EXCLUSIV! Instanța supremă a decis: Primarul Radu Căpîlnașiu poate candida pentru un nou mandat

Andreea Vilcovschi

Starea de tensiune întreținută de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție prin amânarea, cu aproape o lună, a pronunțării în procesul Radu Căpîlnașiu versus Agenția Națională de Integritate a luat sfârșit. “Instanța supremă a admis, marți, recursul formulat de către primarul Zalăului, a casat sentința Curții de Apel Cluj și a rejudecat cauza. Astfel a admis acțiunea părții declarante și a anulat raportul de evaluare al ANI”, ne-au declarat reprezentanții Înaltei Curți.
Soluția îi permite edilului să rămână în funcția de primar, dacă va câștiga alegerile locale din 5 iunie.
Contactat, primarul Radu Căpîlnașiu s-a arătat mai mult decât încântat de decizia instanței: “S-a văzut și din modificările aduse legii că este anormal ca primarul să nu poată reprezenta comunitatea în adunarea generală a acționarilor unei societăți aflate în subordinea consiliilor locale. În acest moment există o serie de documente legislative care fac referire la incompatibilitate, dar ar trebui toate unificate, pentru a exista o singură lege, una clară și explicită, care să nu lase loc de interpretări”.
Reamintim că în noiembrie 2013, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa într-un comunicat de presă că primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 17 mai 2010-1 august 2013, precum şi în perioada 26 iulie 2010-noiembrie 2013, întrucât a deţinut, simultan, funcţia de primar al Zalăului şi calitatea de reprezentant al municipiului Zalău în cadrul Adunării Generale a Asociaţilor SC E-Star Distriterm SRL, precum şi în cadrul Adunării Generale a Asociaţilor SC Citadin Zalău SRL. „Astfel, acesta a încălcat dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora funcţia de primar este incompatibilă cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local”, precizau oficialii ANI.
În replică la constatările Agenţiei, edilul a precizat că nu face parte din AGA a Citadin Zalău şi a pus totul pe seama unor „date greşite ale Oficiului Registrului Comerţului Sălaj” care „au fost preluate de ANI fără să le fi fost verificată acurateţea”. Radu Căpîlnaşiu a mai spus că „în calitate de primar am fost împuternicit de Consiliul Local al municipiului Zalău să semnez actele de înfiinţare a societăţii (Citadin – n.red.), iar de Adunarea generală a Acţionarilor SC Citadin Zalău am fost împuternicit să semnez contractul de manager”.
În ceea ce priveşte starea de incompatibilitate cu calitatea de membru în AGA la E-Star, primarul susţinea că este „o informaţie incorectă”. „Există două legi – Legea 161/2003 şi 15/1990; una stabileşte situaţiile de incompatibilitate cu calitatea de membru în CA al societăţilor comerciale şi de membru în AGA, iar cealaltă defineşte societăţile comerciale de interes local, care au ca şi acţionar unitatea administrativ-teritorială. Prin statut, acţionariatul şi conducerea societăţii despre care vorbim sunt asigurate de firma maghiară”, a spus edilul zălăuan, adăugând că este vorba despre o funcţie neremunerată.
Ca urmare, Radu Căpîlnaşiu a contestat la Tribunalul Sălaj raportul ANI, „pentru ca situaţia să fie clarificată în condiţiile legislaţiei în vigoare”. Instanţa şi-a declinat competenţa în soluţionarea cauzei în favoarea Curţii de Apel, care a respins, mai apoi, contestaţia. Edilul nu s-a oprit aici, aşa că a făcut recurs la decizia magistraţilor clujeni, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Soluţia instanţei supreme, aşteptată pentru data de 31 martie, a fost amânată, într-o primă fază până în 14 aprilie, pentru ca mai apoi să se acorde un nou termen, pentru 26 aprilie.

2 Thoughts to “EXCLUSIV! Instanța supremă a decis: Primarul Radu Căpîlnașiu poate candida pentru un nou mandat”

  1. Anonim

    Nu stiu daca e foarte fericit… Cu sentinta nefavorabila scapa mai repede de primarie, ASA mai are 40 de zile…Ultimele din cei 12 ani de incopetenta!

  2. ANONIM

    Nu considerati ca este suficient cat a fost ? Mai lasati si pe alti.

Leave a Comment