Comunele UDMR iau grosul banilor de la Guvern

Magazin Salajean 5 octombrie 2010 0

Comunele UDMR iau grosul banilor de la Guvern

Guvernul a alocat primariilor fonduri totale de 310 milioane lei din sume defalcate din TVA pentru finantarea programului de dezvoltare a infrastructurii si constructia de baze sportive in mediul rural. Din aceasta suma, Salajului i-au revenit aproape 8,1 milioane de lei, impartiti catre 37 de administratii locale. In hotararea de guvern se arata ca fondurile vor fi utilizate pentru finantarea cheltuielilor aferente executiei lucrarilor de investitii prevazute in cererile de finantare declarate eligibile, selectate in baza criteriilor stabilite in Ghidul de eligibilitate.

Daca la nivel national, cei mai multi bani au fost transferati primariilor PDL, de trei ori mai multi decat li s-a dat primariilor PSD sau PNL, in Salaj, grosul a ajuns in comunele conduse de reprezentanti ai UDMR. Astfel, comunele UDMR-iste s-au ales cu aproape 3 milioane de lei, ceea ce inseamna mai mult de o treime din totalul banilor alocati in judet. Pozitia secunda revine democrat-liberalilor, care au reusit sa atraga in Salaj 2,2 milioane de lei (27,5 la suta), in timp ce pe treapta a treia a clasamentului se regasesc primariile PSD, cu 1,9 milioane de lei (23,5 la suta). PNL-istilor li s-au acordat mai putin de 800.000 de lei (9,8 la suta). Din randul partidelor neparlamentare, doar PIN a primit bani pentru continuarea investitiilor: 118.000 de lei (1,5 la suta), iar un primar independent a primit 100.000 de lei (1,2 la suta).

Sapte comune, pe ambele liste

Din cele peste 8 milioane care iau calea Salajului, mai mult de 80 la suta au ca scop executarea unor investitii in infrastructura (poduri, retele de alimentare cu apa si sisteme de canalizare) in 30 de comune din judet. Diferenta de 1,6 milioane de lei va fi folosita de 14 administratii locale (sapte dintre ele figureaza si pe lista beneficiarilor de bani pentru infrastructura) in vederea construirii ori modernizarii unor baze sportive.

Din punct de vedere al numarului de comune norocoase, PSD este partidul fruntas, cu 13 unitati administrativ-teritoriale cuprinse pe lista beneficiarilor, urmat de UDMR, cu noua, PDL, cu opt, PNL, cu cinci, si PIN, cu una. Lista este completata de Nusfalau, cu primar independent.

In clasamentul adminstratiilor locale rasplatite cu cei mai multi bani conduce o comuna democrat-liberala: Maeriste a primit de la Guvern 983.000 de lei, pentru derularea investitiilor la podurile peste Valea Crasnei in localitatile Maeriste si Giurtelecu Simleului. Peste o jumatate de milion de lei au fost distribuiti Boghisului, comuna cu primar UDMR, pentru implementarea sistemului de canalizare apa menajera si statie de epurare, in timp ce Pericei, o alta comuna condusa de un edil maghiar, a primit de la Guvern 465.000 de lei pentru lucrarile de canalizare apa menajera si 130.000 de lei pentru constructia unei baze sportive.

La polul opus regasim comunele Chiesd (PSD), cu 30.000 de lei pentru construire de poduri si podete peste Valea Sighetului si Valea Chiesdului, Sanmihaiu Almasului (PSD), cu 9.000 de lei destinati construirii a doua poduri peste Valea Santa Marie si Dragu (PNL), cu numai 5.000 de lei, pentru construirea de poduri din beton pe ulite si strazi.

PNL acuza, PDL se apara

Referindu-se la modul de alocare a banilor, Radu Capilnasiu, presedintele PNL Salaj, sustine ca acesta s-a facut exclusiv pe criterii politice: Daca e sa ne raportam la populatia Zalaului, care reprezinta un sfert din cea a judetului, imparteala este total injusta. Este cat se poate de cert faptul ca banii au fost repartizati pe criterii politice. Asteptam sa se schimbe actuala conjunctura politica.

De cealalta parte, presedintele UDMR Salaj, deputatul Seres Denes, a declarat: Comunele noastre au avut foarte multe accesari pe Ordonanta 7/2006 privind instituirea Programului de dezvoltare a infrastructurii din spatiul rural. Avand in vedere numarul mare de comune conduse de primari ai UDMR, care au apelat la acest program, sunt absolut convins ca acordarea acestor bani se justifica.

Si deputatul Lucian Bode, liderul PDL Salaj, garanteaza corectitudinea distribuirii fondurilor si sustine ca s-au luat in calcul, in primul rand, lucrarile executate si neplatite. A fost nevoie de plata acestor facturi restante, indiferent de culoarea politica a primarilor, precizeaza Bode. In al doilea rand, mai spune deputatul democrat-liberal, s-a stabilit – pentru a inchide santierele din Salaj – finalizarea acelor obiective a caror valoare ramasa neachitata este de 1-2 miliarde de lei vechi. Cred ca prin modul in care au fost alocati acesti bani la nivelul judetului Salaj, se demonstreaza ca acuzatiile opozitiei – cum ca se dau bani doar in comunele PDL – sunt << jocuri de glezna >> in vederea pregatirii campaniei electorale pentru alegerile din 2012. Acesta ar trebui sa fie un exemplu de urmat si pentru cei din conducerea Consiliului Judetean Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »