Curtea constituțională spune STOP „pensiilor nesimțite” destinate aleșilor locali și județeni

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR)  au decis în unanimitate, marți, că legea privind pensiile speciale ale aleşilor locali este neconstituţională. Potrivit judecătorilor CCR, legea este ambiguă și părtinitoare. Aceştia subliniază faptul că în textul legii nu scrie ce anume reprezintă această pensie – o indemnizaţie, un salariu, o pensie în adevăratul sens al cuvântului sau pur și simplu un cadou. Pe de altă parte, judecătorii au apreciat în mod just că legea instituie inegalităţi chiar între persoane care ocupă aceeaşi poziţie şi că iniţiatorii legii nu au prevăzut sursa de finanţare pentru acest beneficiu de care ar fi urmat să se bucure primarii, viceprimarii și președinții consiliilor județene. În urma deciziei de marți, legea se va întoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu hotărârea CCR, în termen de 45 de zile.

PSD dorea “eficientizarea administrației” prin această lege

Legea proaspăt respinsă,  prevede ca prevede ca primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene aleşi după anul 1992 să primească o pensie specială în limita a trei mandate. Mai mult, codul administrativ va permite numiri politice în cele mai importante poziţii ocupate în prezent de înalţi funcţionari publici, ceea ce încalcă obligaţiile de profesionalizare a administraţiei publice pe care România şi le-a asumat înainte de aderarea la Uniunea Europeană. O altă modificare le permite aleşilor locali să aibă calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială.

De asemenea, potrivit propunerii, cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,4 la sută din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Totodată, pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat complet de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consilii judeţene.

Indemnizaţia pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public. Potrivit proiectului, pensiile speciale se vor actualiza ori de câte ori salariul de bază minim brut se majorează. PSD susţine că proiectul este “dorinţa coaliţiei de a eficientiza administraţia”.

 

 

 

 

2 Thoughts to “Curtea constituțională spune STOP „pensiilor nesimțite” destinate aleșilor locali și județeni”

  1. I.C.

    Da’ nu Valer Dorneanu e președintele CCR?

  2. anonim

    ANULAREA pensiilor speciale pentru primari este foarte corecta deoarece nu sunt capabili sa rezolve problemele ce le sunt cerute de catre cetateni , ei nu au parghii legale si nici cunostinte juridice in toate domeniile si se bazeaza pe administratia proprie unde multi angajati ori nu sunt pregatiti ori manifesta rea vointa in rezolvarea legala a cererilor adresate. si toate cererile ori sunt redirectionate altor structuri ( in special in justitie) sub fraza ca exced atributiilor ori raspunsurile sunt negative. ramane in istorie raspunsul unui edil noi primarii suntem numiti pe o perioada de 4 ani baza ramane tot aparatul profesionalizat al administratiei publice locale , cum raspund acestia solicitarilor asa ramane indiferent daca legea spune altceva ORICUM PRIMARUL SEMNEAZA ca primarul deci PSD stimuleaza incompetenta .

Leave a Comment