sa iti platesti articole??? E fain sa te lauzi singur? Macar e semnat articolul ca fiind unul publicitar (P).

  17. sasu

    in afara faptului ca te-ai infruptat si tu din oala cu smantana, nimic altceva; ca inginer:un incompetent profesional, ca lider de sindicat: o nulitate, ca ministru un anonim; ca parlamentar :un hot;
    deci , ai curaj sa candidezi; probabil ca da , stiind ca vei fura la vot;

  18. ana

    in calitate de coleg din electrica te sfatuiesc sa renunti; ai devenit arogant si nesuferit; ca prost ai fost intodeauna;

Leave a Comment