Congres UDMR la Zalău: Liderii PSD și UDMR speră la o “frăție” pentru următoarea sută de ani, în România

Peste 800 de delegați și 200 de invitați, printre care reprezentanți ai partidelor politice din țară – inclusiv președintele PSD, Liviu Dragnea, precum și lideri sau reprezentanți din străinătate, au fost prezenți sâmbătă la cel de-al XIII-lea congres al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), care se desfășoară la Zalău.  La congres a fost prezent și vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit în deschiderea lucrărilor congresului despre necesitatea păstrării unei relații armonioase, de parteneriat, între România și Ungaria, în beneficiul ambelor state.

“Noi credem că este important ca relațiile dintre cele două state să fie de parteneriat, o relație echilibrată, o relație de încredere. Din păcate, în ultima vreme, această relație nu s-a putut caracteriza în acest fel, dar se vede foarte clar intenția ambelor părți de a readuce această relație la o stare de normalitate, la un echilibru, bazată pe încredere și cooperare. Și noi ne asumăm această responsabilitate, să facilităm acest proces de revenire la normalitate”. Liderul UDMR a spus că speră ca relațiile dintre cele două partide, PSD și UDMR să capete consistență și rezultatele acestui „tandem” politic să fie benefic atât românilor, cât și comunității maghiare din România.

„Eu sunt convins și suntem convinși cu toții de acest lucru că o competiție, în sensul bun al expresiei, între cele două țări, este un lucru benefic. O țară, însă, nu poate fi dușman celeilalte țări, nu trebuie să existe un climat de tensiune ci încredere și cooperare, pentru că avem o comunitate mare de maghiari în România, o comunitate care are planuri, are proiecte de viitor pe aceste meleaguri, în această țară. Avem nevoie așadar de conviețuire pașnică, de relații normale între cele două țări și eu cred că e intenția tuturor ca aceste relații să reintre pe un făgaș normal. Îmi exprim încă o dată convingerea că dialogul ce există între cele două țări, între reprezentanții celor două partide politice și reprezentanții guvernelor, va fi un dialog intens, ce va continua și se va dezvolta în viitorul foarte apropiat”, a arătat Kelemen Hunor în discursul său din plenul Congresului.

Liviu Dragnea – invitație adresată UDMR pentru următorii 100 de ani

Prezent la Zalău pentru a participa în caitate de invitat la acest eveniment, liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, în deschiderea lucrărilor congresului, că speră la o relație de strânsă colaborare pe mai departe, relație care să se concretizeze în planuri duse la bun sfârșit, în dezvoltare, și care să consolideze pe mai departe relațiile dintre români și maghiari. „Apreciez că UDMR, alături de partidele democratice din România, poate participa la construcția unui proiect nou pentru România, pentru următoarea sută de ani. Anul viitor vom sărbători împreună Centenarul. Dincolo de rănile istoriei sau de abuzurile unor regimuri profund nedemocratice, avem o istorie comună, mai ales aici, în Transilvania, o istorie care a însemnat conviețuire pașnică, prietenie și solidaritate între oameni, dacă ne uităm la nivel comunităților.

Chiar dacă politica învrăjbește, și face acest lucru mai ales în campaniile electorale, vă invit să fim raționali și pragmatici și să discutăm aici problemele noastre, în țară, și să găsim împreună soluții. Dacă vom accepta strategiile de dezbinare, unele construite chiar în interiorul țării, există șanse să pierdem unele lucruri pe care le-am clădit împreună, cu greu. Cred că cel mai important lucru pe care trebuie să nu îl pierdem în tot ceea ce facem, este încrederea între maghiari și români. Vă invit ca, la 100 de ani de la crearea Statului Român Modern, să lucrăm împreună pentru proiectul următorilor 100 de ani”, a declarat Liviu Dragnea, sâmbătă, la Congresul UDMR de la Zalău. Legat de problemele naționale, Liviu Dragnea s-a arătat dezamăgit de faptul că, din 1990 și până astăzi, nu avem o autostradă care să traverseze Carpații, deși s-au cheltuit miliarde de euro în atingerea acestui scop care s-a dovedit astăzi a fi unul ratat. Referitor la învățământ, Liviu Dragnea a declarat că este de acord cu învățământul în limba maternă pentru copiii etnici maghiari, dar i-a sfătuit pe părinții acestora să îi învețe pe copii și limba română, pentru a avea mai mari șanse în găsirea unui loc de muncă în România.

 

11 Thoughts to “Congres UDMR la Zalău: Liderii PSD și UDMR speră la o “frăție” pentru următoarea sută de ani, în România”

  1. Anonim

    AFARA CU UNGURII DIN TARA!

  2. Discursul lui kelemen hunor a fost un atac la institutiile statului roman in actiunile acestora de a incalca drepturile minoritatii maghiare, iar discursul lui dragnea afost fuga dupa voturile ce se „pregateste”.

    1. Anonim

      PSD, in frunte cu Dragnea, ne vand ungurilor doar , doar o sa reusesca sa puna mana pe puterea absoluita

  3. Anonim

    pentru 15.36 ;afara cu tine din gradina zoologica in jungla Amazonului !

  4. Tăunu

    Ciudat acest Dragnea, în timp ce UDMR-ştii au boicotat Ziua Naţională a României şi au fugit la Budapesta, el merge la congresul UDMR, Bă handi, aici trebuie lege ca partidele care sfidează Ziua Naţională a României, să fie scoase în afara legii !

    1. Anonim

      sunt curios daca Dragnea a salutat cu mana pe inima cand a fot intonate imnul ungariei ? caci a Romaniei nu au avut timp sa-l puna in boxe !

  5. Dar UDMR nu este partid. Nu stiu ce cauta in parlament.

  6. Anonim

    dragnea inculpatul, la puscarie cu el, jigodie din Baragan

  7. EU

    În noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940, localitatea Ip era scăldată în sânge. În sângele a 157 de copii, femei şi bărbaţi români, dar şi al unui prunc ce se pregătea să se nască. În comemorarea acelor cumplite ceasuri, acolo are loc, în fiecare an, o ceremonie în care povestea masacrului este rememorată pentru a nu putea fi niciodată uitată. Masacrul de la Ip s-a petrecut la cinci zile de la tragedia similară produsă, în Sălaj, la Treznea, unde 86 de localnici au pierit sub armele armatei hortyste, având o singură vină: aceea de a fi români.

    1. Anonim

      cei din PSD nu sunt romani, ei sunt corupti si inculpatii !

Leave a Comment