Deputatul Mirel Talos vrea sa infiinteze un Salon de Arta al Tinerilor Debutanti

Magazin Salajean 10 iulie 2008 0

Deputatul Mirel Talos vrea sa infiinteze un Salon de Arta al Tinerilor Debutanti

Deputatul PNL, Mirel Talos, membru in Comisia pentru cultura din Camera Deputatilor, a elaborat o initiativa legislativa pentru infiintarea unui Salon de Arta al Tinerilor Debutanti, o institutie dedicata organizarii unor expozitii de lansare pentru tinerii artisti. Sprijinirea debutului artistilor tineri este o obligatie pentru autoritatile publice. Acest lucru se poate realiza cel mai bine prin infiintarea unei institutii dedicate exclusiv expozitiilor de debut, cu acces liber, neconditionat decat de talent. Salonul de Arta al Tinerilor Debutanti ar putea deveni principala platforma de afirmare publica a artistilor tineri talentati, intr-o institutie de referinta in arta romaneasca, declara Mirel Talos.

Deputatul PNL considera ca a elaborat aceasta initiativa legislativa pentru ca organizarea unei expozitii de debut a artistilor romani tineri a devenit in ultimii ani din ce in ce mai greu de realizat. Spatiile organizatiilor consacrate sunt reduse si, de obicei, rezervate unui circuit inchis, al membrilor. Pe de alta parte, costurile organizarii unei expozitii in spatii private depaseste puterea financiara a unor artisti aflati la debut. Piata de arta este putin interesata de artistii tineri, care sunt din punct de vedere strict economic nerentabili, fiind la inceputul carierei si neavand un nume consacrat, deci nici o cota proprie, spune Mirel Talos. In plus, deputatul considera ca lipsa unui sprijin in cariera ii determina pe artisti sa se indrepte spre alte domenii. Organizarea unei expozitii cu ajutorul unei sponsorizari este, de asemenea, foarte greu de realizat, operatorii economici fiind putin interesati de sprijinirea artei, care nu aduce avantajele pe care le aduce sponsorizarea altor domenii. Neidentificand oportunitatea unei prezente publice, multi artisti cu potential se indreapta spre domenii colaterale, abandonand cariera artistica, precizeaza Mirel Talos.

Salonul de Arta al Tinerilor Debutanti ar urma sa fie o institutie cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Culturii si Cultelor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »