Europarlamentarul Daniel Buda: “Situația crescătorilor de animale din Sălaj este disperată!”

Europarlamentarul Daniel Buda, membru în Comisia pentru Agricultură și dezvoltare Rurală din Parlamentul European, dar și în alte patru comisii importante, s-a aflat, joi, la Zalău, unde a prezentat în cadrul conferinței de presă de la sediul PNL câteva aspecte legate de problemele extrem de grave cu care se confruntă fermierii și agricultorii din zona de Nord-Vest, implicit și cei din Sălaj. După ce a vizitat județele Bihor, Satu Mare, Maramureș  și Bistrița-Năsăud, europarlamentarul a prezentat câteva concluzii de-a dreptul îngrijorătoare, referitoare în special la situația existentă în prezent în sfera crescătorilor de porci și păsări. Europarlamentarul a dezvăluit un fapt extrem de grav, anume că unele autorități locale subminează, practic, prin măsurile pe cale le iau în consiliile locale, economia pe acest segment. Înainte de aceasta însă, Daniel Buda a vorbit despre măsurile absurde pe care autoritățile române continuă să le ia în acest domeniu, lipsa de sprijin dar și omisiunea de a lua decizii și a semna hotărâri care pot pune într-un real pericol banii europeni

„Fac un apel către sălăjeni: cumpărați carne din producția românească!”

În urma discuțiilor cu crescătorii de porci, nu doar cei din Sălaj, ci și cei din întreaga regiune, lansez un apel extrem de important ministrului Petre Daea, de a lămuri o dată pentru totdeauna situația pe << bunăstarea >> sectorului de creștere a porcilor și păsărilor. Oamenii nu știu efectiv pe ce resurse financiare se pot baza pe viitor, ceea ce este inadmisibil în condițiile în care banii europeni există. Acest ordin al ministrului pentru programul de bunăstare nu a fost încă semnat și ministrul Daea riscă, dacă vine cu acest ordin în luna mai, deși el trebuia semnat pentru a intra în vigoare încă din ianuarie, să dea banii europeni înapoi, pentru că este inadmisibil ca tu să vii în pragul verii să reglementezi o conduită ce trebuia să intre în vigoare în ianuarie. Legea se va aplica din acel moment, nu și pentru trecut. Îi cer să reglementeze cât se poate de clar legislația în privința crescătorilor de porci. Se produc situații halucinante, prin care fermierii sunt sancționați în prezent pentru acțiuni pe care le-au întreprins în 2014 de exemplu, deși legea în baza căreia se aplică sancțiunile este apărută în 2017. Nu poți să respecți o legislație, alta decât cea în vigoare la momentul respectiv”, a spus Daniel Buda.

O situație extrem de îngrijorătoare este aceea că pe piața românească, au reușit să dețină supremația produsele străine, inclusiv cele din carne de porc și de pasăre. “Este inadmisibil să descurajăm și să nimicim în final industria cărnii din țara noastră. Producătorii români de carne nu mai au loc pe rafturile magazinelor și supermarketurilor tocmai pentru că, << grație >> unei concurențe cât se poate de neloiale, străinii ne vând carne cu 12 lei kilogramul, iar unui producător din România îi este imposibil, achitând toate costurile, să o vândă sub 15 lei, de exemplu”.

“Există localități în care fermierii sunt loviți de deciziile Consiliilor locale”

Europarlamentarul a mai făcut o remarcă de-a dreptul șocantă, aceea că în unele Primării din Sălaj autoritățile îngreunează sau chiar subminează acest segment al economiei locale, prin măsurile pe care le iau în consiliile locale. „ Fermierii au ajuns să nu mai poată intra în localitate cu autovehiculele cu care își transportă marfa, hrana pentru animale sau altele, pentru că autoritățile locale au impus restricții de circulație pe toate drumurile din localitate. Vă dau și două exemple, Jibou și Benesat. S-au găsit să facă asta tocmai acum, după ce zeci de ani la rand activitatea s-a desfășurat în condiții normale, pe aceste drumuri. Ce să facă fermierii, să-și lase tot ce transportă, la poarta localității și să care în spare? Sau, poate cu elicopterul, doresc domnii primari? Este inadmisibil iar cei care procedează în acest fel sunt pasibili de a cădea în sfera penală, fiind vorba de un abuz în serviciu, cu toate consecințele grave care decurg din aceste hotărâri de consiliu local” a subliniat europarlamentarul în încheierea vizitei sale la Zalău.

 Lucian Bode: “Scăderea salariilor, praf în ochii românilor”

La rândul său, prezent la întâlnirea cu presa, președintele PNL Sălaj, deputatul Lucian Bode, a declarat că PNL a reușit – prin sesizările de neconstituționalitate făcute la CCR – întoarcerea tuturor modificărilor aduse celor trei Legi ale Justiției în Parlament, respectiv blocarea parcursului către promulgare și intrare în vigoare. “Este dovada incontestabilă a eficienței ca partid parlamentar cu experiență în folosirea instrumentelor pe care le are la dispoziție Opoziția, în acest caz sesizarea CCR. PNL a acționat și va acționa în acord cu angajamentul său, la nivel parlamentar, pentru a opri acțiunile PSD-ALDE pentru afectarea independenței Justiției. Parcursul legilor, care reintră în procedura parlamentară, va face posibile noi ajustări și corecții aduse asupra acelor prevederi controversate, care au generat mari nemulțumiri la nivelul societății și corpului magistraților”, a spus Bode. Acesta a adăugat că PNL respinge în mod clar ideea insinuată de unii reprezentanți ai PSD potrivit cărora CCR ar fi decis, în contra-partidă, constituționalitatea tuturor celorlalte prevederi. “O astfel de afirmație este mincinoasă și ticăloasă. CCR s-a pronunțat numai și numai asupra prevederilor asupra cărora a fost sesizată”, a adăugat liderul liberal.

Pe de altă parte, Lucian Bode a atras atenția asupra faptului că PNL a avertizat în tot anul 2017 asupra efectelor negative ale măsurilor luate de PSD în economie și că, astăzi, lucrurile arată că liberalii au avut dreptate: “Începând cu 1 ianuarie, plata contribuțiilor la sănătate (CASS) și la pensii (CAS) a fost transferată exclusiv în sarcina angajaților. Deși, inițial, Guvernul dăduse asigurări ca niciun salariu nu va scădea în urma acestei modificări, începând din ianuarie, multe categorii de angajați au constatat ca suma de pe fluturașul de salariu a scăzut simțitor fata de decembrie. Culmea, în 2016, PSD cataloga o astfel de mutare a contribuțiilor drept fascistă. Pentru PSD, transferul contribuțiilor era o „bazaconie”, o măsură care „frizează absurdul”, ”trădare de țară”, „atentat la siguranța națională”, „aproape fascism”, “de neacceptat”, “tulbură mediul economic”, “împotriva clasei de mijloc, împotriva creșterii economice”, “jignitoare” șamd.”, este de părere deputatul. Acesta susține că măsura transferului cotelor de contribuții la asigurările sociale și de sănătate la angajat, lucru făcut de Guvernul PSD-ALDE, topește efectiv măririle salariale acordate bugetarilor și afectează negativ o parte din salariile nete din sectorul privat. Salariile nete ale bugetarilor vor crește cu doar 3,8  la sută din cele 25 la sută promise, și nu pentru toți bugetarii, căci prevederile din Legea nr. 153/2017 duc și la scăderea salariilor nete în unele cazuri. Iar această brumă de creștere este înghițită de inflație – încă ”un praf în ochi” vândut public românilor!

Astfel, potrivit aceleiași surse, PNL a luat decizia de a iniția o moțiune simplă împotriva ministrului Muncii, Olguța Vasilescu datorită gravelor erori comise prin actele normative emise de către Ministerul Muncii, ce aduc grave prejudicii vieții cetățenilor.

În altă ordine de idei, referindu-se la bugetul Consiliului Județean Sălaj, care a scăzut cu peste 3,5 milioane față de anul trecut, parlamentarul subliniază că, pentru capitolul Dezvoltare, sunt preconizate a fi cheltuite aproximativ 94 de milioane, în timp ce pentru funcționare sunt alocate nu mai putin de 146,7 milioane însă, “în 2017, domnii și doamnele de la PSD care „îndrăznesc să creadă” se așteptau ca Sălajul să aibă un buget de peste 310 milioane (în fapt sunt aproximativ 241,5). De altfel, liberalul este de părere că “teleormanizarea” este vizibilă și la nivelul municipiului Zalău. “Astfel, conform bugetului propus pentru anul în curs (130, 43 milioane), aproape 90 de milioane vor fi cheltuiți pentru partea de funcționare și doar 40, 5 milioane pentru dezvoltare.

Mai mult, falimentul administrației PSD – Ciunt este vizibilă și prin aberațiile fiscale pe care le-a pregătit administrația locală pentru mediul de afaceri (și așa afectat de “țopăiala fiscală” a Guvernului PSD – ALDE). Astfel, prin modificarea zonării municipiului impozitele plătite pentru terenuri vor crește și de 2,5 ori”, a conchis liderul PNL Sălaj.

2 Thoughts to “Europarlamentarul Daniel Buda: “Situația crescătorilor de animale din Sălaj este disperată!””

  1. Campanie electorala si atat!

    Sa ne intelegm, nimic sincer in demersul acestui Dinu Paturica

Leave a Comment