Cum isi apara Emil Boc fotoliul de premier? Infuzie de bani in colegiile pedelisto-udemeriste

Magazin Salajean 21 octombrie 2010 0

Cum isi apara Emil Boc fotoliul de premier? Infuzie de bani in colegiile pedelisto-udemeriste Cu sapte zile inainte de dezbaterea motiunii de cenzura depusa de partidele de opozitie impotriva Guvernului Boc, Executivul a facut o infuzie de capital, deocamdata pe hartie, in special in colegiile pedeliste si udemeriste.

35 de unitati de invatamant din 26 de unitati administrativ-teritoriale salajene au primit din partea Guvernului, in sedinta de saptamana trecuta, fonduri in valoare totala de 1,66 milioane de lei. Aproape jumatate din suma, respectiv 750.000 de lei, va ajunge, in saptamana depunerii motiunii de cenzura, in localitatile conduse de primari PDL, in timp ce o treime din total (520.000 de lei) va fi virata celor cu alesi din partea UDMR. Maruntisul a revenit primariilor liberale si social-democrate (cate 10 procente din suma), in timp ce la singura primarie PIN din judet vor fi transferati trei la suta din fondul aferent Salajului.

De departe, in clasamentul generozitatii Guvernului – in ceea ce priveste unitatile administrativ-teritoriale – conduce Simleu Silvaniei, patru scoli de aici (Grupul Scolar Ioan Ossian, Scoala Gimnaziala Silvania, Scoala Gimnaziala Horea si Colegiul Tehnic Iuliu Maniu) fiind cadorisite de Guvern, in vederea reabilitarii cladirilor, cu 225.000 de lei. Urmatoarea treapta a podiumului este aparent galbena, Zalaul figurand cu o alocare bugetara de 170.000 de lei. In fapt, meritul revine UDMR, intrucat aproape 90 la suta din suma are ca destinatie reabilitarea Liceului teologic reformat Wesselenyi. Primariile democrat-liberale completeaza clasamentul, cu 150.000 de lei pentru Valcau de Jos si 110.000 lei, pentru Maeriste. Fundamentarea pentru finantarea obiectivelor executate, facturate si neplatite a fost transmisa de catre Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Salaj catre Ministerul Educatiei.

Necesarul la nivelul judetului este de aproxiamtiv 40 de miliarde de lei vechi. In acest moment, au fost acordate finantari pentru anumite obiective, in cuantum de 15 miliarde de lei vechi. Sunt convins ca, in perioada imediat urmatoare, si celelalte obiective pentru care ISJ a solicitat bani urmeaza sa primeasca din partea Guvernului sumele necesare, declara deputatul Lucian Bode. Acesta a marturisit ca cele mai mari sume alocate saptamana trecuta de Guvern au fost dirijate catre colegiile PDL si UDMR: Intr-adevar, dupa cum se poate observa, sumele alocate sunt distribuite catre anumite <> politice. Pana la urma, vor fi alocati bani si pentru celelalte obiective.

Liderul PSD Salaj, presedintele Consiliului Judetean, Tiberiu Marc, este este de parere ca, prin aceasta hotarare, unele scoli salajene vor avea bani pentru incalzire si salarii, in timp ce altele nu! Nu este o discriminare pe criterii politice, ci una care afecteaza grav elevii, dascalii si parintii. Inspectoratele scolare, cele care asigura repartizarea fondurilor alocate de Guvern in judete, vor trebui sa explice discriminarea dintre scoli. Parte din << reforma >> in educatie, a spus Tiberiu Marc.

Suma de 250.000 de lei de colegiu, promisa de Guvern parlamentarilor puterii inca din august si reinnoita recent ca masura de a-si asigura linistea la motiune, a fost depasita cu mult in unele zone. Este si cazul Colegiului 1 Simleu Silvaniei, reprezentata de catre deputatul Lucian Bode, 12 unitati administrativ-teritoriale de aici primind, in total, 765.000 de lei. Avantajat a fost si colegiul lui Seres Denes, care a atras 550.000 de lei pentru reabilitarea scolilor din opt comune. Boc a fost mai putin darnic cu localitatile din colegiile celor doi deputati salajeni aflati in opozitie – Iuliu Nosa si Mirel Talos, acestea fiind nevoite sa se multumeasca cu sume net inferioare: 175.000 de lei, respectiv 170.000 de lei.

Evident, aceasta actiune face parte dintr-un ansamblu de alte actiuni prin care se incearca, cel putin teoretic, consolidarea pozitiilor pentru votul impotriva motiunii de cenzura. Cu alte cuvinte, practic, sunt cumparati parlamentari prin alocarea de fonduri catre colegiile pe care le reprezinta, a atras atentia deputatul PNL, Mirel Talos.

Aceasta Hotarare de Guvern vine dupa ce la inceputul lunii octombrie Executivul a mai alocat Salajului 8,1 milioane de lei pentru canalizare si sali de sport, ca decont dupa votarea Legii Pensiilor. Si atunci, imparteala s-a facut dupa criterii politice, comunele UDMR si cele PDL alegandu-se cu grosul banilor. Mai exact, noua primarii maghiare au primit aproape 3 milioane de lei, iar opt primarii democral-liberale au fost recompensate cu 2,2 milioane de lei.

La nivel national, Guvernul a alocat, in sedinta de saptamana trecuta, 80 de milioane de lei pentru reabilitarea a circa 1.000 de scoli, licee si gradinite, jumatate din bani fiind distribuiti catre unitati de invatamant conduse de primari PDL. Fondurile provin din bugetul pe acest an al Ministerului Educatiei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »