Destrămarea USL se lasă cu schimbări de directori

Orice schimbare a puterii în România are urmări până la ultimul post ocupat pe criterii politice în vreo instituție publică. Declarațiile extrem de dure făcute de către cei doi co-președinți ai USL, Crin Antonescu, respectiv Victor Ponta, arată că șansele unei împăcări între cele două tabere politice sunt aproape nule. Mai mult, premierul Victor Ponta a anunțat că, în cazul în care PNL va ieși de la guvernare, noul Guvern format din PSD, UNPR și PC va fi constituit pe data de 4 martie.
Destrămarea Uniunii Social Liberale va genera un val de schimbări la vârful instituțiilor deconcentrate din Sălaj, o parte din directorii liberali urmând a-și pierde funcțiile de conducere. În pericol este și subprefectul Lucian Băican, susținut în această funcție de PNL. Incertitudinea planează de asemenea la nivelul Consiliului Județean Sălaj și Consiliului Local Zalău, unde formarea altei majorități ar însemna schimbarea vicepreședinților, respectiv a viceprimarilor.

Liberalii nu prea au ce să piardă
Schimbarea directorilor liberali cu cei pesediști nu ar afecta foarte mult structura politică a deconcentratelor sălăjene, mai ales că cei din PNL recunosc că nu prea au impus șefi în instituțiile publice, deoarece ”le-au luat fața cei din PSD”. După venirea USL-ului la putere, PNL Sălaj și-a numit directori la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), Registrul Auto Român (RAR), Compania de Apă, Electrica și Inspectoratul Școlar Județean (ISJ). ”Nu avem foarte multe posturi de conducere ocupate de liberali. Singurele instituții deconcentrate la care au fost numiți directori susținuti de PNL sunt AJOFM și RAR, iar în cazul AJOFM-ului Ionel Mureșan a luat postul prin concurs. În rest, directorul adjunct al APIA, Vaida Bela, și-a câștigat postul în instanță, la fel și Dorel Oros, directorul Direcției Silvice. Cât despre Compania de Apă și Inspectoratul Școlar, acolo am susținut oameni care sunt apreciați pentru profesionalismul lor”, a declarat președintele PNL Sălaj, Radu Căpîlnașiu. Actualul inspector școlar general, Gheorghe Bancea, afirmă că în cazul în care va fi schimbat se va întoarce la catedra de Istorie a Colegiului Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian”, unde este titular. PNL Sălaj avea dreptul să desemneze directori și la Direcția de Sănătate Publică sau la Agenția pentru Protecția Mediului, însă și-a asumat, la ”sugestia” PSD, susținerea vechilor directori pe motiv că ”sunt oameni de specialitate”.
În ce privește politica națională, Radu Căpîlnașiu crede că îndepărtarea PNL-ului de la guvernare îi va ambiționa pe liberali pentru cele două campanii electorale care vor avea loc în acest an, mai ales după ultimele acțiuni ale premierului Ponta. ”Există o mare diferență între ceea ce declară primul ministru și ceea ce face. A dat asigurări că nu va schimba oamenii susținuți de PNL, dar a înlocuit trei secretari de stat liberali, în locul lor numind pesediști. De asemenea, a trecut Transgaz și Transelectrica de la Ministerul Economiei, controlat de PNL, în subordinea Secretariatului General al Guvernului, unde șef este un om al PSD. Să nu mai vorbim că în locul miniștrilor demisionari a numit interimari din PSD”, a subliniat Căpîlnașiu.

Tiberiu Marc vrea renegocierea proctolului USL Sălaj
După alegerile locale din iunie 2012, la nivelul Consiliului Județean Sălaj și Consiliului Local Zalău, USL a format majoritatea cu UDMR. Valer Crișan (PNL) a fost numit viceprețedinte al CJ, iar Daniela Coța (PSD) votată viceprimar. Destrămarea alianței USL ar putea însemna și o modificare a majorității politice din cele două consilii. Președintele PSD Sălaj, Tiberiu Marc, a declarat că ”trebuie rediscutate înțelegerile făcute în 2012”.
Până când va fi renegociat protocolul USL la nivel local, Valer Crișan și Daniela Coța speră ca majoritățile politice să nu fie modificate, având în vedere că PSD, PNL și UDMR au colaborat în această formulă indiferent de cine a condus Guvernul. ”Din punctul meu de vedere nu văd nici un impediment care să determine ruperea alianței USL la nivel local, mai ales că și în vechile legislaturi și guvernări componența consiliilor au fost aceeași”, a opinat Valer Crișan, vicepreședintele CJ Sălaj. Aceeași părere o împărtășește și viceprimarul Daniela Coța. ”Nu știu care sunt consecințele care decurg din ruperea alianței la nivel național, dar am înțeles de la colegii mei de partid că, indiferent de decizia luată de liberali, programul de guvernare va fi cel al USL. Noi am candidat pe listele USL și nu ca partide separate. Cred că avem suficientă maturitate să gândim constructiv și ar trebui să ne ținem de cuvânt, iar USL să funcționeze, pentru că în această formul ne-au ales oamenii”, a declarat Daniela Coța.

Victor Ponta pregătește guvernarea USD
Ultimele calcule din Parlament arată că alianța USD (PSD-UNPR-PC), susținută de UDMR, are aproximativ 30 de voturi în plus față de cifra limită de 288, necesară pentru a trece un nou Guvern. În schimbul voturilor, UDMR va primi un post de vicepremier și două ministere. Noua putere ar avea o majoritatea confortabilă atât în Camera Deputaților, cât și în Senat, fiind susținută inclusiv de grupul minorităților naționale.
Liderul grupului PNL, George Scutaru, a spus la ședința de marți a Camerei Deputaților că ”este ultimul moment în care PSD şi PNL sunt de aceeaşi parte a baricadei şi că de săptămâna viitoare liberalii vor fi în opoziţie”.

20 Thoughts to “Destrămarea USL se lasă cu schimbări de directori”

  1. Cel mai vechi ii tov. Nicoara de la IREC,daca nu s-a stiut!

  2. Anonim

    la ambulanta ????????????

  3. Vasile

    comerciantii din Salaj doresc schimbarea directoarei de la OPC – d-na Rednic si a intregului colectiv

    nu pentru faptul ca dansa este un om rau (pentru dansa avem toata stima fiindca daca se poate ne ajuta), ci pentu ceea ce pastoreste in institutia dansei, adica specimene ca Fekete si Totos care ne cer in fata foloase materiale: alimente, materiale de constructii, pomi de plantat, iar daca nu le dam ne ameninta cu amenzi de zeci de milioane, in astfel de cazuri fiind nevoiti sa le dam ceea ce solicita sau sa intervenim la anumite persoane de la judet care ne pot ajuta.

  4. Anonim

    „UMFLATU” de la ambulanta isi face bagajele sa treaca in barca PSD-ului! Sau a PC-ului! Sau a UDMR-ului! Oriunde, doar sef sa fie; Dar frate, daca ar fi sa primeasca o functie dupa pregatire si dupa cat e de harnic, la taiat frunze la caini prin Bezded l-as vedea…

  5. Anonim

    A ocupat Muresan postul prin concurs???Acuma toate posturile de conducere se ocupa prin asa-zise concursuri .Numai ca la acele parodii participa de fiecare data o singura persoana care are sprijin politic si care ia concursul .Sa apui public ca postul s-a ocupat asa prin concurs denota o mare ipocrizie si un caracter urat.Intentionat a uitat domnul primar si alti sefi de deconcentrate pe care i-a sustinut nu numai pe cel de la salvare.

  6. Emil

    Da, ”tovarasa” de la OPC trebuie schimbata cat mai urgent.
    Postul trebuia sa fie a fraierilor de liberali care si aicea au cedat in fata ”profesionalismului” omului sustinut de PSD.
    Oare din ceea ce cer specimenele din subordinea ei nu ajunge nimic la ea ???, s-au ea ii pune ?
    Chiar credeti ca nu stie nimic despre astea ?
    VASILE, hai sa facem o sesizare sustinuta de o lista de cat mai multe semnaturi si sa o trimitem unde trebuie.
    Ca doar nu e desemnata acolo pe viata ce dracu, si guv.Ponta 3 nu va avea viata lunga.
    Da drumul la lista……..

  7. Anonim

    Pnl-ului i-au revenit unele functii publice de conducere in institutii ca Agentia de Mediu,OPC,DSP pe care le-au cedat psd-ului .Nu si-au numit oameni la conducerea acelor institutii pentru simplul motiv ca nu au avut pe cine sa numeasca.Le-a revenit de asemenea functia de prefect pe care au cedat-o de asemenea PSD.Ati vazut pe cine au numit subprefect.Baiatul are bun simt nimic de zis d-ai slabut rau de tot.De fapt PNL asta in Salaj se cam reduce la Capalnasiu .

  8. Zălăuan

    Deci după ăştia, PNL în parlament cere demisia lui Ponta, iar în teritoriu rămâne alianţa USL!
    Mă, nu fiţi proşti !

  9. Nico

    ma alatur lui Vasile si va spun ce face d-na Tottos Jannina ne la OPC.
    dupa ce a amenintat cu amenda foarte mare un restaurant, a cazut la pace cu patroana in schimbul organizarii petrecerii de ziua de nastere a fetelor ei.

  10. Anonim

    TOȚI cei fără concurs, AFARRRĂ!

  11. Anonim

    Oros Dorel, e randul tau!!!

  12. Papa de la Roma

    Cel mai democratic concurs pentru postul de directori medicali la Spitalul judetean a fost cu un rezultat catastrofal. dr. Majdik Vasile, dr. Gavrilut si dna dr Matioc nu au trecut de pragul notei 6 la legislatie. Daca cei mai buni candidati dintre medici au avut performantele jalnice de mai sus, ce sa spunem despre restul pulimii medicale? Chiar sa fie toti cretini? i

  13. psdistul

    asa vedem cand se incepe

  14. psdistul

    Cat de curand !

  15. mai mai

    Sa vedeti acuma cate mizerii care se vor afla si care pana acuma au fost ascunse si de unii si de altii. Dar toate vor iesii la iveala incet incet – cum sa ceara cei de la protectia consumatorilor produse de la cei pe care-i controleaza-pe alt ziar scria cineva ca cel de la rar are statie itp-ca cea de la mediu era nustiu ce -pai in ce tara traim si cu ce legi. unde este ani ? sau institutiile din care fac parte sunt chiar asa corupte ?

  16. Anonim

    ala cu irec are dreptate ….tov e un gunoi

  17. Maria

    dar tu d-na Groza, mare OPC-ista, nu t-i rusine sa ceri spaga toaleta (rochia) pe care a purtat-o fica ta la majoratul imparatesc pe care i-ai facut.
    rusine!!!
    si inca te lauzi ca d-na directoare iti este nasa. Dansa nu ar face niciodata asa ceva. Dorina Rednic este o doamna spre deosebire de tine.

  18. Anonim

    de care profesionisti vorbiti?de pop de la companie care a falimentat publiservu?

Leave a Comment