Cu uninominalul in cuget si in absenteism

Magazin Salajean 22 noiembrie 2007 0

Consiliul Judetean Salaj a fost gazda saptamana trecuta a unei noi editii a Colocviilor Magazin Salajean. Evident, aflandu-ne in campanie electorala, tema acestei editii a intalnirii noastre a vizat, pe de o parte, campania pentru alegerile europarlamentare din 25 noiembrie, iar pe de alta parte, referendumul pentru votul uninominal propus de presedintele Traian Basescu, care, asa cum se stie, va avea loc tot in 25 noiembrie. Participanti: din partea PSD Salaj, presedintele organizatiei judetene, Tiberiu Marc si Simona Trif – Dan, candidatul acestei organizatii la alegerile din 25 noiembrie; din partea PD Salaj, secretarul general al organizatiei judetene, Lucian Bode si consilierul municipal Cristian Birsan; din partea PNL Salaj, purtatorul de cuvant al organizatiei judetene, Dorel Oros; din partea UDMR Salaj, Szilagyi Robert, membru in stafful judetean de campanie al acestui partid; din partea PNTCD Salaj, presedintele organizatiei judetene, Virgil Turcas si purtatorul de cuvant al acestei organizatii, Marin Pop. Din partea ziarului Magazin Salajean au participat la aceasta dezbatere Daniel Muresan, Olivian Vadan si Daniel Sauca.

Nota bene: pentru fiecare intrebare pusa de noi, fiecare partid a avut la dispozitie trei minute pentru raspuns. La redarea raspunsurilor nu am facut nici un fel de modificari, cu exceptia unor discordante ce tin de oralitatea discursului. Astazi, ultimul episod din redarea celor declarate la intalnirea noastra.

Penultima intrebare

Rep.: Care este cea mai buna varianta pentru votul uninominal, cea propusa prin referendum de Traian Basescu, ori cea a premierului Tariceanu (Pro Democratia), pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea?

Virgil Turcas: Orice sistem de vot are avantaje si dezavantaje. Aceste avantaje si dezavantaje trebuie analizate in context politic intern, in contextul strict al politicii din Romania. Parerea noastra este ca nu se justifica acest referendum, dl. Basescu a facut o mare gafa. Este o sfidare la adresa institutiilor din Romania ceea ce a facut domnia sa, el nu doreste altceva decat sa aduca la vot o parte din electorat care sa voteze si PD. De altfel, sa facem un apel la memorie si am constata ca domnia sa a fost primul dintre liderii politici, el este liderul politic al PD, care s-a opus acestui tip de scrutin uninominal. La fel cum PD a fost unul dintre primele partide care a semnat proiectul Pro Democratia. Si apoi s-au razgandit, cum au facut de cele mai multe ori domniile lor. In ceea ce priveste PNTCD, noi suntem de acord cu proiectul propus de Asociatia Pro Democratia in comun cu Guvernul Romaniei. Cred ca avantajele ar fi mai multe daca le-am raporta la actualul sistem politic. Nu ar aparea acea polarizare politica, pentru ca stim bine cu totii, unul dintre principiile fundamentale de drept in UE este cel al proportionalitatii. In varianta propusa de presedintele Basescu sigur o sa apara o viata politica polarizata, doua partide mari, unde un partid de 35 la suta prin redistribuire ajunge sa guverneze singur, cred ca ar fi afectata si democratia, la urma urmei, in Romania. Pentru ca voturile ramase neutilizate pe fiecare circumscriptie uninominala se pierd in acea varianta si se incalca un principiu fundamental de drept constitutional. Pledam pentru tipul de scrutin care respecta principiul proportionalitatii, cel propus de Guvern.

Dorel Oros: Este normal ca PNL sustine varianta de vot uninominal cu care Guvernul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului. Varianta propusa de presedintele Basescu este o varianta ipocrita, pentru ca in septembrie 2006 era un anti-uninominal desavarsit, care spunea ca a vorbi in Romania anului 2006 si in viitorul ciclu electoral de vot uninominal este o demagogie, intr-un interviu aparut in ziarul Cotidianul. De ce proiectul Guvernului este mai bun decat varianta uninominalului in doua tururi? Pentru ca in Romania nu putem sa vorbim de taierea cozii pisicii. Sunt democratii autentice europene care doresc sa ajusteze votul uninominal in doua tururi, pentru ca exista partide cu procente ridicate in alegeri, 10 – 12 la suta, si care nu se regasesc in parlamentul national, dar se regasesc in Parlamentul European, ceea ce duce, pana la urma, la frustarea alegatorilor care nu isi regasesc votul in configurarea parlamentului. Proiectul propus de Guvern este un proiect echilibrat, in care proportia de reprezentare a fiecarui partid in Parlament respecta clasamentul votului final la nivel de tara. Se vorbea aici ca e un vot mixt, nu este un vot mixt, intra primul, si apoi nu este un vot de lista, ci un clasament al competitorilor clasati pe locul II si in functie de ierarhizarea acestor competitori aflati pe locul II vor intra sau nu in parlament. Noi sustinem cu tarie acest vot, iar referendumul este cu un singur scop, ca Basescu sa fie agentul electoral al PD. Anticipez ca si la alegerile locale vom avea o tema de referendum, si de fiecare data noi vom avea referendum, pentru ca de fiecare data presedintele Basescu va gasi o tema interesanta pentru domnia sa, se va juca cu electoratul, nu stiu pana cand.

Lucian Bode: Pentru ca am constatat ca o parte dintre colegi ne-au atacat in mod direct, as vrea sa imi permiteti ca raspunsul meu sa fie cel putin cu un minut mai mult.

Dorel Oros: Eu l-am atacat pe Basescu, nu PD-ul.

Lucian Bode: Nu m-am referit la dvs.

Rep.: Din punctul meu de vedere, nimeni nu a atacat pe nimeni, si-a spus fiecare punctul de vedere. Aveti trei minute.

Lucian Bode: Inseamna ca ne-am simtit numai… Pornind de la ceea ce s-a spus aici, cred ca s-a ajuns in aceasta situatie, de a se convoca referendum, datorita evolutiei clasei politice romanesti. Daca ne uitam la gradul de incredere pe care il au in acest moment in randul romanilor politicienii, eu cred ca era singura modalitate de a incepe o reforma reala a clasei politice. De ce am stat si am agreat compromisul Pro Democratia? Exact din acel motiv, ce ar fi spus colegii nostri acum, sunt impotriva votului uninominal!… Ei sunt cei care nu vor votul uninominal! Am stat si nu am vrut sa ne opunem acelei variante, prin reprezentantii nostri in comisie, exact din acest motiv: pentru a avea un vot uninominal. Nu s-a reusit, s-au dat termene peste termene, sa nu uitam ca domnul presedinte a spus din februarie, a consultat parlamentul, a venit in vara, a lasat comisia sa lucreze, nu au luat nici o decizie si, in disperare de cauza, Guvernul actual, Tariceanu II, si-a asumat raspunderea pe un proiect de lege fals. Si vreau sa ma refer… Putem discuta de transparenta, de simplitate, de prezenta listacilor, de vreti dvs., dar as vrea sa discut despre un singur lucru, si anume de reprezentativitate. Pentru ca s-a adus in discutie temerea ca unele partide nu vor fi reprezentate. Nimic mai fals. (…)

Ultima intrebare

Rep.: Vor participa sau nu salajenii la referendum?

Lucian Bode: Sunt convins ca salajenii vor participa la vot si as vrea sa vedem ce se va intampla daca referendumul propus de domnul presedinte Traian Basescu va fi validat si, obligatoriu, nu vad care partid politic, in urma unui referendum validat, nu va vota in Parlament o lege care sa duca la consfintirea acestui vot uninominal. (…)

Dorel Oros: Nu stiu de unde PD are atata informatie despre votul uninominal in varianta Basescu I, pentru ca eu stiu ca romanii raspund doar la o intrebare simpla, nu la un proiect de lege. In conditiile in care referendumul trece, tot Parlamentul va fi obligat sa dea o lege, asa ca este prematur sa ne antepronuntam la o lege care nici macar nu e trimisa in Parlament. Eu sunt convins ca salajenii se vor prezenta la votul pentru europarlamentare, iar la votul de la referendum nu se vor prezenta, pentru ca deja avem o lege care trebuie promulgata de presedinte. (…)

Virgil Turcas: Referendumul, daca ne uitam in Constitutie, este o masura speciala de consultare a populatiei. Basescu cred ca a gafat din capul locului. In opinia lui nu este o masura speciala. Mai mult decat atat, presedintele Basescu a venit sa precizeze franc, in modul cum a formulat intrebarea pentru referendum, indicand si tipul de scrutin uninominal. In sistemele electorale occidentale sunt multe alte tipuri de scrutin, sunt sase tipuri de scrutin uninominal, variante, ma rog, subvariante, cred ca presedintele Basescu a comis un abuz indicand expres si tipul majoritar cu doua tururi. (…)

Tiberiu Marc: Cei care vor citi ce am discutat noi aici, isi vor da seama ca, inca, sunt multe lucruri neclare legate de votul uninominal. Participarea la vot a electoratului va fi in masura in care va intelege intrebarea.

Szilagyi Robert: Participarea la vot va fi foarte scazuta. (…) Referendumul nu va fi validat din cauza absenteismului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »